Lipany protentokrát odvráceny!

Poslední listopadová neděle opět přilákala k šachovým stolkům hráče různých soutěží a kvalit. Z pohledu Jihočechů šlo především o 1.ČL (3.kolo) a 1.Jihočeskou divizi (3.kolo). Tým QCC České Budějovice měl před sebou daleký výlet do Plzně, kde ho čekal TJ Šakal Kozolupy. Náš tým se tentokrát sjížděl, jak švábi na pivo :-). GM Lechtýnský se už v Plzni aklimatizoval od soboty, Jirka Olejníček cestoval samostaně z Prahy, já se se Zdeňkem Vybíralem mířil do Plzně od Tábora a hlavní síla (GM Eliška Richtrová, Honza Miesbauer, FM Michal Novotný a Matyáš Zeman) putovala po trase „Budějice“-Plzeň …

Nám se cesta z plánovaných 1:45 hodiny protáhla na cca 2:40. Příčinou byla zřejmě velká kolize před Spáleným Poříčím, kde stálo několik hasičských vozů, policie atd. Byli jsme posláni nazpět s tím, že se máme pokusit pokračovat přes Nepomuk. Tedy ano. Vracíme se, záhy vidím ceduli Nepomuk 5km. Zdá se mi to divné, ale což, na dlouhé přemýšlení není čas a „Waze“ není zatím přeprogramován. Samozřejmě jde o úplně jiný Nepomuk, takže si děláme takové biatlonové „trestné kolečko“. Druhý pokus je úspěšný, směr Plzeň je opět nalezen a tak zhruba v 10:15 parkujeme u Obecního domu v Líních, kde sídlí klub.

Na místě v rychlosti zjišťujeme několik věcí. Hraje se trojzápas (patrně ještě nějaké divizní duely, nevím, nezjišťoval jsem), na mě se už zdálky usmívá můj soupeř IM Michálek, no a za šachovnicí sedí pouze 4 stateční !?!? Jirka se zřejmě též zdržel, takže GM Lechtýnského vyzvedla posádka jedoucí z ČB. Vysadili Michala Novotného, nasadili „těžší váhu“ GM Lechtýnského. Jirka pak „sebral“ Michala cestou z Prahy. Takže tato čtveřice začíná s mírným mankem 10-15 minut.

Soupeř nasadil dva velmistry, Jiřího Štočka a Petra Neumana, mezinárodního mistra Jana Michálka a dva FM Akaki Sharashenidzeho a Jaroslava Česala. Mávám-li zde tituly, pak my nasazujeme dva velmistry Jiřího Lechtýnského a Elišku Richtrovou a dva FM Honzu Miesbauera a Michala Novotného. Dle papírových předpokladů je stále favoritem soupeř.

Základní „parametry“ máme za sebou, let’s go!

TJ Sakal Kozolupy QCC Ceske Budejovice
Štoček Jiří H Z 2572 1 0 2374 Miesbauer Jan Z
Sharashenidze Akaki H Z 2379 ½ ½ 2347 Lechtýnský Jiří Z
Neuman Petr H 2431 1 0 2259 Vybíral Zdeněk Z ZK
Turner Jan Z 2347 0 1 2288 Zeman Matyáš H Z
Michálek Jan Z 2253 0 1 2257 Borkovec Milan H Z
Česal Jaroslav Z 2167 0 1 2323 Novotný Michal H
Folk Petr 2150 1 0 2189 Richtrová Eliška K Z
Turner Radek K 2010 0 1 1991 Olejníček Jiří
3 ½ 4 ½

K první změně skóre dochází na druhé šachovnici v duelu GM Lechtýnský – FM Sharasenidze. S těch střípků, co jsem zahlédl, se mi zdá, že pozice nevybočila z rovnováhy, soupeři to zřejmě viděli stejně, takže remíza, čili 1/2 – 1/2.

Tím ovšem na delší dobu pozitiva končily. Zdeněk Vybíral měl nesnadnou úlohu, totiž odoloávat černými figurami tlaku GM Petra Neumana. Zvolil náročnou maroczyho strukturu v sicilské hře. Stačila jedna nepřesnost a rázem byl náš hráč pod tlakem, který bohužel sílil. Ač Zdeněk napínal své síly co mohl, velmistr se už při utahování šroubů nespletl. Prohráváme 1/2 – 1 1/2.

Situace se nám „vymkla“ na sedmé desce. Tam čelila WGM Eliška Richtrová zkušenému Petrovi Folkovi. Tuším, že šlo o caro kann (!?). Pozice se mi zdála nejdříve OK, později však už méně. Poté Eliška „co to“ nedocenila a přehlédla, pozice je bohužel prohraná. Též Petr Folk šanci nepouští a stav se nepříjemně „naklání“ … 1/2 – 2 1/2.

V tuto chvíli to vypadá na další bitvu u Lipan :-). Honza Miesbauer statečně odolává GM Jiřímu Štočkovi, pozice se zdá být za našeho borce v pořádku. Bohužel „hoří“ čtvrtá a pátá deska. Milan Borkovec nezvládl „mezihru“ a brání patrně beznadějnou čtyřvěžovku a FM Michal Novotný si ohodnotil pozici sám, když mi v jeden moment pošeptal … „vařím z vody“ 🙂

Naší bojovou zástavu drží už pouze Matyáš Zeman a Jirka Olejníček, kteří stojí naopak velmi dobře a vypadá to, že tady by to „klapnout“ mohlo. Suma sumárum, ať počítáme, jak počítáme, vychází nám 3 – 5 nebo hůře …

V soutěžích družstev se však bojuje do posledního náboje, někdy i dál 🙂

Nastává neuvěřitelný obrat, který se v tak vysoké soutěži nevidí každý den. Dvě „polomrtvé“ desky (4 a 5) zažívají zmrtvýchvstání. Najednou koukám, že Michal má tři lehké figurky proti dámě, vzápětí dělá blundr můj soupeř ve chvíli, kdy už se pomalu ale jistě smiřuji se vzdáním. Zápas najednou dostává úplně jiný náboj.

Registruji výhru Matyáše Zemana, který zvítězil (jak se mi zdálo) systémem start-cíl. Ze zahájení vyšel s lepší pozicí, tu umně vylepšoval až do zisku pěšce (myslím) a bezpečně zavěsil … stahujeme náskok na 1 1/2 – 2 1/2.

Poté vítězím já v partii IM Jan Michálek – Milan Borkovec. Co mám říci k partii? Soupeř mě zaskočil brzkým d2-d4!? ve španělské. Stručně a jasně, po zahájení myslím, že vznikla zhruba rovná pozice, kde mám pěšce „mrzáka“ navíc, ale soupeř aktivitu. Nezvládám „mezihru“, nejprve „vracím“ plus pěšce (ne že bych chtěl), poté odevzdávám dalšího. Výsledkem je čtyřvěžovka s pěšcem méně. Je-li exakttně prohraná, nevím (zřejmě ano), bojuji, ale osobně příliš nevěřím, že bych pozici mohl zachránit. Přichází zřejmě zlomový okamžik zápasu. Honza hraje blundr a ztrácí důležitého pěšce. Jak si stojí pozice nyní (exaktně), nevím, kařdopádně se mi daří partii dokonce vyhrát! Z té výhry nadšen nejsem, ale týmu samozřejmě velmi pomáhá … vyrovnáno 2 1/2 – 2 1/2.

Vítězí Jirka Olejníček. Partii jsem příliš nesledoval, zaregistroval jsem až přivyhranou pozici a poté už pozici s velkou materiální převahou … ujímáme se dokonce vedení 3 1/2 – 2 1/2.

Teď se naopak zdá, že výhra jest jistá :-). Michal stojí na výhru a Honza stále odolává „monstru“ GM Štočkovi :-))) Když už je však den, jak dělaný pro veletoče, tak tedy pořádnej 🙂

Honza Miesbauer přechází do pěšcové koncovky, bohužel prohrané. Aby toho nebylo málo, do pěšcové koncovky přechází i Michal (s pěšcem více), ukazuje se však, že černý má možnost se zachránit patem! Rázem se smiřujeme se stavem 4 – 4. A možná by to bylo vzhledem k výše naznačeným obratům nejspravedlivější ocenění včerejších výkonů obou týmů.

Šachová bohyně Caissa je však ten den řádně rozjetá a hodlá si den užít až do konce. Pan Česal dělá blundr a Michal boduje … vedeme 4 1/2 – 2 1/2 a je jasné, že tři body se povezou na jih Čech!

GM Jiří Štoček pak rychle dovede k výhře svoji pozici a upravuje stav na 4 1/2 – 3 1/2.

Infarktový zápas tak končí naším vítězstvím. Zpět k domovům tedy vyrážíme v dobré náladě, i když s vědomím, že máme Caisse za co děkovat.

Pěkný týden
Milan Borkovec

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Lipany protentokrát odvráceny!

  1. …nejvyšší čas zapomenout na pojem „Lipany“ 🙂
    Vítězství na půdě doposud neporažené Příbrami 5,5 : 2,5 je dobrým důvodem.
    Gratulace týmu!

Comments are closed.