Drsný boj se šťastným koncem

Kdysi někdo vymyslel větu „táborský kosmický šach“. Už nevím, kdo to byl, ale používali jsem toto slovní spojení jeden čas velmi často. Šlo o označení nečekaných situací v partiích našich hráčů, kdy např. z naprosto prohrané pozice se „zničehonic vyklubal“ bod. Či zápas, o kterém jsme si mysleli, že je dohráván z povinnosti, se najednou „otočil“ a my odjížděli obtěžkáni tříbodovým ziskem. V jednu dobu se to Táborákům stávalo poměrně často (ovšem „štěstí“ přeje připraveným, že? 🙂 …) a tehdy patrně vznikl i výše naznačený „termín“.

Včerejší zápas byl náročný pro psychiku kapitána už od sobotního dopoledne. Poté co volal Aleš, že si na firemní akci přivodil zranění, jsem začal žhavit telefon. Vždy obětavý Pepa Mindl přislíbil účast, posun ostatních hráčů jsem ohlásil radši Všem osobně. Pečlivé celotýdenní přípravy se tak hroutily :-))). V noci po návratu z plesu čtu sms od Honzy Havlíka, že se doma „vyvrbila“ situace, kdy bude muset ihned zpět. Čili rychlá remis. OK, ale jsem rád, že Honza dorazí!

V neděli si to už rázuju směrem k hrací místnosti, když … Dominik volá, že vlak má cca 30 min zpoždění, takže dojezd 9:35 do Tábora je nereálný. Snad vlak nenabere další „sekeru“. Říkám si, co nám celá tato situace má naznačovat. Bude to „štěstí“ či naopak?

Ticho před bouří“ … V sobotu odpoledne si pravidelně chodím připravit hrací místnost, abych už měl v neděli před zápasem klid a nemusel pak s kolegy honit šachy, hodiny a já nevím co ještě. Byla to asi „jediná klidná chvilka zápasu :-)“

Sokol Tábor TJ Sokol Domažlice
Havlík Jan H Z 2391 ½ ½ 2153 Palek Miroslav C Z
Borkovec Milan H Z 2190 1 0 2094 Táborský Rostislav H Z
Hrubý Milan Z 2068 ½ ½ 2124 Vašíček Martin Z
Hák David H 2082 0 1 2018 Ptáčník Stanislav Z
Loskot Petr Z 2058 ½ ½ 2066 Tochor Jiří Z
Rolinek Dominik Z 2051 ½ ½ 2034 Vašíček Tomáš
Mészáros Luděk 2070 1 0 2023 Černý Václav
Mindl Josef 1991 ½ ½ 2019 Kopřiva Petr

Teď už to víme jednoznačně! Štěstí jako pr…e to bylo!!! :-))) Pojďme však pěkně postupně …

FM Jan Havlík – Miroslav Palek remis 1/2-1/2. Zde už jsem naznačil, Honza potřeboval domů, soupeř proti remíze nic neměl, takže ihned 1/2-1/2. Perlička … Pan rozhodčí Petr Hostaša viděl odcházet Honzu s baťohem asi tak 20-30 vteřin poté, co všechny hráče rozsadil. Šokován za ním volá … „Počkeeej, kam jdeš, kam jdeeeš?“ :-)))

Myslím, že další změnou skóre byla remíza mezi Petrem Kopřivou a Pepou Mindlem na osmé desce. Královská indická, cca 20 tah, bílý má možná pověstný chloupek. Oba soupeři však proti dělbě bodů nic nenamítají, ostatně ani kapitán ne 🙂 … 1-1.

Odcházím od této šachovnice, přitočí se ke mně Dominik s tím, že má též nabídku remis … Po krátké domluvě přitakávám, ať přijme. Tak se také stane a během cca minuty dvou se stav mění na  1 1/2-1 1/2.

Luděk Meszáros – Václav Černý. Další královská indická, tentokrát jsou bílé figurky naše. Soupeř v zahájení dává pěšce, ale reálná kompenzace není vidět. Soudíme, že by Luděk měl postupně přetavit tuto výhodu v cenný bod. Tak se také stalo, jenže ne až tak jednoduše, jak jsme si mysleli :-). Bílý přehlédl jeden taktický trik a materiál se vyrovnal, skoro i hodnocení pozice. Rozhodujícím faktorem je v takových chvílích čas. A ten (kdo zná Luďka, překvapen jistě nebude) měl jednoznačně lepší bílý. V časové tísni přehlédl černý matovou kombinaci a bylo to 1-0, celkově pak 2 1/2 – 1 1/2. Vypadá to nadějně.

Situace se zamotává. V partii Stanislav Ptáčník – David Hák je na šachovnici opět královská indická, ovšem s dovětkem „v útoku“. Čili francie s 2.d3 :-). David vychází ze zahájení s pěknou dynamickou pozicí, proti ale sedí „zkušený prérijní zálesák“! David (jak mu velí mládí) jde bílému razantně po krku, bohužel však až příliš razantně. Bílý má pro strach uděláno a pečlivou hrou odvrací soupeřovu „domnělou“ aktivitu. Bohužel zde skláníme krále my a stav se vyrovnává na 2 1/2 – 2 1/2.

Rozhodující okamžik zápasu nastane na druhé šachovnici v partii FM Rostislav Táborský – Milan Borkovec. Opět královská indická, Averbachův systém, jsem černý. Nečekám soupeře, ani Averbachův systém :-). Zahájení nakonec ok, vzniká zajímavá pozice, ve které má bílý dvojici střelců, černý je však bez slabin. Na chodbě se s Milanem shodujeme, že jde o cca rovinu, či že bílý má malý „fous“. Rozhodlo se (jak jinak) v časové tísni (realtivní). Na cca 5-6 tahů mají oba hráči po cca 3 minutách. Bílý mě pěšce více, černý věří v kompenzaci. Dávám Va2+ a … soupeř nesouhlasně pokýve hlavou, rozhodí rukama a partii vzdává! Kolegové gratulují, ale jsem asi nejpřekvapenější člověk v místnosti. V rychlé popartiové analýze jsem vždy tahal za kratší konec, doma v klidu už jsem „cosi“ našel, ale to je úplně nepodstatné. Soupeř měl prostě zkrat, kdy si myslel, že přichází o figuru a prohrává! Což tak nebylo. No, občas se stane, my v tuto chvíli nezaslouženě vedeme 3 1/2 – 2 1/2 a zdá se, že to byl ten poslední, rozhodující hřebíček …

Milan Hrubý s Petrem Loskotem totiž stojí oba dva značně lépe, spíše však na výhru. Je něco před druhou hodinou, říkám si, „čas je skvělej, za chvíli jdem „analyzovat“ do Originálu“ :-).

Chyba lávky! Zápas pokračuje do cca čtvrt na čtyři! Milan Hrubý – Martin Vašíček, dámský gambit, karlovarská struktura. Zahájení ok, jedna mikrochybka se vloudila, ale oba dva si ji nevšimli. Poté Milan svého soka přehrál a mohl zvítězit. Exaktní pokračování nenašel, ale vzniklá dámská koncovka byla i tak vyhraná. Nepřesnost se vloudila a najednou to byl Milan, který musel zpozornět! Partie trvala ještě hodinu, kýžená remíza nakonec byl podepsána … 1/2-1/2 … a vedeme 4-3.

Petr Loskot – Jiří Tochor. Ve chvíli, kdy můj soupeř nečekaně vzdal, stál Petr značně lépe, prakticky všechny jeho figurky stály lépe, než soupeřovy. Když se k tomu ještě přidala materiální převaha (pěšec), zdálo se, že je „vymalováno“. Zvláště, když soupeř začínal „tahat na půlminutě“, zatímco Petrovi zbývalo celých 20 minut času!

Za této „zcela jasné“ situace mi Martin Vašíček se smíchem šeptá do ucha, že dnešnímu zápasu už zbývá pouze to, aby Petr prohrál na čas a byli bychom si „kvit„. Směju se tomu, ale jenom chvíli …

Pozice se zjednodušovala, čas se krátil a najednou tu byl „oboustranný blic na půlminutě“.

Už se tolik nesměju …

V pozici už měl černý i remízu, ale zamanévroval nešťastně dámou tak, že neměl jeiný šach, přičemž mu hrozil mat! Pokyvuji hlavou, jako „hmmm, to je mazácký“ :-). Pan Tochor však neskládá zbraně a „nastavuje“ jezdce. Po jeho vzetí se Petr obává věčného šachu (což nám ale stačí!!!) a tak ještě dumá a dumá. Když mu zbývá asi 10 vteřin, mám chuť zařvat, ať už „ku..a hraje“ :-))). Nakonec radši soupeři opakují tahy, černý se tomu nemůže vyhnout a nám remíza stačí … 1/2-1/2 a my vítězíme 4 1/2 –  3 1/2. Pro úplnost třeba dodat, že bílý král by po vzetí jezdce z věčného šachu vykličkoval a bílý by vyhrál. Ovšemjde o známé ..KDYBY …

Uuuuuuffff! Kapitán má opět o vrásku navíc, k tomu však tři bodíky 🙂

S tímto se s Vámi loučí a přeje příjemný týden
Milan Borkovec

 

 

 

Author: Milan Borkovec