GP Tábor po první třetině

Podíváme-li se na letošní 15.ročník mezinárodního šachového turnaje v Plané nad Lužnicí pohledem hokejového fanouška, můžeme říci, že právě skončila první třetina. Včerejší dvoukolo bylo náročné, velmi záleželo na tom, jak který hráč během partií rozvrhl své síly. Pojďme stručně zrekapitulovat včerejšek.

2.kolo, pondělí 29.7 v 9:30

„Vytáhl“ se jistě Lojza Bartoš (Sokol Tábor), když v dlouhé partii uplatnil ve věžové koncovce svého pluspěšce s IM Viktorem Volodinem (RUS). Jeho kolega Václav Hašek (Sokol Tábor) odremizoval v zajímavé partii mladého a nebezpečného Jakuba Stinku (Šachklub Písek). Ten nyní mimochodem vybojoval v Pardubickém A turnaji 3,5/9 při zisku 51 elo bodů!

Hlavní favorité v tomto kole nezaváhali.

3.kolo, pondělí 29.7 v 15:30

Odpolední kolo bývá zrádné. Hráči jsou přece jen unaveni dopoledními boji, k chybě občas bývá blíže, než jsme si ochotni připustit. Řada borců se proto také spokojuje s kratšími remízami v rámci ušetření energie do důležitějších bojů.

První „ztrátu“ zazanmenal hlavní favorit IM Olaf Heinzel (GER), který černými čelil maroczyho struktuře v sicilské obraně. Tu pozorně vystavil Jirka Brom (Týn n. Vlt.). Ve zhruba vyrovnané pozici německý mezinárodní mistr akceptoval nabídku remízy. Lojza Bartoš nezopakoval dopolední výkon a zůstal na štítě tradičně dobře hrajícího den Boera Lennarda (NED). „Půlku“ ztratil také FM Josef Lys (Sokol Brusperk) s naším Petrem Loskotem (Sokol Tábor).

Po dvou kolech tak už máme pouze tři hráče bez ztráty kytičky. Milan Borkovec (Sokol Tábor), Martin Nehyba (TJ Sokol Skalička) a den Boer Lennard (NED). Za nimi pak následuje 10-členná skupinka hráčů s 2 1/2 bodovým ziskem.

Na prognózy je příliš brzo, další kolo následuje dnes v úterý 30.7 v 15:30. Všichni příznivci královské hry jsou zváni do hotelu Lužnice v Plané n. Lužnicí.

Pořadí a los následujícího kola zde: http://chess-results.com/tnr444372.aspx?lan=1&art=2&rd=4

Pěkný den
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec