Trochu šachové historie

 Šach minulého století a moje „nesmrtelná“

Nechal jsem se inspirovat mým týmovým kolegou Vladimírem Rosenzweigem, jehož zajímavé články si rád pročítám. Řekl jsem si, že bych také mohl přispět na náš web „troškou do mlýna“, rozhodující impuls přišel (jak už to tak bývá) náhodou.

Asi před týdnem padl můj zrak na spodní patra knihovny, kde se nachází mnoho písemností (šachových i nešachových) z let minulých. Při pohledu na přetékající přihrádky s papíry jsem se rozhodl rázně zakročit a provést úklid (což v podstatě znamenalo, že 90% papírů „poletí“ do koše). Práce plánovaná na 15-20 minut se protáhla na dvě či tři hodiny, ani nevím. Narazil jsem na staré partie, výstřižky z různých šachových hlídek všech možných novin a časopisů, tu mi bylo líto vyhodit to či ono, nostalgicky jsem vzpomínal na tehdejší časy a čas plynul (šachisté jistě znají toto zahloubání se mimo časoprostor J). Náhle jsem narazil na poklad, který jsem si myslel, že už dávno neexistuje. Můj „Šachový a psychologický deník –  OPEN Terezín 1994“! (Ano, přesně takto jsem si ho tehdy nazval). Bohužel byl neúplný, přesto jsem tam našel partie a „mimošachové“ poznámky pro mě osobně velmi cenné! A bylo po úklidu!

Bylo mi tehdy 23 let a studoval jsem na „pedáku“ v Českých Budějovicích, byly prázdniny, léto, všechno ideální. V tomto deníku jsem si okomentoval všech osm partií (proč ne devět zmíním později) a navíc jsem si psal, jak jsem se připravil na soupeře, co jsem cítil např. po prohře, v jakém jsem byl naladění apod. Mám tam i některé poznámky z „doprovodných“ akcí  (čímž mám na mysli různé restaurační analýzy atd.). Při pročítání mých tehdejších poznámek jsem se neubránil jisté nostalgii a vzpomínání, jak to vlastně tehdy bylo (z šachového úhlu pohledu). Dovolte tedy pár „nesouvislých“ myšlenek a vzpomínek na tehdejší dobu.

Internet – tehdy stále v plenkách, na VŠ nám byl puštěn pouze při výuce, dvakrát či třikrát v týdnu se dalo zajít odpoledne do pc učebny, kde bylo možné „posurfovat“. Např. dnešní samozřejmost,přečíst si losování následujícího kola z klidu domova tehdy neexistovalo. Druhý den dopoledne musel člověk pěkně šlapat do hrací místnosti, kde „viselo“ rozlosování hracího kola.

„Povinné“ notebooky s databázemi? Nikoli, „tuny“ knih, pokud se chtěl člověk aspoň náznakem připravit, či mít ten pocit. Konkrétně zde v Terezíně mám v deníku poznamenáno, že jsem kromě tašky s „hadry“ vezl druhou, objemnější tašku s cca 20 povětšinou ruskojazyčnými knihami. Tyto informace nějaké to kilo vážily. O to více jsem byl fascinován „lehkonohou“ přípravou oddílového kolegy VH, který na turnaj dorazil s igelitkou, ve které byly nezbytné 1 slipy, 1 ponožky, dva kartony cigaret a jedna malinkatá „encyklopedia šachmatnych debjutov“ J. Trošku šprýmuji, ale v principu to tak chodilo …

Na turnaji jsme byli z Tábora tři, Venca Hašek, Lojza Bartoš a já, sparingpartnery v různých přilehlých restauracích nám dělali Milan Koyš a Štefan Koper, myslím oba Pražáci. Jeden z nich (dnes už nevím který) přivezl na turnaj první šachový počítač, co jsem tehdy viděl. Klasická šachovnice, figurky tuším zapichovací, vevnitř asi nějaké elektronické zařízení s pamětí. Zkoušeli jsme s ním tehdy hrát, myslím, že i nějaké analýzy sehraných partií stroj dokázal dělat, ale podrobnosti se už vypařily. Vím jen, že tento „předpotopní“ šachový počítač už nějakou šachovou sílu měl, nebylo snadné ho porazit. Myslím, že v tutéž dobu (možná trochu později) si pořídil šachový stroj náš táborský specialista Zdeněk Straka. Pamatuji si, že jsem k němu chodil a zkoušel ho porazit a mám dojem, že jestli jsem něco vyhrál, tak možná jednu, dvě partie (a to kdoví jestli J), nějakou remis, ale u většiny partií jsem pokládal krále. Zdeňkův tehdejší stroj byl na špičce, s „turnajovým v Terezíně“ se vůbec nedal srovnat.

Každopádně šachová počítačová doba byla ještě v plenkách.

Vraťme se k samotnému turnaji. Podrobnosti jsem na internetu už nenašel, partie v databázích též nejsou, takže jen z deníku či chabých vzpomínek. Turnaje se zúčastnilo mnoho zajímavých hráčů. Jedním z nich byl cca 14 letý (ne-li mladší) arménský mladík s elem kolem 2400, který na turnaj dorazil se svým otcem a suverénně zvítězil (tuším 7 ½ či dokonce 8/9 !?). Jeho jménu budete znát všichni – Sergej Movsesjan, dnešní elitní velmistr. Zkřížil jsem s ním zbraně v 6.kole, více později.

Mladičký Honza Turner, tehdy ještě s „nezastrašujícím“ elem, někde kolem 1900-2000 !?, též jsem měl tu čest s ním sehrát partii v 7.kole.

Ruský mezinárodní mistr IM Sazonov (jméno už nevím), který byl nápadný jedním ošacením pro celý turnaj (ale s tím se můžeme setkat i dnes, to zase není „výsada“ tehdejší doby). Lojza Bartoš mi o něm řekl, že ho potkal  v lese (oba relaxovali při hledání hub). Zatímco Lojzu evidentně hledání hub baví, IM Sazonov to měl jako životní nutnost. Prakticky bez peněz, kupoval pouze rohlíky a vajíčka a živil se smaženicemi s nalezených hub. Tento soupeř mě čekal v pátém kole. Bohužel už není mezi námi.

No a náš nedávný předseda Českého šachové svazu Vlastimil Sejkora. Toho jsem si nechal na závěr, protože k němu se váže druhá část nadpisu tohoto článku. Moje „nesmrtelná“ …

Opět malinko odbočím. Myslím, že každý šachista (a je jedno zda jde o ryzího amatéra nebo velmistra světové extratřídy) sehraje ve svém životě aspoň jednu tzv. nesmrtelnou partii. Neboli partii, která se mu zvlášť povedla, na kterou je náležitě hrdý, je to partie tzv. z jednoho kusu, nebo je to partie, kde dal průchod své fantazii a vše krásně vyšlo, či přehrál nějakého velmi silného hráče v nějaké velmi důležité partii atd.

Mě se toto poštěstilo právě v Terezíně roku 1994, ve čtvrtém kole. Partie měla velmi zajímavou předehru, která nabyla na důležitosti ve chvíli, když jsme zasedli za šachovnici. Ten den byl už od rána velmi krásný, tak jsem se rozhodl udělat si pěší výlet do blízkých Litoměřic, abych si prohlédl město, památky atd. Při procházce jsem narazil právě na Vlastimila Sejkoru, který v turnaji též hrál. Sice jsme se osobně neznali, věděli jsme však, že patříme oba mezi šachisty účastnící se openu. Začali jsme courat spolu a povídali o všem možném, samozřejmě hlavně o šachu. Pan Sejkora mi velmi působivě vyprávěl o různých přeborech republiky, o slavných turnajích „O primát města Děčína“, došlo i na různé partie apod. Při tom mi vcelku nechtěně o sobě prozradil, jaký je to vlastně hráč. Pochopil jsem, že má rád aktivní hru, rád jde králi po krku, „miluje“ iniciativu. Bílými (tuším) říkal, že např. na  1.d4  Jf6 2.c4 g6 „spouští“  velmi rád útok čtyř pěšců atd. Tehdy jsem „králku“ hrával, zrovna v této variantě jsem dostal kdysi nakládačku v Jihočeském přeboru dorostu od Radka Přibyla z Pelhřimova (vrstevníci jistě znají).

No, den příjemně plynul, rozloučili jsme se a já se vydal na zpáteční cestu. Do hrací místnosti jsem už nešel, takže jsem netušil s kým budu mít tu čest. Jaké bylo moje překvapení, když jsem si přečetl: Vlastimil Sejkora – Milan Borkovec !!!

Co teď? Na 1.d4 rozhodně královskou indickou hrát nebudu, na 1.e4 sicilku taky ne, o mat nestojím! Soupeř byl po příchodu též trochu překvapen, usmáli jsme se, stiskli ruce, spustili hodiny a … děj se vůle boží .

Partie z dnešního chladného „pc úhlu“ pohledu není úplně „rovná“, ale která partie je, že? Každopádně posuďte sami. Uvařte si kávu, či rozdělejte láhev vína a směle do toho …

 

Sejkora,Vlastimil – Borkovec,Milan [C68]
Open Terezin 1994

 

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Bxc6 Zajimavy tah z psychologického hlediska. Byl jsem naladěn na nekompromisní boj a najednou tu stojí „suchá“ výměnná spanělka. Soupeř je ovsem známý svoji aktivní hrou, velmi rád jde soupeřovu králi po krku, zde by musel také „susit“, coz nebyla jeho parketa. 4…bxc6?! Při první mozné přílezitosti utíkám z vyslapaných cestiček, přílis ideální volba to asi nebude. 5.0-0 Ukazky jinych moznosti … [5.d4 exd4 6.Nxd4 g6 7.Nc3 Bg7 8.0-0 Ne7 9.f4 c5 10.Nb3 d6 11.f5 gxf5 12.Qh5 0-0 13.Bh6 Bxh6 14.Qxh6 f6 15.Rae1~~ 1/2 Andersson,U (2535)-Larsen,B (2625)/Las Palmas 1972/MCD (58); 5.Nc3 d6 6.d4 f6 7.Be3 Ne7 8.Qd2 Ng6 9.0-0-0 Be7 10.h4 h5 11.Ne2 Bd7 12.Ng3 Qc8 13.Qc3+/= 1-0 Pribyl,J (2450)-Minev,N (2430)/Luhacovice 1973/MCD (41)] 5…d6 6.c3 f5!? Diagram

alt

Tak provokoval jsem tenkrat velmi rad, coz o to, nekdy vsak az prilis. Zde se pomalinku dostavame do „zluteho Suetina – Ispanskaja partija“ … [6…Bg4 7.d4 f6 8.h3 Bh5 9.Be3 Ne7 10.Nbd2 g5?! 11.dxe5 dxe5 12.Qe2 Qc8 13.Rfd1 Bf7 14.Nb3+/- 1-0 Balogh,C (2449)-Vajda,A (2477)/Nagykanizsa 2003/CBM 099 (54)] 7.d4 Myslím, ze tady nekde vzaly za sve myslenky bileho na nejake suseni (pokud tedy vubec nejake takove mel). I ja jsem byl spokojen, pozice zacina byt „ziva“. ze je pozice trochu „nakrivo“ mi tenkrat evidentne nevadilo… 7…fxe4 8.Nxe5! Diagram

alt

Tento principialni tah nasledoval skoro a tempo. [8.Ng5!? Po tahu d5 bychom se mohli dostat oklikou do nasi partie 8…d5 (8…Bf5!?+/=) 9.Nxe4!? dxe4 10.Qh5+ Ke7[] 11.Bg5+ Nf6 12.dxe5 Qd5] 8…dxe5 9.Qh5+ Ke7[] Diagram

alt

letmym pohledem lze zjistit, ze jiny tah proste neni. 10.Bg5+ Nf6 11.dxe5 Qd5 Opet nic lepsiho cerny nema… Nyni neco pro starsi „pametniky“. Kdo ma doma Suetina, necht nalistuje stranku 106 a tam celou podvariantu uvidi, je vsak zajimave co tam Alexej Suetin uvadi jako hlavni variantu! 12.Bh4 „Teoreticky“ tah. [Nasledujici tah Suetin vubec neresi, mohl se tez stat a partie by asi nabrala uplne jiny smer. Objektivne je treba rici, ze v tomto pripade by asi cerny prozival horsi chvilky nez v pasrtii. 12.f4!? exf3 13.exf6+ gxf6 14.Nd2 Qc5+ 15.Rf2 Qxg5 16.Qxf3+/- Mmnnoo mam figuru navic (coz je asi stejna utecha, jako kdyz souper mel za chvilku dve veze vice), ale ten kral! tentokrat by se asi nestal hrdinou partie … Von i Suetin se asi nekdy utne :-)] 12…Ke6 [12…Kd7?? Diagram

alt

Prave tento tah uvadi Suetin jako „hlavni“ s tim, ze po nejakem Dg5? atd vse konci rovnou hrou !?!? 13.Sxf6 gxf6 14.Rd1+- Ocividne Vd1 jaksi prehlizi, nebo je to nejaky sotek vi buh …] 13.Bxf6 gxf6 Diagram

alt

14.Rd1!? Bily zatim remis odmita [14.Qe8+ Kf5 15.Qh5+ Ke6 16.Qe8+ Opet Suetin … uvadi partii Foltys – Kotnauer (bez vlozeneho 14.Vd1 Dxe5), Amsterodam 1950, kde partie skoncila vecnym sachem. cesty sachove partie jsou nevyzpytatelne, pres vsechno snazeni mohla partie presne takto skoncit zapadla by mezi tisice dalsich a ja bych ji urcite nemel tak rad :-)] 14…Qxe5 15.Qe8+ Kf5 16.Qh5+ Ke6 17.Qe8+ Kf5 18.Qxc6? Diagram

alt

A zde se pocina slavna historie :-))) Bily se nechal strhnout k boji, vytvari zdanlive zdrcujici dvojuder Vd5 nebo Dxa8. Cerny si prakticky nema z ceho vybrat, takze dalsi tah je zrejmy. 18…Be6 [ustup kralem rovna se ustup ze slavy 18…Kg6?! 19.Qxa8 e3!? tato moznost je zajimavejsi a jedovatejsi (19…Bd6 20.Rxd6 cxd6 (20…Qxd6 21.Qxe4+ Bf5 22.Qe1+- bily ma dva pesce vice, a mel by s trochou pozornosti vyhrat) 21.Nd2 e3 22.Nf3 exf2+ 23.Kxf2+-) 20.Nd2!! bily se potrebuje vyvinout, tak se proste vyvine 🙂 20…exf2+ asi nejlepsi je asi nejrozumnejsi je (20…exd2 21.Qxc8+-) 21.Kf1! a) 21.Kxf2?? Bc5+ 22.Kf1 Qxh2-+ je samozrejme nehratelne.; b) 21.Kh1?! Bd6 22.Qe4+ (22.Nf3 Qe2 23.Rf1 Re8 24.Rad1+/= No, bily ma kvalitu vic, cerny vsak drzi svuj trumf, pesce f2, dvojice strelcu take neni k zahozeni … Dle me je pozice vcelku nejasna.Alibisticky davam plus bilemu, kvalita je (zatim) kvalita 🙂) 22…Kh5! (22…Bf5) ; 21…Bg4 a nyni je „nejlidstejsi“ vraceni kvality s pescem vice pro bileho… 22.Qe4+ Qxe4 23.Nxe4 Bxd1 24.Rxd1+/-] 19.Qxa8 Bd6! Diagram

alt

Nepratel se nelekejte, na mnozstvi nehledte! Bily ma nyni na vyber, sezobnout dalsi vez, ci se uskromnit a vzit pouheheo pesce na a6 s tim, ze dama bude pripravena kdykoliv vyrazit k obrane sveho krale po diagonale a6-f1… Rekl bych, uz tezke rozhodovani. 20.Qxh8 Bily se rozhodl pragmaticky, kdyz trpet, tak aspon s obrovskou materialni prevahou, prinejhorsim se da neco vratit … Ale ani brani na a6 nebylo bez jedu. Variant je samozrejme u vsech tahu spoustu, zde uvadim jen ty zakladni a dle meho soudu principialni, jinak s pozcici si lze hrat i dny i noci 🙂 [20.Qxa6 Qxh2+ 21.Kf1 Rg8!? Lidske rozhodnuti, ktere jsem chtel v partii zvolit. Stroj nabizi Kg6! (21…Kg6!!-+ je fakt, ze tento napohled divny tah ma svoji logiku. Cerny hrozi Sg4 s matem a cerna vez se muze uplatnit na d sloupci v pripade, ze by bily kral prchal na damske kridlo. 22.Na3 (22.Nd2? Qh1+ 23.Ke2 Bg4+-+) 22…Rd8! (V poznamkach mam i tah 22…Bg4 23.Ke1 e3 (Opet moznosti je mnoho, analyzoval jsem tehdy i dalsi „obet“ 23…Bg3-+ s myslenkou 24.fxg3 Qg1+ 25.Kd2 Rd8+ 26.Kc2 Bxd1+ 27.Rxd1 Qxd1#) 24.Qd3+ Bf5 25.Qxe3 Bf4-+ opet s drtivym utokem) 23.Ke1 e3-+ Opet zdrcujicimu utoku nelze celit.) 22.Nd2 a) Bily mohl zkusit nasypat trochu pisku do souhry cernych figur, cerny se vsak nenecha vyvest z miry, proste ustoupi dvakrat kralem a hrozby tu budou stale. 22.Qb5+!? Kg6 23.Ke1 Kh6!-+ Cerny kral predvadi v partii divy, chodi si po sachovnici jako … jako kral a zvysuje prevahu …; b) Bily kral se muze pokusit i utect 22.Ke2 Rxg2 23.Rf1 Bc5 znovu lidsky tah, stroj preferuje Kg5! Vubec je zajimave, ze zaverecne udery mnohych variant rozhoduje tah kralem! (23…Kg6!-+) 24.Qb5 (24.Kd1!? kral citi nebezpeci, tak se snazi uprchnout … 24…e3!-+) 24…Rxf2+ 25.Rxf2+ Qxf2+ 26.Kd1 Kf4-+; 22…Bc5 23.Ke2 Qh5+ 24.Ke1 Rxg2-+ sezdrcujicim utokem] 20…Qxh2+ 21.Kf1 Bc4+ 22.Ke1 Diagram

alt

Az nekam sem se bily tvaril vcelku spokojene, protoze se chysta utect na damske kridlo a vyhrat na material. Nasledujici tah vsak tomuto planu razne zamezuje! 22…Bf4!! A je zle! Bily kral je chycen na hranici, hrozi jednatahovy mat. Bily musi prijmout nejake velmi razantni opatreni, ovsem uz je pozde. Veskere problemy zpusobuje spici damske kridlo, ktere neni schopne se rozvinout pro neustale hrozby cerneho. Nyni se vudce bilych na dlouho zamyslel.Moc moznosti uz nema, navic zadna ho uz nezachranuje.. 23.g4+? Z praktickeho hlediska je zde mene sejdu, nez po Vd5+. [Pri partii jsem pocital bud Dc8+ nebo Vd5+!? 23.Rd5+!? Bxd5 24.Nd2 e3 25.Nf1 exf2+ (25…Qxg2 26.Nxe3+ Bxe3 27.fxe3 Kg6!! Opet (jako uz mnhokrat predtim) vitezny tah provedl … kral! (primocare to nejde, sach neni zase tak jednoduchy :-)) ) 27…Bf3? 28.Qc8+=) 28.Qd8 Qg1+ 29.Kd2 Qxa1 30.Qxd5 Qxb2+ 31.Kd1 (31.Kd3? Qb5+-+) 31…Qxc3-+ Damska koncovka je vyhrana, ale jeste by se jiste dlouho hralo.) 26.Ke2 Qxg2 27.Qxh7+ Ke6-+; 23.Qc8+ Kg5 (23…Be6?? 24.Rd5++-) 24.Rd5+ Bxd5 25.Nd2 Qg1+ 26.Ke2 Qxa1-+] 23…Kxg4 24.Qg7+ Bg5 25.Qd7+ f5 26.f3+!? Diagram

alt

Posledni „sejd“, jedna moznost prohrava, jedna vede k remize a zbyvajici treti vede k matum ve vsech variantach. V partii jsem videl, ze Kxf3?? prohrava a Kg3 jasne vitezi, exf3? jsem neřesil. 26…Kg3! [Po brani kralem bi cerny zaplakal … 26…Kxf3?? 27.Qxf5+ Bf4 28.Nd2+ Kg3 29.Nxe4+ Kf3 30.Ng5+ Kg3 31.Rd3+! Bxd3 32.Qxd3+ Kg4 33.Qf3+ (33.Ne4!+-) 33…Kxg5 34.Rd1+-; po brani pescem by zaplakal take, i kdyz kratsi cas 🙂 26…exf3? 27.Rd4+ Kg3 28.Qxc7+ f4 29.Qxc4= a stockfish hlasi totalni nulu, coz nehodlam rozebirat … jiste to ma spocitany dobre :-)] 27.Qxc7+ Bf4 A bily se pred nekrytelnym matem vzdal. 28.Qxc4 [28.Qxf4+ Kxf4 29.Rd2 (29.Nd2 Qe2#) 29…Qg1#; 28.Qg7+ Kxf3 29.Nd2+ Konecne vyvin damskeho kridla! 🙂 29…Bxd2+ 30.Rxd2 Qh1+ 31.Qg1 Qxg1#] 28…Qf2# Diagram

alt

Na zaver si vypomohu slovy G.Kasparova z jeho famozni knihy Zkouska casem, kdy po partii Kasparov – Palatnik prohlasil. “ Partie mi ve svem bourlivem emocionanim podani zpusobila mnoho radosti. A nejen me …“. Toz pod to bych se podepsal a doufm, ze i Vam se partie libila … 0-1

 

 

Ještě by se slušelo říci, jak vlastně vše dopadlo, když jsem byl po takové partii „rozjetý“? Výhra (3/4) mě posunula výš, takže v dalším kole to odnesl výše zmíněný „houbař“ IM Sazonov. Po 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 na mě vyrukoval s tahem 3 … Da5!? Sice jsem o tomto tahu nic nevěděl, přesto jsem soupeře zmatil někde v 25.tahu a zvýšil skóre na 4/5.

To už jsem se dostal do pater nejvyšších, takže 6.kolo Sergej Movsesjan – Milan Borkovec. Byl jsem znamenitě naladěn, dle mých kriterií perfektně připraven, takže jsem se chystal „mladíčkovi“ předvést, zač je toho v Čechách loket …

1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sb5 a6 4.Sa4 f5!? (?!) Moje tehdejší specialita. (Mimochodem jsem zadal do megabaze vyhledat moje partie s tímto systémem a s překvapením jsem zjistil, že jsem to hrál v letech 1995-99 čtyřikrát s výsledkem +2 =2 -0! Mými soupeři byli pánové Tochor, Hlaváč Rudolf, Jirka Brom a Honza Gdovin! Hle, co se všechno člověk dozví o sobě z databází! J).

Vraťme se k partii. Bohužel se nezachovala a nikde jsem ji (zatím) nenašel,na celou si nevzpomenu. Partie pokračovala 5.d4 exd4 6.e5 Sc5 a nyní myslím Sergej zahrál 7.c3! . (Mimochodem, že varianta nebyla tehdy úplně na okraji, dokládá její použití např. ve finálovém zápase kandidátů Karpov – Korčnoj, 20.partie, 1974). Karpov hrál tehdy solidně 7. 0-0 Jge7 8.Sb3 d5 9. exd6 Dxd6 10.Ve1 h6 11.Jbd2 a bílý stojí lépe (asi značně). Partie tehdy skončila remízou, právě tuto variantu jsem používal a něco jsem tam chtěl hrát jinak …

Jak už jsem psal, Sergej odbočil 7.c3!, což jsem tehdy neznal, či možná ano, ale nebyl jsem vůbec připraven. Už nevím, co jsem odpověděl, každopádně se soupeř asi na půl hodiny zamyslel. V deníku mám poznámku, že jsem Vencovi s Lojzou hrdě říkal, ať se jdou podívat, jak do toho ten soupeř … kouká, že jsem ho „dostal“ a neví co s tím J. Asi po půlhodině soupeř odpověděl, poté nasázel cca 6 tahů jako z kulometu a já se vzdal, myslím ve 14.tahu. Na můj dotaz v krátké analýze, proč tak dlouze přemýšlel, Sergej odvětil, že si potřeboval upamatovat na analýzy z nějakého sovětského časopisu, kde byla moje tehdejší odpověď na 7.c3 vyvrácena J. V té půlhodině si prý na celou analýzu vzpomněl L. Tedy 4/6.

7.kolo si nejsem jistý, jestli jsem hrál s Honzou Turnerem (nebo až v osmém). Každopádně jsem prohrál jak sedmé, tak osmé kolo a měl na svém kontě 4/8…

To mě tehdy tak nas ..alo, že jsem se sbalil, nikomu nic neřekl a odjel z turnaje domů. Inu, mladý horkokrevný blbec. Z dnešního pohledu to byla samozřejmě velká neslušnost vůči pořadatelům (myslím pan Lácha) i vůči potencionálnímu soupeři v posledním kole.

Asi jsem „nadzvihnul“ řádným způsobem i pořadatele, protože jsem pak byl uveden (společně s panem Szirmaem) v časopisu Šachinfo. Stálo tam, že pokud budu chtít hrát v příštím roce nějaký open v ČR, musím zaplatit vratnou kauci 100 EUR ! Naštěstí jsem tehdy hrál jen v Českých Budějovicích a tam nic takového po mně nechtěli.

P.S – Připojena partii i v pgn.

Mějte se fajn

Milan Borkovec

 

 

 

 

 

Author: admin