„Sokol Tábor k tabuli! … Třebaaa, taktika … Hmmm, sednout, za pět!!!“

Viktor Korčnoj po jakémsi přehlédnutí prohlásil: „Nedá se nic dělat, bude třeba DENNĚ o půl hodiny déle trénovat taktiku!“.

Po dnešním zápasu bychom si tuto větu zřejmě měli vzít k srdci. Řeknu to obecně … „kde jsme mohli skočit na špek, tam jsme skočili“. Mno a výsledek se brzy dostavil :-)))

Zpět na začátek. V týdnu spekulujeme, kdo z první šestky nastoupí (soupeř má 5 hostů a 1 cizince). Nakonec jde o kombinaci 126, čili FM Honza Miesbauer, IM Ivan Hausner a domácí Jakub Stinka. Klasická taktika, vepředu bojovat a držet prapor, vzadu udeřit! Jednoduché teoreticky, obtížné prakticky :-).

Výsledek?

ŠACHklub Písek Sokol Tábor
Miesbauer Jan H Z 2382 1 0 2211 Vybíral Zdeněk H Z
Hausner Ivan H Z 2365 ½ ½ 2200 Borkovec Milan H Z
Stinka Jakub H 2199 1 0 2058 Hrubý Milan Z
Klicnar Martin Z 2125 1 0 2103 Hák David H
Grill Roman Z 2098 1 0 2079 Loskot Petr Z
Fiala Jan Z 2005 0 1 2016 Rolinek Dominik Z
Matějka Radek Z 1903 ½ ½ 2090 Mészáros Luděk
Hlavsa Filip 1873 0 1 2032 Rosenzweig Vladimír
5 3

Smírně naladěni (jako jediní!) byli Milan Borkovec – IM Ivan Hausner. Ivan hraje prakticky vše myslitelné, oprášil jsem si malinko Rauzera 🙂 a … 1.e4 g6 :-), je tu pirc. Ze zahájení mám mírné plus spočívající v prostorové převaze, ale nic víc. Soupeřova velká rošáda je doprovázena nabídkou remízy, přijímám. První změna skóre … zatím vyrovnáno 1/2 – 1/2.

Poté se ze mně stává kibic (viz. nedávná článek), přesněji kibicující kapitán. Obcházím šachovnice a pro sebe si tak hodnotím vyhlídky.

FM Jan Miesbauer – Zdeněk Vybíral. Bílý má malé plus, ale nic se zatím neděje, z pohledu kapitána jsme spokojen :-).
Jakub Stinka – Milan Hrubý. Na desce stojí „tarrasch“. Jsem klidný, Milan má tarrasche obehraného, v drtivé většině partií s nim soupeři nic nenadělají, nejpravděpodobnější je remíza, věřím.
David Hák – Martin Klicnar. Grunfeldova indická, máme pocit, že David je vtažen do varianty, se kterou není úplně obeznámen, ale stále je pozice „jakš takš“ ok. Chtělo by to ovšem malou rošádu a tu David ne a ne udělat. Pozice se mi začíná nelíbit 🙁 !?!?
Roman Grill – Petr Loskot. Po zahájení mi Petr říká, že se mu pozice líbí. Sice má figurky vyřazené na osmé řadě, ale je fakt, že působnost mají. Vidím to „na nejasno“, možná „fous“ pro nás..
Dominik Rolinek – Honza Fiala. Zahájení přesně nevím, ale pozice Dominika se mi postupně začíná zamlouvat. Pěšcový klín na h6 musí Honzu přece jen malinko znervózňovat …
Radek Matějka – Luděk Meszáros. Pozice má královsko indické rysy, Luděk stojí aktivněji. Po chvíli dělám další koloečko. Luděk právě dočasně obětuje jezdce. Konstatuji, že bílá pozice je totálně na ručník. Luděk je ve své kůži, zde si v duchu už už připočítávám bodík.
Vladimr Rosenzweig- Filip Hlavsa. Vláďa má prostorovou a poziční převahu a polehoučku „šroubuje“. Je to takové klasické „plus rovná se“, Vláďovi věřím …

Je zhruba poledne, pan Streďák mi doporučuje „čínu naproti“, mizím tedy z hrací místnosti na cca půl hodinky.

Po návratu už zápas nevypadá tak v pořádku,“první mráčky na nebi se objevují“ …

Dominik Rolinek přetlačuje Honzu Fialu, resp. ten nereaguje na tlak našeho hráče správně a po chvíli vyvěšuje bílý prapor. Ujímáme se vedení 1 1/2 – 1/2.

Petr Loskot však má o kvalitu méně!?!? „Melduje“, že úplně přehlédl „jakousi“ taktiku s Jg5!? či co … U Luďka už pozice není jasná, zdá se, že stojí stále lépe, ale jeho Sg7 je (zničehonic) zabetonovaný a mat už v nedohlednu … Zdeněk Vybíral je pod pozičním tlakem. David Hák už se mi vůbec nelíbí, kromě toho má cca 2-3 minuty proti cca 45 min … Zatím je OK Vladimír, Milan Hrubý je dle mého názoru v mírné nevýhodě, ale remis by v pozici stále měla být.

Po hrubém sečtení plusů a mínusů mi stále ještě vychází, že bychom mohli 4,5 mít 🙂 …

Následně se nestačím divit, zápas prakticky konči během 10-15 minut … Milan Hrubý přichází o pěšce, ale pozice je dle mého názoru stále ještě v mezích „široké remízy“. Říkám si …„ale pouze, když přijde Kf6, nikoli a5??“. Milan se natahuje po a pěšci (nestačím ho už kopnout :-))) ) a … přichází a7-a5??. Po odpovědi bílého následuje zastavení hodin … Vyrovnáno 1 1/2 – 1 1/2.  Snad za půlminutu, minutu vzdává David Hák. „Zčistajasna“ prohráváme 1 1/2 – 2 1/2.

Aby toho nebylo málo, po sérii vzájemných nepořesností přehlíží Petr Loskot druhou důležitou taktiku a nezbývá než opět zastavit hodiny … 1 1/2 – 3 1/2.

No a na první desce průběžně „povolují nervy“ Zdeňkovi, bílý získává důlžitého pěšce, navíc proniká dámou do pozice černého a partie končí matem … 1 1/2 – 4 1/2.

  vs

Šlus, die Ende!

Ke všemu v partii Radek Matějka – Luděk Meszáros černý „naletí“ na první a poslední hrozbu bílého v partii. Ztráta dámy je neodvratná. Zřejmě adventní čas pohnul bílého k velkoryské nabídce remízy :-). Je to tzv. nabídka, kterou nelze odmítnout … 2-5.

Odjíždíme domů a následně se dozvídám, že Vladimír Rosenzweig skutečně nezaváhal a zvítězil. Jak přesně, nevím, ale to už nebylo pro dělbu bodů 0-3 ve prospěch Písku rozhodující. Celkem tedy 3-5.

Takže trošku promarněný zápas, ale to jsou šachy. Gratulujeme soupeři a my se musíme snažit dál. O nápravu se pokusíme až v roce 2020, kdy 12.ledna hostíme tým ČZ Strakonice.

S přáním hezkého večera
MIlan Borkovec

 

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec