První letošní ligová výhra!

Pracovní týden začal hekticky, třídenním kongresem v hlavním městě, takže nebyl čas na popis dojmů. Jsem opět doma u svého pc, čili je načase vylovit z paměti nejdůležitější okamžiky nedělního souboje. Třetí ligové kolo nám přisoudilo tradičního rivala, Šachový klub Baník Příbram. My se tentokrát sjížděli ze Všech světových stran, Tábora, Prahy a Českých Budějovic … Co se týká „papíru“, tak oba týmy postavily „skoro základ“. My bez dvou, soupeř bez jednoho „záklaďáka“. To předznamenávalo i důležitost souboje, tři body by se totiž hodily jako sůl oběma týmům. Jak známo, slavit může pouze jeden. Remíza je v dnešním tříbodovém systému de facto ztrátou pro oba týmy.

Šachový klub Příbram-Baník Sokol Tábor
Bodický Michal H Z 2079 ½ ½ 2391 Havlík Jan H Z
Stluka Petr Z 2177 ½ ½ 2219 Vybíral Zdeněk H Z
Trmal Jaroslav Z 2167 0 1 2190 Borkovec Milan H Z
Stluka František Z 2112 ½ ½ 2095 Růžička Aleš Z
Hlaváček Jiří Z 2066 ½ ½ 2068 Hrubý Milan Z
Kandrik Antonín H Z 2083 0 1 2058 Loskot Petr Z
Strejc Josef Z 2078 ½ ½ 2070 Mészáros Luděk
Jelagin Konstantin 1876 ½ ½ 2029 Rosenzweig Vladimír
3 5

Výsledek z přiložené tabulky vypadá famózně! Zápas bez prohry, dvě vítězství a šest remíz. Žádná selanka to však vůbec nebyla a mohlo to být klidně obráceně! Pojďme na to!

Poměrně rychle se vystřílel prach v partii Hlaváček – Hrubý. Tarrasch je solidní zahájení, problémem je, že často svede hru do pozice, se kterou toho nejde moc udělat. I v této partii Milan černými figurami lehce vyrovnal, po zahájení se však pozice značně „vydřevnila“ a nebylo o co hrát. Milan nabízí remis, bílý sice „ňákou“ chvíli přemítá, ale nakonec si oba hráči „plácnou“ … 1/2-1/2. Milan také zřejmě po dvou úvodních prohrách nechtěl riskovat.

Podobně dopadal partie Růžička – Stluka František. Aleš si také nebyl začátkem sezóny jistý, takže bílými figurami postavil pevnou pozici s prostorovou převahou. Po zahájení si pak oba borci „nabídli“ opakování pozice a jak se ukázalo, ani jeden nebyl proti … čili je stále srovnáno 1-1.

Rovnováhu nenarušuje ani souboj Strejc – Meszáros. Po zahájení vzniká na šachovnici zajímavý moment, soupeři však nechtějí „ostřit“ meče, takže i zde záhy nabízí bílý remízu. Říkám Luďkovi, že je to na něm, ale asi bych remis vzal. Luděk chvíli dumá, ale slabinka na d6 a s tím spojená mírná nevýhoda ho přesvědčuje, že je lepší přistoupit na smírný návrh. 1 1/2 – 1 1/2.

Mezitím začíná stát výtečně Vladimír v partii Rosenzweig – Jelagin. Vláďa získává v sicilce čistého pěšce a vypadá to na technickou část partie … ze by první bod?

Další potřesení pravicemi vidíme v partii Vybíral – Stluka Petr. Královská indická, zpočátku se zdá, že náš hráč má iniciativu, černý však svoji pozici brání dobře. V nejasné a zhruba rovné pozici dostává Zdeněk nabídku remízy, zde také příliš neváhá. Zápasová rovnováha je tedy stále nenarušena … 2 – 2.

V partii lídrů týmů to vypadá, že zde se dělba bodů konat nebude. Též královská indická (myslím!?), černý je po zahájení ok. Pak však obětuje pěšce, což se zdá být stále relativně ok, i když Honza na chodbě poznamenává, že „takhle přesně jsem to zahrát nechtěl :-)“. Patrně se chybička přece jen vloudila, protože po čase vidíme, že pozice černého je krajně nepříjemná, pak i prohraná (jak Honza poznamenává po partii …“ tak remis s +10 pro bílého není špatná :-)“. V časové tísni však bílý střádá čas a opakuje tahy. Honza využívá situace a reklamuje třikrát opakovanou pozici. Po rekonstrukci rozhodčí souhlasí a tak se stav nemění … 2 1/2 – 2 1/2. Tož štěstíčko je na naší straně :-).

Vladimír stále „tlačí na pilu“, ale soupeř se heroicky brání, není stále jasné, jestli se z pozice kýžený bod vyklube či ne.

Rozuzlení tak nakonec přináší 3. a 6. šachovnice. Pet Loskot hraje „chameleóna“, čili pozici s izolovaným pěšcem. Řadu tahů se nechává unášet ideou, že soupeři odchytí dámu, ten však stále takticky utíkal jako úhoř 🙂 Hrál dokonce tak skvěle, že přebral otěže hry a zřejmě mohl Petrovi řádně „zatopit“ (jak jsme se dívali poté v Originále v Táboře). V časové tísni však situaci nezvládl a Petr tak zapsal veledůležitý bod!!! Ujímáme se poprvé vedení 3 1/2 – 2 1/2.

Vladimír stále „žmoulá“ svého pluspěšce, ale pozice přechází do koncovky, kde jsou nestejní střelci a to začíná značně vylepšovat vyhlídky slabší strany.

A jsme u partie Trmal – Borkovec. Můj tradiční soupeř pan Trmal, stejné místo jako vloni, stejný stůl, stejné barvy, stejné benoni (do 11.tahu). Mám v partii iniciativu, ale nic konkrétního. Takové „lidské psychologické plus“, řekl bych. Po cca 20 tahu však soupeř zřejmě žádá od pozice víc, než může dát a může být značně zatlačen po rázném f4! Já se nakonec rozhoduji materialisticky pro zisk pěšce, bílý však kompenzaci má. V časové tísni pak může nastat situace, kdy bych možná i musel už dávat pozor já, čas však způsobuje, že bílý šanci nevyužívá. Po časové kontrole je už černý konsolidován. Otázkou je, zda-li půjde pěšec navíc uplatnit, či ne, resp. zda-li to černý svoji „technikou“ dokáže. Bílý se však dopouští chybky a před eventuelní pěšcovou koncovkou se ihned vzdává …. 1-0 a celkově 4 1/2 – 2 1/2.

Nesnadné vítězství je na světě, spokojeně odjíždí domů první auto. Cestou domů se pak dozvídáme, že Vladimír partii „nedotlačil“, čili 1/2 – 1/2 a celkem vítězím v poměru 5 – 3.

Letošní první výhra je důležitá, není ani tak podstatné momentální páté místo v tabulce, jako už 5 nasbíraných bodů!

S přáním, ať se soupeři i nám v dalších kláních daří, se pro dnešek loučí
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec