MČR družstev v „rychlém“ šachu – Teplice 15.-16.září 2018

O tomto víkendu si šachisté (mající zálibu v rychlejších formách šachu) dali dostaveníčko v Teplicích. V sobotu 15.9 se v Hotelu Panorama konalo Mistrovství ČR v bleskovém šachu družstev (3min + 2sec na tah). V neděli pak navazovalo MČR v rapidu družstev (15 min + 5 sec na tah). Náš oddíl Sokol Tábor měl zástupce v podobě již tradiční sestavy Milan Borkovec, Honza Trepka, Aleš Růžička a Luděk Meszáros.

Sobota 15.9. – „Blesk“

15 kol beskové hry švýcarským systémem. To byla náplň sobotního odpoledne v teplickém hotelu. My, jakožto sokolové, jsme byli nasazeni jako číslo 13 a de facto jsme tak skončili. Myslím, že jako tým jsme odvedli standard, díru do světa jsme neudělali, ale ostudu také ne. Z jednotlivců nejvíce bodíků nastřádal Luděk na čtvrté desce (10 1/2/15), Honza s Alešem se drželi statečně (Aleš 8 1/2, Honza 7), Milan díru do světa rozhodně neudělal (5/15).

Celkové výsledky zde: http://chess-results.com/tnr377006.aspx?lan=5&art=0&rd=15
Náš tým zde: http://chess-results.com/tnr377006.aspx?lan=5&art=20&snr=13

Neděle 16.9 – „Rapid“

Neděle byla vyhrazena pomalejšímu tempu, hrálo se na nezvyklých 8 kol (což se nakonec vzhledem k technickým problémům on-linů ukázalo prozíravé!). Zde jsme si mírně polepšili, neboť nám patřilo nasazovací číslo 13 a v konečném součtu jsme obsadili slušné 11.místo. zde zazářil střed týmu. Aleš i Honza vybojovali pěkných 5 1/2/8, Luděk střídal černou a bílou (4/8) a Milan zaostal notně za svým standartním výkonem, takže 2 1/2/8 ho (mě 🙂 ) nemůže uspokojit.

Celkové výsledky zde: http://chess-results.com/tnr376991.aspx?lan=5&art=0&rd=8
Náš tým zde: http://chess-results.com/tnr376991.aspx?lan=5&art=20&snr=13

Pokud mám shrnout celkový dojem, bude zcela jistě ovlivněn paralenem, který jsem do sebe cpal po oba dva dny. Když jsem se v neděli ráno probudil, pomyslel jsem si, že pokud by šlo o turnaj jednotlivců, zcela jistě bych se omluvil a jel domů se potit. V neděli po celý den jsem pak byl značně nevrlý, zvláště při cca hodinovém zpoždění 🙂 Pokusím se ale přece jen o objektivní pohled 🙂

Budu-li známkovat jako ve škole, pak bych Liberci (kde se turnaj konal v minulosti) dal jedničku, teplicím zřejmě „za tři“. V podstatě ve srovnání pokulhávalo vše, od hrací místnosti (velikost), přes hotel až po existenci velkých obrazovek se šachovnicemi a losováním (resp. neexistenci v Teplicích). A to nemluvím o velkém zdržení vlivem určitých technických problémů v neděli, kdy turnaj skončil o hodinu déle než měl. Nakonec však přes všechny „mouchy“ pořadatelé turnaj zvládli, i když myslím, že do příštích let mají co vylepšovat.

Na závěr ještě vyzdvihnu vynikající výkon kolegů z QCC ČB, kteří v sestavě GM Vokáč, WGM Richtrová, FM Havlík a Vybíral dosáhli v sobotu na stříbro a v neděli na bronz! Úctyhodný výkon

Za mně asi vše, pěkný den přeje
Milan Borkovec

 

 

 

Author: Milan Borkovec