Rekonstrukce bitvy u Lipan – díl druhý

Minulý nepovedený zápas si naši věrní diváci a fandové jistě „vychutnali“ v článku a následném videokomentáři. Mám za to, že v závěru videokomentáře jsem vyslovil (či v článku) přání, že v dalším zápase bude lépe. Tož, lépe bylo, ale ne zase o tolik. Výraz Veselina Topalova po minulém zápasu znáte, po včerejšku patrně hledá odpověď na otázku „Jak je tohle možné?“ … „tam někde nahoře“. 🙂 Ale to trochu předbíhám. Vraťme se do neděle …

Rozhodčí Petr Hostaša říká: „Máme 10 hodin frankfurtského času, zahajte hru“. Začíná zápas Tábor – Vyšehrad B.

Sokol Tábor ŠK Sokol Vyšehrad „B“
Havlík Jan H Z 2403 ½ ½ 2263 Dočekal Jan V Z
Zeman Matyáš Z 2288 0 1 2241 Serrano Salvador Eduardo V Z
Borkovec Milan Z 2257 ½ ½ 2142 Jaček Martin Z
Vybíral Zdeněk H Z 2259 ½ ½ 2221 Filipi Štěpán Z
Dolanský Lukáš H Z 2040 1 0 2113 Pilař Miloslav Z
Růžička Aleš Z 2076 0 1 2137 Chalupa Ivan Z
Mészáros Luděk 2101 ½ ½ 1946 Lacina Filip
Loskot Petr 2027 0 1 2135 Hlavsa Petr
3 5

Soupeř protentokrát zvolil jinou sestavu, než v prvních dvou kolech. Nastoupil lídr soupisky Jan Dočekal (poprvé), naopak vynechali David Vichnar a IM Josef Juřek, kteří doposud vždy nastoupili. My zatím děláme pouze kosmetické úpravy a to pouze na šesté a sedmé šachovnici. Místo Milana Hrubého (v zahraničí) nastupuje Luděk Meszáros. Jinak zatím nastupuje stále stejných sedm statečných :-).

Skóre „otevřel“ Petr Loskot, který měl černými proti sobě nebezpečného Petra Hlavsu. Zpočátku se držel statečně a je možné, že měl dokonce pověstný „fous“, ovšem stačila chvilka nepozornosti a kvalita byla fuč. Ze setrvačnosti pak ještě Petr provedl pár tahů, ale na stavu 0-1 se už nedalo nic změnit.

Druhou rezultativní partií byl duel Ivan Chalupa – Aleš Růžička. Aleš měl také černé figury, na pořadu dne byla najdorfova sicilská s moderním h2-h3. Ze zahájení vyšel Aleš s horší pozicí, hlavně však nebylo vidět, kde zahájit protihru. Zatímco soupeř měl cíl jasný – černého krále! Dopadlo to špatně. Bílý obětoval figuru za rozbití královského krytu a černý král musel za chvíli vyvěsit bílý prapor … 0-2 a to nevypadá vůbec dobře.

V partii Milan Borkovec – Martin Jaček jsem se zahájením spokojen. Mám dvojici střelců, malý náskok ve vývinu, takové pěkné „plus rovná se“ :-). Hledám však v pozici víc než je a hlavně zapomínám na nejlepší obranu soupeře. Rázem nemám v pozici nic, naopak musím být už malinko pozorný. Pozice je zhruba v rovnováze, nabízím remízu, ta je po konzultaci s kapitánem přijata, stav se upravuje na 1/2 – 2 1/2.

Skore sice není nijak optimistické, ale ještě nebalíme. Obcházím šachovnice a v duchu počítám. Zdeněk Vybíral má pěšce více a naprosto vyhranou pozici, Lukáš Dolanský má též pěšce více, ale ještě to bude složité, Honza Havlík pěsce více jakbysmet, ale zde jsou nestejní střelci, vyhrávat to bude velice obtížné, jestli vůbec možné. Při velmi dobré konstelaci by se zde mohly urodit 3 body, nebo alespoň 2,5 … Luděk je v tu chvíli velmi nejasný. Zbývá Matyáš. Ten hraje variantu „z domova“, měla by vést k remíze, ale Maty přehazuje tahy a rázem je ve velmi nepříjemné pozici. Naše názory oscilují mezi prohrou a remízou (hlavně mé kapitánské 🙂 ).

Takže v danou chvíli ještě není nic ztraceno, při troše dobré vůle (soupeře) :-))) bychom mohli urvat i tři bodíky :-).

Ovšem my míníme, soupeř mění. Myslím, že další končí duel lídrů, tedy FM Honza Havlík – Jan Dočekal. Honza získává v sicilce pěšce, ale za cenu nestejných střelců. Bývá to výhoda pro stranu, která vládne iniciativou. To platí pro střední hru, v koncovce už je to mnohem těžší. Soupeř se bránil dobře, skulinku se najít nepodařilo … 1/2 – 1/2 a celkem 1-3.

Zlom bohužel nastává právě teď. Zdeněk Vybíral koumá, jak co nejbezpečněji vyhrát, soupeř se snaží vykřesat sebemenší jiskřičku, nakonec se dočká. Zdenda hraje plundr, přehlíží věčný šach, partie končí remízou a stav se upravuje na 1 1/2 – 3 1/2.

U Matyáše je čím dál více zřejmé, že partii zachránit nepůjde. Malá nepozoronost v zahájení se vymstila, odpor byl sice heroický, ale nestačil. Soupeř zkušeně našel, co najít měl a zápas tak de facto končí. Prohráváme 1 1/2 – 4 1/2.

Poté už jen „kosmetické“ úpravy, i když tím nechci nijak snížit výkony hráčů, jde spíše o reakci na skóre. Remizuje Luděk Meszáros. Zpočátku nestál nijak dobře, pak se situace vyrovnala, v jisté fázi měl dokonce o pěšce více a zdálo se nám, že by v této partii mohlo něco „kápnout“. Ale „střelka“ se posléze zase stočila dolů a tak Luděk radši nabízí remízu. Soupeř přijímá, i když v případě potřeby by jistě pokračoval … 2 – 5.

Poslední vstává od partie Lukáš Dolanský. Zkušeného Miloslava Pilaře držel dlouho na dištanc ( i když spíše Lukáš musel dávat“majzla“), situace se nenápadně převrátila v náš prospěch. Pak Lukáš pozornou hrou udržoval převahu a po časové kontrole dovedl partii k vítěznému konci. Paráda, i když výsledek se už jen upravil na konečných 3 – 5.

Takže opět musím poblahopřát soupeři, doufám, že taky někdo bude blahopřát nám. První příležitost bude mít Příbram :-), kam míříme v dalším kole. Vzhledem k tomu, že jsou zatím ve vedení, asi se jim moc chtít nebude.

Je to na nás 🙂

Pěkný týden
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Rekonstrukce bitvy u Lipan – díl druhý

  1. jen letmý dodatek k mé partii – podle mého počítače (i když se jedná jen o běžně chlazený notebook, proti výbavě Sesse je to vlastně jen taková starší kalkulačka :-)) to asi vyhrané bylo, resp. určitě se dalo z pozice vyždímat více… po partii jsem říkal, že soupeř správně zahrál Vb8 a Db4, čili recept na výhru zněl – nepustit ho k tomuto postupu 🙂 otázka jestli by to k výhře stačilo, ale minimálně soupeř by se ještě hodně nadřel…

Comments are closed.