„Kibic drž tlamajznu, než Tě přes ní šmajznu“

Ve světoznámém románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války čte Švejk nápis v hospodě. „Kibic, drž tlamajznu, než Tě přes ní šmajznu“. Zadáme-li slovo kibic do googlu, objeví se lakonické „divák přihlížející hře, nejčastěji v karty, a zasahující do ní nežádoucími poznámkami, radami„. Odkud se však toto slovo vzalo?

Kibic je slovo přejaté, a to z němčiny. Kibic je vlastně der Kiebitz, neboli pták čejka. U použití slova kibic prý ani tak nejde o zvědavost, jako spíš o křik. Pojmenování kibice slovem označující čejku prý vzniklo „nejspíš proto, že kibicové dávají výstražná znamení, jako čejka vyráží varovný křik“.

Přeneseme-li se od ptáků do sportu, pak kibic je ten, který „vykřikuje“, komu se mělo přihrát, koho měl trenér postavit do brány, nebo jestli se mělo hrát na tři nebo čtyři „lajny“ atd. Neboli takový kibic ví všechno rychleji, ale hlavně správněji.

A co takový šachový kibic? Ten to má složitější, protože u partie se mluvit nesmí, natož ještě něco hráčům „radit“. Hráči, ale hlavně pan rozhodčí by kibice hnal svinskou holí :-). Takový kibic si vše vynahrazuje v různých komentátorských místnostech, press centrech, v nálevnách všeho druhu, dnes i u tzv. „on-linů“ atd. Je prostě vždy chytřejší, přesně ví, co oba hráči plánují, kdo „to tahá úplně blbě“. Čeká jako sup na svoji kořist na konec šachové partie. Jakmile si hráči podají ruce, ihned přiškočí a se šibalským úsměvem dí: „A proč jste si tady nevzal toho pěšáčka? A tadyhle jste měl pěknou šestitahovou kombinaci, vy jste ji neviděl? Chmmmm chmmm chm …“ A tak dále a tak dále :-).

Pokud se však takový kibic změní v hráče, pak je to jiná. Když mu po skončení partie někdo „poradí“, že mohl dát dvakrát dvoutahový mat a jak je možný, že tak primitivní obrat neviděl !?“, pak se na odvážlivce oboří. „Člověčééé, tak si to zkuste sám! Já mám za sebou pět hodin hry, je to 3-3, nervy na pochodu! Vy jste ňákej chytrej!!!“ 🙂 A tak dále a tak dále …

V neděli 8.prosince jsem se v takového kibice proměnil sám 🙂 Manželka na kurzu, čili víkendová pánská jízda se synkem. V neděli dopoledne se pečlivě věnuji přípravě tradičního českého pokrmu „králíček, knedlík, zelí“. Na www.recepty.cz nacházím „tisíce králíků na desetitisíce způsobů“. Listuju a prakticky u každého receptu si polohlas říkám: „S tím mi jděte do p..ele, něco jednodušího chci“. Nakonec na mě vybafne „Králík jako od babičky“ !!! To je vonoooo! … A jelikož (a tady se musím pochválit) přišly pochvaly snad ze Všech světových stran, nebudete na závěr článku o recept ochuzeni.

Mno a teď si představte, že po takovém obědě, čerstvý, pěkně najedený, v dobré náladě vrazím do klubovny, kde právě probíhá nesmlouvavý match, prestižní táborské derby Sokol Tábor B – Spartak Sezimovo Ústí! Všichni „zaboření“ do šachovnic, soustředění, možná už hladoví :-), nervy na špagátě a najednou vysmátý pan Borkovec přichází a „všechno vidí, všemu rozumí, vše je mu jasné“ :-)))

A teď už trochu vážně. Šachový kibic má většinou jistou výhodu. Bývá také hráčem, takže zná obě polohy. Ví, jak je těžké ukočírovat občas nervy, jak je těžké „sebrat“ energii v páté hodině hry, zná stavy 3,5-3,5, kdy jsou nervy napjaty k prasknutí a každá chybička může být osudná. Proto se takový slušný šachový kibic dívá značně shovívavě na různé (i domnělé) nedostatky, které v partiích vidí.

Pojďme se dnes tedy očima kibice podívat na velmi zajímavé derby z této neděle.

Sokol Tábor B Spartak Sezimovo Ústí
Mészáros Luděk Z 2090 ½ ½ 2103 Janda Pavel Z
Hrubý Milan V Z 2058 ½ ½ 1956 Válek Tomáš Z
Rosenzweig Vladimír Z 2032 1 0 1871 Novák Jiří Z
Bartoš Alois K Z 1985 0 1 1922 Říha Martin H Z
Brčák Marek H Z 1895 1 0 1929 Petráněk Marian Z ZK
Hašek Václav ZK 1955 0 1 1867 Pekarovič Jaroslav Z
Budil Petr 1768 ½ ½ 1839 Novák Pavel Z
Otradovec Luboš 1875 ½ ½ 1829 David Karel K Z
4 4

Když přicházím do Sokolovny, „stručné hlášení podává na chodbě Milan Hrubý“, který už remizoval a tak se automaticky změnil v kibice. Největší obavy panují prý u partie Vency Haška. Začínám tedy od této partie. Zahledím se na desku a šeptám Milanovi, „bohužel to není značně horší, ale podle mě je to forsír“

Jaroslav Pekarovič (SÚ) – Václav Hašek (Sokol), BNT

Je to malá rozcvička na úvod. Jarda Pekarovič nezaváhal a poměrně rychle našel vyhrávající pokračování … najdete ho i Vy?

1. Jxg6

Otvírá „smrtící“ diagonálu a2-g8 …

1. … fxg6

2. Vd2

Nutný, ale logický doplněk. Visí Jd5, černý nemůže c6 pro c4 a vazba stojí černého figuru.

2. … Vfd8

3. c4 Jf6

4. c5+ a bílý získal kvalitu a nakonec partii a tím celý bod …

Martin Říha (SÚ) - Alois Bartoš (Sokol), ČNT

Zjevně sicilka, černý (jak se mi zdá) má neřešitelný problém. Alepoň nemůžu na nic kloudného přijít. Nad deskou přemýšlím o 1. ... exf5, 1. ...g6, 1. ... Sf8 a 1. ... Sc5, 1. ... Dxc3. Co si z toho má vybrat Lojza?

Pojďme popořádku ...

a) 1. ... exf5? prohrává pro 2. Jxf5 Sf8 3. Jh6+ Kh8 4. Jxf7+ a bílý získává materiál

b) 1. ... g6? 2. fxe6 fxe6 3. Jxe6 Dxc3 4. Df4 + - ... bílý stojí na výhru

c) 1. ... Dxc3 2. Vac1 Da3 3. fxe6 +- a není vidět, co má černý dělat.

d) 1. ... Sf8? tah v partii 2. fxe6 + - bílý stojí prostě na výhru, Martin partii následně vyhrál

e) 1. ... Sc5!? + - jediný tah, který i tak partii nezachraňuje, ale kladl by na bílého ještě nároky na přesnost a na to se správně rozhodnout ... varianty ukážu v přehrávacím programu.

Exaktně nahlíženo, partie už je ve výchozí pozici prohrána. Chyba se stala někde dříve ...

Naštestí kontroval Vladimír Rosenzweig, když využil přehození tahů v zahájení Jirky Nováka a také Marek Brčák, který vyhrál útokem proti Mariánovi Petráňkovi. Mám takový pocit, že hráči opakovali zahájení z loňské vzájemné partie (dračí varianta v sicilské). Vloni byl úspěšnější Marian, letos vyšla Markovi odplata ...

Přičteme-li velmistrovskou remis Válek Tomáš - Hrubý Milan, máme stav 2 1/2 - 2 1/2.

Drama vrcholí. Luděk Meszáros se mi zdá být vyhraný, Luboš Otradovec naopak prohraný. V partii Budil Petr - Novák Pavel vidím momentálně rovnováhu ... Že by 4-4? 🙂

Budil Petr (Sokol) - Novák Pavel (SÚ), BNT

Jste bílí a jste na tahu. Co Vy na to ?

Dumám a dumám a na nic lepšího, než 1.a3 nemohu přijít. Trošku mi zprvu vadí "dloubáček" 1. ... Db3!? Pěšce sakra nelze pokrýt. V takových případech radí moudří a silní hráči hrát aktivně. takže ... 2. Je5! Jxe5 3. Sxe5 Dxa3 4. Db5! s nejasnou hrou. Bílá dáma se snaží proniknout do tábora černého a způsobit tam zmatek. Hra je nejasná a hraje se na tři výsledky.

Když tu najednou ...

1. a4 ??

Zmateně se dívám na šachovnici, jestli něco nevidím. Oba hráči jsou naprosto klidní. Odcházím na chodbu, kde se v táboře soupeře začíná polehoučku otevírat šampaňské :-))) (pomyslně, of course). Vracím se zpět.

1. ... a5??

Jdu na chodbu oznámit, že se "šampáňem" je třeba ještě počkat 🙂 Po očividném 1. ... Jxb4 2. Jf4 (či Jc1) Dxe2 3. Jxe2 -+ má černý čistého pěšce více a vyhranou koncovku. Silní hráči tomu říkají, že "ostatní je věcí techniky" :-)))

Partie končí za pár tahů remízou. Na můj dotaz, proč bílý hrál a4 a černý nevzal pěšce, oba svorně odpověděli, že to prostě neviděli. A zde je právě ten případ, kdy se šachista (opravdový šachista, který střídá polohy kibic/hráč) nesměje. Ano, v dané chvíli se všichni zasmějou, ale v hloubi duše všichni víme, že šachy nehrají stroje, ale lidé a že musíme připočítat únavu, nervy, stav zápasu atd. atd. Stalo se to už mnohokrát, stane se to ještě mnohokrát v budoucnu.

Zde odbočím od našeho dnešního tématu. K této tzv. obosustranné slepotě povím historku. V roce 2014 se hrál zápas o mistra světa mezi obhájcem Magnusem Carslenem a vyzývatelem Viswanathanem Anandem. 15.listopadu se hrála 6.partie zápasu a já jsem tehdy byl tzv. on-line. Díval jsem se na průběh na oficiálním webu, žádnou enginovou podporu jsem zapnutou neměl. Mno a nastal následující moment ...

Carlsen - Anand, BNT

Přemýšlel jsem, co tak tady může Magnus zatáhnout, když v tom bílý skoro blicnul ...

26. Kd2 ?? (spotřebována 1 minuta !!!)

Cožeeee ??? Zírám jako vejr a prakticky ihned vidím, že může přijít 26. ... Jxe5! 27. Vxg8 Jxc4+ a když by 28. Kd3 tak 28. ... Jb2+ a pak 29. ... Vxg8 a černý má vyhranou koncovku. Než jsem vše stačil ověřit, přišlo

26. ... a4?? (spotřebována opět pouze 1 minuta !!!)

V ten moment jsem si říkal ... "mno tak buď jsem blbej já, nebo oni. Vzhledem k tomu, co "jsou oba zač", to budu asi já" :-))) .... Pravdu jsem měl já ... Ale to je právě ta situace, kdy mě doma u kafíčka nic nechybí, žádné nervy, čas netlačí, čistá hlava atd. Prostě a jednoduše, stává se o občas i těm nejlepším. S tím nic nenaděláme .... Btw. Magnus onu partii nakonec vyhrál ...

Zpět k zápasu, stav tedy máme 3-3.

David Karel (SÚ) - Otradovec Luboš (Sokol), BNT

Černý po tahu Sf4 se stébla chytá a nabízí remízu. Karel správně odmítá ...

1. Ja5 Sd6

2. Jb3+ Kb6

3. Kc4 Se7

Nevím, jak partie pokračovala dále, ale za chvilku skončila na návrh bílého remízou. V tu chvíli bych Karlovi urval ruku, Luboš se ještě ptá kapitána 🙂 Lojza se usmívá a doporučuje přijmout 🙂 A zase. Těžko kritizovat, vyrovnaný stav, 4 hodiny hry za sebou, únava vykonává své ... Trošku neomaleně (i když to nemyslím vůbec zle) říkám Karlovi, že "tuhle pozici bych hrál až do rána" ... Aaach jo, kibic je vždy nejchytřejší pod sluncem ...

Exaktně .. pozice bílého je vyhraná, více v přehrávacím programu. Stav je 3 1/2 - 3 1/2.

Finále dramatu ...

Meszáros Luděk (Sokol) - Janda Pavel (SÚ), BNT

Bílý stojí na výhru. Opět stojím (stojíme) u šachovnice a dumáme ... Vidíme s Milanem 1. g4! a bílý vyhraje. Při kontrole doma stockfish vidí ještě silnější 1. Vf8! ...

1. exf5+ !?

I to mělo stačit ... Variant (zajímavých) je zde více, můžete si závěr přehrát opět v programu. Před ukončením už jsem musel odejít za dalšími povinnostmi, takže mi následně došla "šokující" sms od Milana Hrubého ... "remis a celkem 4-4" ???

Ale takový je šachový život a přátelé ... jen tak mezi námi. Pokud by vždy vše končilo přesně tak, jak si to naplánujeme, pak by ten život byl nudný ... není-liž pravda?

A na závěr jednu ukázku z jiného (souběžně hraného) zápasu Šachklub Tábor - Bechyně ... V týdnu jsem volal svému kamarádovi Jirkovi Bromovi, jestli do Tábora dorazí, že bych se přijel podívat a zároveň trochu popovídat. Říkám mu ... "musíš dorazit, ať něco taky uvidím" ... V neděli někdy před dvanáctou pípla sms: "Zdar mistře, tak už nic neuvidíš. Královská indická, rychle mne zničil. Spravedlivá prohra" ... Cože ??? To se musím jet podívat. Tedy jsem zajel a v rychlosti jsme na partii mrkli.

Než si ji přehrajete, malinká historka. Genna Sosonko v eseji o Michailu Mojsejeviči Botvinnikovi uvádí úsměvnou historku. V létě roku 1988 přijel Genna do Moskvy s mladým J.Piketem (budoucí holandský velmistr), kde měl pracovat s patriarchou (Botvinnikem). Během analýzy jedné Piketovy partie přišlo náhle "STOP!" od Botvinnika. Následovala otázka na Piketa: "Mám takový dojem, že Vy neznáte moji partii s Jurjevem z přeboru Svazu kováků z roku 1927?" :-))) Sosonko : "Ale Michaile Mojsejeviči, jak může Jeroen znát vaši partii z roku 1927?" ... Botvinnik: " Ne, stejně se ho zeptejte, přeložte to ..." ... :-)))

Když mi Jirka Brom řekl, že hráli s Davidem Hákem Královskou indickou obranu, tajmanovovu variantu a když jsem viděl prvních 15 tahů, zasmál jsem se a pravil: "Mistře, že vy neznáte moji 4. partii s Davidem Hákem z tréninkového zápasu z roku 2019?" :-))) Dost řečí, zmíněná partie je zde k přehrání ...

na a vlastně ještě toho slíbeného králíka ... :-)))

Králík jako od babičky:

    • 1 ks králík (Rozporcovaný)
    • 6 stroužek česnek
    • 7 lžíce hořčice plnotučná
    • 200g hera
    • tymián
    • zázvor
    • majoránka
    • sůl
    • pepř mletý
Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně posypeme tymiánem, zázvorem a majoránkou. V kastrůlku rozpustíme heru a naporcovaného, ochuceného králíka zalijeme rozpuštěnou herou v pekáči. Necháme uležet v chladnu minimálně 10 hodin. Předehřejeme troubu na 200 °C, králíka podlijeme vývarem (z masoxu) nebo vodou a pečeme v přiklopeném pekáčku. Pečeme, obracíme a podléváme, až je králík měkký. Ke konci pečení sundáme horní pekáček a uděláme kůrčičku. Ideální přílohou jsou bramborové knedlíky a červené zelí.

Moje praktické poznámky "zkušeného" kuchaře :-))).

a) Směsí jsem králíka potřel, ale dal jsem ho hned péct. Pokud bych ho dal na 10 hodin do chladna, pak bychom pošli hlady, nestihl bych kibice a nevznikl by článek.

b) Heru nevedeme, takže jsem použil máslo. resp. jsem dal králíka do trouby a šel s Adamem hrát jakousi hru. Asi po cca 25 minutách mi došlo, že jsem jaksi zapoměl na to máslo. Tak jsem vzal z lednice kus kostky, rozkrájel a vhodil na králíka. Trochu jsem si spálil předloktí, pááč jsem jak trouba strkal ruce příliš do trouby (200 stupňů). Ale bez obětí není pokroku!!!

c) tymián, zázvor, majoránka... Zázvor a majoránku jsem dal (posypal), tymián nikoli. Protože ho nepoznám. Máme bylinky ve skleničkách, které nejsou posané :-))). Vím ho...o, co je tymián. Kdo ho pozná, má výhodu, může králíka posypat.

d) Vývar z masoxu jsem nepoužil, páááč masox nevedeme a do obchodu se mi nechtělo. Podlil jsem obyčejnou vodou.

P.S. Zelí máme domácí naložené, dělal jsem ho jako klasiku, bramborový knedlík vařili v Bille. Vařit ještě knedlík, to už bych se dostal do "kisny" ...

Přes tyto maličké odlišnosti a nuance byl králíček přímo výtečný !!! A to prosím je hodnocení od dvou nezávislých osob :-))). Tedy dobrou chuť a ať se daří nejen v šachu!!!

S přáním krásné adventního času se s Vámi loučí zapálený šachista / kibic
Milan Borkovec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec