Kapky historie 1

Rok 1977

aneb když mi bylo 6 let

Velmi rád se probírám starší šachovou literaturou, zvláště předpočítačové doby. Pročítám si zajímavosti, přehrávám nejzajímavější partie, občas se zahloubám do něčeho, co se mi může v praxi hodit i dnes. Pro mladší generaci je trochu problémové, že většina těchto knih je v ruštině, ale nám, „Husákovým dětem“, to nevadí :-). V poslední době jsem tak prostudovával knihy o mezipásmových turnajích Leningrad 1973 (vítěz A. Karpov) a Petropolis 1973 (vítěz H. Mecking). Zároveň jsem „někde“ zaregistroval info o zápasu kandidátů Hort – Spasskij z roku 1977 (zřejmě 40. výročí !?!?). Zdánlivě dvě nesouvisející informace se spojily tento pátek po obědě.

Jdeme si takhle s Adámkem ze školy a „vzali jsme to přes Sokolovnu“. Když už procházíme skrz, napadlo mě, že v naší klubové knihovně bych mohl najít něco zajímavého k četbě. Otevřel jsem tedy skříň a „zírám“. Vidím svázané ročníky Čs. šachu 1936 až 1980. V tu chvíli mě napadlo, že H. Mecking hrál v roce 1977 též v turnaji kandidátů (s Polugajevským) a zároveň samozřejmě i Hort – Spasskij. Ruka tedy šahá po ročníku 1977 a jde se domů … 🙂

Začalo listování ročníkem. Kromě zmíněných informací jsem tam ale našel i spoustu dalších zajímavostí. Kromě jiného jsem s jistým úžasem sledoval, jak je časopis plný jmen, ketrá se tehdy „drala“ na výsluní a o kterých jsem tehdy neměl ani tušení. Dnes většinu z nich potkávám za šachovnicí, ať už jako spoluhráč v týmu, či jako protihráč.

A jak už to u mně chodí, nápad na článek je na světě :-)))
Tedy se můžete pěkně usadit, uvařit si kávičku a pustit se do čtení o letech dávných nedávných. Informace rozdělím do čtyř podkapitol, dle „světového“ ohlasu:

1) Světový šach
2) Český šach
3) Jihočeský šach a táborský
4) Zajímavosti, perličky

V dnešním článku se podíváme na první kapitolu.

1) Světový šach

Událostí roku byly zjevně zápasy kandidátů MS v šachu. Tříletý cyklus bojů o titul mistra světa byl zhruba v polovině (1976-1978), po pásmových a mezipásmových turnajích se vykrystalizovaly následující dvojice:

ČTVRFINÁLE

alt

Vlastimil Hort postoupil do turnaje kandidátů z mezipásmového turnaje, který se hrál v Manile (červen-červenec 1976). Vítězem byl Mecking, Vlastimil Hort se dělil o 2-3 místo s Polugajevským. Zpět k zápasům kandidátů.

Čs.šach uvádí všechny partie ze všech čtyř zápasů s poměrně podrobnými komentáři plus spoustu zajímavsotí, o kterých jsem neměl doposud ani páru.

Hort – Spasskij, uvádím některé vyňaté postřehy sekundanta Ladislava Alstera: „… zájem obrovský, přes vysoké vstupné 3,5 dolaru návštěvnost 600 – 1 000 diváků !!!, všechny deníky přinášely komentované partie, účastníci byli přijati presidentem Islandské republiky atd.

alt

Foto zřejmě netřeba popisovat 🙂

Zápas v „normální hrací době“ skončil 6:6 (čtvrtfinále se hrálo na 12, semifinále na 16 a finále na 20 partií). Těsně po 12.partii byl však Spasskij převezen do reykjavícké nemocnice a operován na zápal slepého střeva (utkání bylo přerušeno na téměř na dva týdny). Poté následovaly dvě remízy a onemocněl pro změnu Hort (chřipka). Zápas byl znovu přerušen. Rozhodnutí přinesla 15.partie (ta je zřejmě „světoznámá“). Vlastimil Hort dosáhl naprosto vyhrané pozice, v této situaci se ho zmocnil euforický pocit, že zápas je vyhrán, že veškerá léta dřiny se zúročí právě nyní. Zcela zapomněl na čas a prohrál překročením času. V poslední 16.partii zřejmě již neměl psychické síly na obrat. Obrovská škoda!

Ukázka jediné výhry velmistra Horta: 10. partie

Larsen – Portisch: Zde si na své přišli diváci, jednoznačně nejvyšší počet rezultaivních partií! Prakticky rozhodující 8.partie, po které se Dán „položil“ je zde … 8.partie

Polugajevskij – Mecking: „Velký počet remíz zdánlivě nahrává těm, kdo rádi strašívají remízovou smrtí“ (Jiří Veselý). Naopak! Byli jsme svědky znamenitého moderního zápasu mezi dvěma bojovníky. Tito soupeři bojovali, kladli si nástrahy, padali do léček a … chybovali. Pevnější nervy měl nakonec L.Polugajevskij ( pozn. Je známo, že H.Mecking posléze svět šachu opustil pro psychickou poruchu). Henrique Mecking byl vyveden z míry nepodařeným začátkem zápasu, nepohodl se se svým sekundantem („uvolnil“ ho z funkce po ostrém konfliktu v 10.partii zápasu), podal i oficiální protest, který si vynutil změnu hlavního rozhodčího … Je vidět, že šach je skutečně boj nervů …

Výsledek obrázku pro Henrique Mecking

Brazilský velmistr Henrique Mecking

Korčnoj – Petrosjan: asi nejopatrnější boj, ve kterém slavila nakonec úspěch Korčného zarputilost …

SEMIFINÁLE:

alt

V prvním zápase probíhal velmi ostrý a tvrdý boj, který Spasskij rozhodl pro sebe až v závěru, kdy Portischovi evidentně „zlyhaly“ nervy. Druhý zápas byl poměrně jednoznačný, Viktor „Hrozný“ nedal svému soupeři pražádnou šanci.

Ukázka z bojů …6. partie

Finále Korčnoj – Spasskij se pak hrálo na 20. partií. Zápas proběhl v Bělehradu v listopadu – prosinci 1977, to už však v tomto ročníku čs.šachu není … Připomenu jen, že zvítězil Viktor Korčnoj, který poté vyzval úřadujícího mistra světa Anatolije Karpova. Jeden z nejnapínavějších zápasů šachové historie pak proběhl ve filipínském Baguiu ...

Pojdme však dále ve výčtu událostí roku 1977.

Na přelomu roku 76/77 se hrálo  v Groningenu Mistrovství světa a Evropy juniorů. Zde nás reprezentoval tehdy mladý Lubomír Ftáčnik (mimochodem letos slaví 60 let). V samotném turnaji zvítězil Mark Diesen (USA), který se tak stal mistrem světa juniorů a Lubomír Ftáčnik pak mistrem Evropy juniorů.Skvělý úspěch čs.šachu!

Výsledek obrázku pro lubomir ftáčnik foto

Samozřejmě současné foto Lubomíra Ftáčnika 🙂

Další velkou akcí roku bylo 6. ME družstev hrané v Moskvě (duben 1977). Nyní máme v živé paměti letošní ME družstev právě skončené na Krétě …

Kapitán a trenér našeho týmu Dr. Miloslav Filip sestavil následující tým (hrálo se na 8 šachovnicích): Smejkal, Jansa, Plachetka, Augustin, Přibyl, Lechtýnský, Prandstetter, Sikora, náhr. Meduna, Neckář. Vlastimil Hort nestihl začátek vzhledem k naznačeným komplikacím zápasu ze Spasským. Náš tým skončil předposlední, čili sedmý z osmi. Vítezem byl tým … SSSR se třemi mistry světa „na palubě“ (Karpov, Petrosjan, Tal).

Na závěr dnešního článku bych se zmínil o dvou turnajích, z dnešního pohledu superturnajích (hlavně první z nich). První byl sehrán v Leningradě v červnu a červenci roku 1977 a byl zajímavý tím, že úřadující mistr světa Anatolij Karpov v něm obsadil až 4.místo.

Tabulka turnaje – VRSR … Myslím, že zkratku VRSR pochopí čtenář po rozkliknutí odkazu 🙂 Jinak turnaj byl životním úspěchem velmistra Olega Romanišina. V turnaji jsme měli „zastoupení“ v podobě velmistra Jana Smejkala.

Druhým zajímavým turnajem byl Čigorinův memoriál v Soči, viz. tabulka …. Měli jsme zde své želízko v ohni, ostruhy si zde snažil vydobít Lubomír Ftáčnik.

alt
Myslím, že pro dnešek stačí, příště se podíváme na rok 1977 z pohledu událostí v ČR a „níže“.

Pěkný večer
Milan Borkovec

Author: admin