Nové figurky správně pokřtěny

Poslední letošní druholigový zápas nás čekal 16.prosince, v Táboře jsme přivítali tým KŠ Říčany B. Vzhledem ke kolizi s německou soutěží jsme se tentokrát museli obejít bez hostů FM Honzy Havlíka a Lukáše Dolanského. Přesto jsme patřili prakticky na všech šachovnicích (kromě osmé) k papírovým favoritům. Papír je jedna věc, realita pak druhá. K zápasu jsme přistoupili zodpovědně s jednoznačným cílem získat tři body.

Malá poznámka vysvětlující nadpis článku: Minulý týden dorazily poštou nové šachové figurky staunton č.6, takže šlo o de facto premiérový zápas. Bylo třeba figurky řádně pokřtít :-). Jak se nám to povedlo?

Sokol Tábor KŠ Říčany 1925 „B“
Zeman Matyáš Z 2290 1 0 2116 Hánl František Z
Borkovec Milan Z 2261 1 0 1915 Malý Filip Z
Růžička Aleš Z 2058 1 0 1960 Rolinek Dominik Z
Mészáros Luděk 2120 0 1 2011 Kolašín Jan Z
Hrubý Milan 2085 ½ ½ 1980 Rusnák Jan H Z
Loskot Petr 2014 ½ ½ 1794 Vilímová Julie
Žilavý Jan 2085 ½ ½ 2026 Vavřinec Tomáš
Brom Jiří H 1988 1 0 2007 Havlík František
5 ½ 2 ½

Skóre otevřel regulérní remízou Petr Loskot, který se bránil proti Julii Vilímové dámským gambitem (tzv. karlovarská struktura). Oba byli pozorní, takže partie skončila opakováním tahů, zatím je to tedy remíza 1/2 – 1/2.

Jazýček na vahách se překlápí na naši stranu poměrně záhy. V partii Matyáš Zeman – František Hánl nezareagoval černý na caro-kann dobře a dostal se záhy do problémů. Ty se mu řešit vůbec nedařilo, partie končí ziskem věže a my se ujímáme vedení 1 1/2 – 1/2.

Malinko jiný průběh (ovšem se stejným výsledkem) má partie na vedlejší šachovnici (Filip Malý – Milan Borkovec). Španělská hra s tahem d2-d3 je po zahájení vyrovnaná, černý výpadem 20. …  Da8-a5 naznačuje boj o iniciativu. Bílý na to reaguje hrubou chybou a partie tak záhy končí velkými materiálními ztrátami bílé armády … zvyšujeme v poklidu vedení na 2 1/2 – 1/2.

Dnes nám to tam „padá“ i nadále. Další bodík přidává Aleš Růžička. Hraje bílými proti Dominiku Rolínkovi. Ze zahájení vychází lépe Dominik, po nepřesnosti se však hra vyrovnává. Aleš následně získává „trumf“, volného d6 pěšce. Pozice se začíná zdát velmi nadějná (ex post se stockfish tváří stále jako 0.00 🙂 ). Dominik však chybuje v propočtu variant, Aleš získává vyhranou koncovku, kterou už z ruky nepouští. Stav 3 1/2 – 1/2 dává tušit, že výhra už je za dveřmi, zvláště když i v ostatních partiích stojíme skvěle (s vyjímkou Luďka).

Přichází malinký zádrhel. Partie Jan Kolašín – Luděk Meszáros, španělská hra. Luděk hraje v rytmu kulometu, v 19.tahu může obětovat střelce s remízou věčným šachem (v tu chvíli se potkáme na chodbě, říká, že právě mohl remizovat, ale že hrajeme zřejmě na výhru :-)). Ex post viděno, zřejmě remizovat měl, ale v tu chvíli to nebylo samozřejmě jasné. Paradoxně se od této chvíle začala jeho pozice horšit a horšit, až byla nejhorší v hrací místnosti :-). Bohužel zde už partii nešlo zachránit, soupeři korigují na  3 1/2 – 1 1/2.

Poté „jistí“ výsledek Honza Žilavý. S Tomášem Vavřincem (černý) rozehráli francouzskou obranu. Chvilku po zahájení se černý rozhodl odevzdat pěšce za cenu velkého zjednodušení. Vznikla střelcová koncovka s pěšcem více pro našeho hráče, pozice byla dost zablokovaná. Vzhledem k tomu, že zbývající dvě partie vypadaly v tu chvíli na dvě výhry, nebylo proč rozbíjet hlavou zeď … partie končí remízou a stav se upravuje na 4 – 2. Je jasné, že výhra nám může uklouznout snad už jen zázrakem. Oba naši borci by zřejmě museli spáchat velké blundry …

Jirka Brom rozehrál černými velmi divokou sicilku s Františkem Havlíkem a bylo se na co dívat. Černý ponechal krále v centru, měl za to myslím pěšce. Definitivní ortel jistě vyřkne chladný stockfish, pozice se nám zdála za Jirku nebezpečnou, ten však chladně odrazil bezprostřední hrozby, „nechal si obětovat kvalitu“ a následně se ubránil. Koncovku s kvalitou navíc už pak pozornou hrou vyhrál. Tím získáváme tři zápasové body, protože stav je už 5 – 2.

Milan Hrubý – Jan Rusnák, alechinova obrana. Ze zahájení vychází Milan s lepší hrou, soupeř se snaží „poklidný tok partie“ změnit podezřelou obětí střelce za dva pěšce. Kompenzaci však nezískává, Milan pozorně odvrací jakékoli pokusy o iniciativu. Jde o to zasadit závěrečný úder. Ten však ne a ne přijít. Po časové kontrole to už už vypadá na bod, soupeř je však jako úhoř, neustále nachází výmluvy. Jak už to chodí, „poslední těžký tah (Jd7!)“ nepřichází, černý zničehonic ožívá. S cca 2 minutami na budíku Milan rozumně zabočuje do remízy. Soupeř ještě chvilku odmítá, nakonec však sám nabízí remis. Konečný stav je tedy 5 1/2 – 2 1/2.

Takže do Tábora ježíšek zavítal dříve, dnes jsme spokojeni. Další ligovou kapitolu napíšeme až v roce 2019, konkrétně 13.ledna, kdy vyrazíme do nedalekého Písku.

Figurky byly tedy pokřtěny tím nejsprávnějším počinem, jedinou výtku nám udělil v Kozlovně Lojza Bartoš, když poznamenal, jestli jsme dali stranou figurky Luďkovy, páááč tyto figurky prohrály 🙂

Pěkný předvánoční týden
Milan Borkovec

 

 

 

Author: Milan Borkovec