Šachové vzpomínky 3

Armáda a šachy

Při surfování na internetu jsem objevil na stránkách http://romanovyblogy.blog.cz/ článek „Vzpomínka na generála Hradila“ (datum narození generála Hradila je 19.10.1905) a při jeho pročítání jsem si vzpomněl i na jiného generála (Macka) a na šachy v armádě vůbec.

Aktualizováno o další zajímavé foto!

Armáda a šachy patří k sobě (ne nadarmo se říkávalo figurkám armáda) a šachisté byli a jsou i vojáky. Známou postavou z minulosti byl Johann turekBaptist Allgaier (19.6.1763-3.12.1823), který byl proviantním důstojníkem v rakouské armádě, což už je méně známé a také manipulátorem šachového automatu Turek, ve kterém porazil roku 1809 na zámku Schönbrunn Napoleona Bonaparta. V neposlední řadě byl autorem šachové učebnice.

U nás byl nejznámějším vojákem za šachovnicí Karel Hromádka (23.4.1887- 16. 6.1956)HROMADKA, účastnil se první světové války jako kapitán 1. pluku Československých legií v Rusku (důstojníkem Čs. legií byl jmenován za chrabrost během bitvy u Zborova). Byl dvojnásobný český přeborník, 1913 a 1921. Jeho jméno nese šachové otevření 1.d4 Jf6 2.Jf3 c5 3.d5 d6 4.c4 e5 – Hromádkova indická obrana.

 Šachy hráli na vojně i vojáci základní služby a mnozí za ÚDA Praha, a tak mám jednu historku odposlechnutou od oddílového kolegy JUDr. Jiřího Doležala. Za ÚDA Praha hrál tenkrát vojín základní služby Pepík Ratolístka, který byl nositelem zvláštní třídy, což mělo tehdy jen málo šachistů. Kapitánem tehdy byl rázný mjr. Arnošt Poisl, který nedbaje na Ratolístkovu kvalifikaci sestavil soupisku a sám se nominoval před Ratolístku, nečekajíc žádný odpor. Ratolístkovi se to nelíbilo, a tak měl námitky: „Soosoudruhu majore já mám přece zvláštní třídu“. Mjr. Arnošt Poisl opáčil.“ Ratolístko, to má dneska každý salát“. Na to Ratolístka odpověděl: „Soosoudruhu majore, možná, že jí mají všichni saláti, ale kromě Vás soosoudruhu majore!“. Když se Ratolístkovi tenkrát nepovedlo postoupit do turnaje v Košicích, chtěl jako velký příznivec šachu být alespoň u toho, stal se proto z něho falešný dopisovatel Obrany lidu a ubytoval se v místních kasárnách. Vymyšleno to měl dobře, bylo to i se stravou, ale jednou ho přistihl nesmlouvavý dozorčí, když ráno místo rozcvičky spal, neboť takový dopisovatel (zpravodajec) se musí řádně vyspat, ale dozorčí pro to neměl pochopení a začal se zajímat, co je zač, nakonec to prasklo. Jak to dopadlo, nevím, ale Pepa hrál šachy po celý život.

Já jsem narukoval na podzim v roce 1966 do Milovic do II. tábora ke školnímu tankovému praporu, ale za ÚDA Praha jsem hrál málo (druhým rokem jsem sloužil v Žatci a hrál za Duklu, kde působil mjr. Vondráček a tam už jsem pravidelně hrával) a jen na hlavní bránu jsem to měl přes 2 km a potom ještě motorákem do Lysé a potom dále do Prahy. Přece jenom jsem se dostal tenkrát v roce 1967 jako hráč na přátelský zápas s Legion Warszawa, což byl velký vojenský klub (Legie Varšava – fotbalový klub, šachový klub dnes již neexistuje). Cestovali jsme tenkrát vlakem a cesta byla dlouhá, a tak se utvořila karetní skupina ve které byl i generálmajor Macek. Já sám karty nehraji, a tak ani už si nepamatuji, co vlastně se hrálo. Hráči ale byli zabráni do hry, ani nepostřehli, že už jsme ve Varšavě a ještě bylo štěstí, že to ještě včas před zastavením vlaku z hrajících hráčů někdo zpozoroval. Všichni, co hráli, začali rychle balit své věci a hrnuli se na chodbičku. Tu někdo zvolal: „Pane generále, máte na nohou pantofle!“. Všichni počkali, generálmajor Macek se vrátil do kupé pro boty a potom první vstoupil na perón nádraží, kde nás čekalo slavnostní uvítání jednotky Legionu. Hrála desetičlenná družstva a sestava byla hvězdná, o tom hovoří jména na prvních pěti šachovnicích – Hort, Jansa, Nowak, Přibyl, Lechtýnský a oba dva zápasy jsme vyhráli. Podrobnosti a výsledky jsou v Čs. Šachu 7/1967. Já si jen vzpomínám, jak tenkrát Jiří Zajíc dokázal zremizovat snad prohranou koncovku proti Stanislawu Gawlikowskému, což byl autor proslulé knihy o koncovkách. To všechno se odehrálo ve dnech 20.4 – 26.4.1967 tj. před 45 lety.

warsaw67

Varšava-1967: Němec, Rosenzweig, Jansa, Nováček, ??, Macek, Přibyl, Prášilová, Lechtýnský, Hort, Nowak, Zajíc.

warsaw2

Při návštěvě stadionu Legie Varšava (zleva): Nováček, ?, Hort, Jansa, Lechtýnský, Rosenzweig

Poznáte někdo onoho pána v civilu?

A na závěr pár ukázek z „vojenské“ šachové tvorby:

Author: admin