Tři maty – to se jen tak nevidí.

TJ Neratovice – QCC České Budějovice   3 – 5

Všechny letošní soutěže družstev (kromě extraligy) již jedou naplno. Tuto neděli otevřela prvním kolem i 1.Česká liga, Jihočeský zástupce QCC ČB si vyjel na výlet do Neratovic. Na úvod soupeř jako řemen. Náš tám neponechal nic náhodě, omluven byl pouze IM Ivan Hausner. Přesto byl papírový favorit jasný. Na prvních šesti deskách elová převaha soupeře, na dvou posledních pak naše. Papír je ovšem jedna věc, samotný boj na šachovnici pak druhá. Zápas byl velmi vyrovnaný a napínavý, ostatně skoro jako každý :-).

Jelikož jsem se poměrně záhy dostal do mně neznámého terénu, měl jsem svých startostí dost. Registroval jsem pouze jakési střípky, z nich a následně z diskuze při jízdě domů zkusím složit obraz zápasu 🙂

V mém zorném úhlu byly celkem čtyři partie, moje :-), Matyáše Zemana a Zdeňka Vybírala, a po mé pravici partie FM Michala Novotného. K dalším partiím jsem musel vstávat a to se včera zase tolikrát nestalo. Matyáš měl černými těžkého soupeře IM Orsága, na šachovnici stál „chameleon“, čili pozice s izolovaným pěšcem. Pozice byl zřejmě dlouho vyrovnaná, po průlomu černého d5-d4 se mi zdála pozice našeho hráče nadějnější. Postupem doby se mi líbila Matyho pozice čím dál lépe, pak jsem se však musel věnovat plně své pozici. „Zčista jasna“ partie vedle končí a já gratuluji k výhře. Jak jsem se později dověděl, soupeř (v časovce?!) přehlédl čistý mat. Vedeme 1-0.

Zřejmě ještě před tímto důležitým bodem remizoval černými GM Lechtýnský. Partii jsem prakticky vůbec neviděl, zřejmě v poklidu odrazil veškeré snahy pana Kourousise, stav je 1 1/2 – 1/2 v náš prospěch.

Jediný „zádrhel“ nastal na šachovnici č.2 v partii trenéra a žáka :-). GM Vokáč měl bílé figury proti IM Vykoukovi. Zaregistroval jsem až pozici střední hry, kde měl bílý dvě věže a jezdce, černý pak dámu a střelce (plus každý několik pěšců). Nebyl čas studovat pozici, odbyl jsem to slovem „nejasno“ :-). Zřejmě to bylo jinak, protože následně jsem zaregistroval už jen nulu v zápisu o utkání. Stav se vyrovnal na 1 1/2 – 1 1/2.

Dále končí partie Borkovec – FM Schula. V zahájení jsme přelstil sám sebe a dostal se do neznámých vod. Poté jsem dumal a dumal, abych nepředal iniciativu soupeři. To se mi vcelku zadařilo, ale na nic víc to nebylo. Kromě toho mít ve 20.tahu cca 3 minuty na budíku není zrovna nejlepší vizitka hospodaření s časem. Takže remíza byla nakonec asi spravedlivá, soupeř se také k ničemu konkrétnímu nedostal. Stav je nadále vyrovnaný 2-2.

Zlom nastává chvíli po ukončení mé partie. Jak Zdeněk Vybíral, tak WGM Eliška Richtrová mají už delší dobu silnou iniciativu, oba evidentně prahnou po bodu :-). Zajímavostí je, že obě partie končí stejně a to matem na šachovnici. Obě partie končí v rozmezí několika minut a my tak jdeme do rozhodujícího trháku 4 – 2.

FM Michal Novotný pak jistí výsledek, když v průběhu boje obětuje kvalitu za pěšce, má silnou iniciativu a v danou chvíli to vypadá, že už už musí výhra spadnout do klína. Po dotazu na stav zápasu pak opakuje tahy, čemuž se soupeř nemůže vyhnout. Remis a my máme jistotu tří bodů … 4 1/2 – 2 1/2.

Zbývá duel na první šachovnici GM Rašík – FM Miesbauer. Honzovu pozici jsme viděl zpočátku jako nejasnou, jakmile jsem však skončil svoji partii a šel obhlížet ostatní desky, viděl jsem, že má Honza dva pěšce méně. Oba hráči však byli v časové tísni, tam se Honzovi podařil malý zázrak, když z pozice vyšel „suchý z vody“ a vypadalo to, že stojí dokonce na výhru !?!? Poté jsme odjeli domů, takže jediné, co o konci partie vím, byla věta Elišky … „Honzík se tam nějak zapletl koněm a skončilo to remízou“.

I tak skvělý výsledek, vítězíme 5-3 a vykračujeme do letošního ročníku pravou nohou …

Pěkný týden Všem
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec