Vídeňský deník 4

Pátek, předposlední den turnaje zahajujeme stylově. Snídaně v Café Central nás má opět naladit na šachovou notu, abychom ji večer čistě zahráli. Smažená vajíčka s uzeným lososem (MB) či smažená vajíčka s listovým špenátem (MH) jsou dobrým základem úspěšného dne 🙂

Přes den tak chodíme a lelkujeme, dopolední příprava samozřejmě byla pečlivá 🙂

Jak vidno Marie stále sedí na svém místě 🙂

Abychom neustále nenapovídali, malý kvíz. Copak je to?

8.kolo

Milan Hrubý bude čelit něžnému stvoření … Thyra Kvendseth (NOR, 1977) hraje přímo korektně, Milan nemá problém s vyrovnáním, ale nic víc v pozici není. Chvíli se zdá, že bude mít malý „fous“, soupeřka je však na výši a nedává sebemenší šanci na jakoukoli iniciativu. Spravedlivá remíza 1/2-1/2.

Milan Borkovec bojuje s „Davidem Hákem“ :-))),. Franziskus Leopold Wagner (AUT, 2087) je rakouský 13 letý klučina, se kterým hrál v roce 2016 sám Milan Hrubý. Tehdy ho porazil a říkal, že vypadal jako by z oka vypadl Davidovi :-). Dnes už vypadá soupeř „kapánek“ jinak, ale o šachu už něco ví. Dokladem je i nedávné elo 2234 (rok 2018). V poslední době hraje caro-kann či rauzera v sicilce. Pečlivě naštuduji :-), kdysi zahrál i svěšnikova, na toho se nedívám. Začínáme … svěšnikov :-))) Odblicáme cca 18 tahů, poté získávám iniciativu a tentokrát se mi daří výhodu zvětšovat až do výhry. Nutno dodat, že soupeř i pomohl přehlédnutím kvality.

Čili MB 4/8 a MH 3/8. Co přinese závěrečné kolo?

9.kolo

Snídaně v tradiční pekárně nesmí chybět …

I výhled z této pěkné pekárny je osvěžující …

Jdeme na tramvaj, přičemž nastupujeme u jedné z našich oblíbených večerních restaurací …

Uros Nisavič (AUT, 1979). Milanův sparingpartner pro poslední kolo. Dámský gambit, karlovarská struktura, plán s Jge2. Asi nejznámější partie, která mě napadá, je Botvinnik-Keres (SSSR championchip, 1952). Milan stoji ze zahajeni lepe, vlastně po celou dobu si udržuje iniciativu a převahu, nakonec dobude pěšce. Černý v nouzi najde taktické řešení, partie přechází do věžové koncovky s pěšcem navíc pro Milana. Bohužel materiál je natolik redukován, že další remíza klepe na dveře.

Max Wahlund (SWE, 2125). Hrajeme opět benoni (jako s Li Zhenyu), tentokrát vśak variantu s “domečkem” bílého, čili g3, Sg2 atd. Bílý se vyhýbá hlavní variantě, hra je cca vyrovnaná. Bohužel zbytek partie je stejně nevyrovnaný, jako můj celoturnajový výkon. Hraju nepřesně, bílý získává převahu. Dvakrát mi soupeř nabízí možnost naprosto vyrovnat, dvakrát “nedopočítám” správné pokračování. Zákonitě se “dostavuje” nula …

Tolik tedy k průběhu turnaje, celkové zhodnocení a ukázky z našich výkonů-nevýkonů si nechám na další články. Budou následovat po zpracování partií M & M …

Ještě celkové a vůbec všelijaké výsledky: http://chess-results.com/tnr410003.aspx?lan=1&art=0&fedb=CZE&flag=30

Na závěr jsme po sobě ve Vídni zanechali čistý stůl … 😉

Pěkný víkend přejí Milanové Hrubý a Borkovec

P.S. – Úvodní náhledový obrázek je zřejmě naše nejoblíbenější “knajpa”, vynikající podnik FLATSCHERS …

 

Author: Milan Borkovec

4 thoughts on “Vídeňský deník 4

  1. Ahoj,
    na dálku jsem Vám oběma držel palce a fandil. Výsledky asi nejsou podle představ, ale nevadí, v první divizi za Spartak si je zlepšíte :-).
    Jinak tipuji přírodovědné muzeum u sedící Marie. Ale nevím, od protějšího kunsthistorie se moc neliší, soudím jen podle lidí fotících MT a tuším že je v tomto směru vpravo. Ale taky to může být úplně něco jiného v úplně jiné části Vídně. 🙂
    Mějte se fajn

  2. Zdar Pepo, pravdu díš. Připadal jsem si jako na juniorském (a mladším) přeboru celého světa :-). Snad tři mí soupeři byli starší 25 let … Všichni beze zbytku byli připraveni, všichni natahali 15-20 tahů za 5-10 minut a porážej je pak :-)))

    Samozřejmě hodnocení turnaje ještě bude následovat 🙂

  3. Především gratuluji k dobrým výsledkům. Je jasné, že to mohlo být lepší, ale nemusí pršet hlavně když kape. Za posledních 5 let pozoruji trend, že hraji se stále mladšími a mladšími soupeři a já jenom stárnu a mám čím dál horší výsledky. Už jenom čekám, až proti mně nastoupí batole s dudlíkem a plínkou a já dostanu v 25. tahu potupný dušený mat.
    Takže to byl vlastně parádní výsledek.
    Zdraví
    Pepa Mindl

Comments are closed.