Rekonstrukce bitvy u Lipan?

Příznivci a fanoušci našeho webu zatím marně vyhlíželi komentář k našemu nedělnímu ligovému vystoupení. Možné spekulace, že jako kapitán nemám chuť po takovém zápase nic psát, natož natáčet, jsou liché :-). Byl jsem tak zabrán do své partie, že jsem de facto nic z ostatních bojů neviděl. Trpělivě jsem tedy čekal, až se objeví všechny partie a budu tak moci popsat, případně předvést ve videokomentáři podrobnosti.

Říká se, že obrázek je za tisíce slov. Výmluvná tvář Veselina Topalova, poté co se dozvěděl náš výsledek, mluví za vše :-))).

Naše vítězná sestava z prvního kola zůstává nezměněna, v poklidu a s mírným optimismem dorážíme v neděli 4.listopadu do Vlašimského Sporthotelu s nezbytnými bačkůrkami v batozích. První překvapení následuje hned … první tři hráči soupeře chybí! Vzhledem k souběžně probíhající extralize jsme počítali se dvěma. Sestava je tedy značně děravá, např. proti mně zasedá hráč. č.7 …

Nedělám si iluze, že by tímto byl zápas „nějak“ lehčí, spíše naopak. Tým Vlašimi je plný mladých nadějných borců. Opět pro představu … mladého Jakuba Vojtu jsem viděl před cca 2 lety v Plané nad Lužnicí hrát turnaj s elem cca 1800, za rok pak již s elem cca 2000, no a tuto neděli nastupoval proti Milanovi Hrubému sebevědomý mladík s ratingem 2135 :-).

Pojdme však na „věc“.

TJ Spartak Vlašim Sokol Tábor
Hrdina Robin Z 2245 1 0 2403 Havlík Jan H Z
Horák Martin Z 2235 1 0 2288 Zeman Matyáš Z
Moravec Vít H 2178 ½ ½ 2257 Borkovec Milan Z
Zvára David Z 2138 0 1 2259 Vybíral Zdeněk H Z
Hradecký Ivo 2111 1 0 2040 Dolanský Lukáš H Z
Voříšek Jakub 2106 1 0 2076 Růžička Aleš Z
Vojta Jakub 2134 ½ ½ 2084 Hrubý Milan
Vávra Stanislav 1980 1 0 2027 Loskot Petr
6 2

Stručně a jasně, takový nářez už dlouho nepamattuji. Nejde ani tak o skóre 2-6, to je ostatně lepší, než kdybychom se trápili 6 hodin a pak třeba prohráli o bodík. Jde o to, že prakticky nebylo tzv. za co vzít. Plné absolutorium zaslouží snad jen Zdeněk Vybíral, který pomalinku polehoučku bral soupeři půdu pod nohama a zvítězil.

Psal jsem, že jsem neviděl téměř nic, takže dám dohromady „střípky“ z hrací místnosti a pohled na partie nyní doma …

Mám za to, že první skončil na osmičce Petr Loskot. Když jsem se jednou otočil na své židli, abych pohledem „zkontroloval“ zadní šachovnice, Petr se už procházel a figurky byly úhledně srovnány v základních pozicích. Na mé jemné povytažení obočí zakroutil Petr nesouhlasně hlavou. Z těchto „mimiker“ usuzuji, že prohráváme 0-1. Šachově: Skandinávská hra, opačné rošády. Ze zahájení plus mínus rovná hra, pak se však Petr přecenil (či spíše svoji pozici) a předčasným průlomem d4-d5?! se dostal do horší pozice. Mohl si pak už jen vybrat, zda odevzdá kvalitu, či jednoho až dva pěšce. Rozhodl se pro kvalitu, na výsledku to už však nemohlo nic změnit …

Poté zřejmě rovnal figurky Lukáš Dolanský. Výměnný dámský gambit, karlovarská struktura. Zde soupeř nachytal našeho hráče trochu v nedbalkách. Zatímco bílý naprosto přesně znal slavné vzory, černý hrál „malinko od oka“. Výsledek se brzy dostavil … 0-2.

Pak jsem zřejmě přidal malý nevýznamný vklad já. Soupeř na mě vyrukoval s královským gambitem, který jsem neměl na desce tak „sto let“ :-). V přípravě jsem ovšem zahlédl, že Vlašimští občas k této zbrani sahají, takže „tabula rasa“ jsem u partie nebyl. Vznikla cca vyrovnaná pozice. Perličkou je, že jsem se v 6.tahu zamyslel na cca 45 minut (spoluhráči si už možná mysleli, že jsem usnul … já přitom vzpomínal a vzpomínal :-))). Bohužel jsem ve 13.tahu impulzivně změnil své plány a zahrál pitomost. Okamžitě jsem si uvědomil, co jsem spáchal, bylo však pozdě. Od té doby šlo o boj o holý život, ten se mi podařilo za přispění soupeře zachovat … remíza a 1/2 – 2 1/2.

Poté ovšem „vybouchly“ první dvě desky a byl „šlus“ 🙂 FM Honza Havlík zvolil po 1.e4 c5, soupeř zahrál sicilku se Sb5. Honza vcelku pohodlně vyrovnal a po podivném soupeřově manévru dámy získal převahu. Kritický okamžik nastal těsně po 20.tahu. Pro zachování iniciativy bylo zřejmě nutné obětovat dvě kvality (více ve videu), záleželo však také na přesnosti provedení. Bohužel Honza zahrál tahy v jiném pořadí než měl a ve výsledku dostal pozici, ve které také bojoval o holý život. Nutno pochválit i soupeře, ten partii následně dovedl bezpečně k výhře … 1/2 – 3 1/2.

Matyáš Zeman hrál též sicilku (zde bílými) a to scheveningen. Zpočátku „normální“ pozice, ve které to vypadalo na klasický průběh. Bílý se bude snažit zmatit krále a černý se bude snažit na křídle opačném a „sem tam“ profylakticky bránit svého krále. Matyáš to dal najevo také tím, že bez obav odevzdal svého a5 pěšce. Postupně se však začalo vyjasňovat, že bílý na královském křídle nic nemá a černý pomalinku, ale jistě postupuje v centru. Bohužel se černá pozice ukázala být příliš pevná … 1/2 – 4 1/2.

K dovršení všeho za chvíli vzdává i Aleš Růžička. Zde byla na pořadu dne výměnná francouzská, ovšem s opačnými rošádami. Tedy na srandu zaděláno. Bohužel i zde se ukázalo, že černá pozice je pevnější, stručně řečeno bílý neprorazil, kdežto černý ano. Nic na tom nemění fakt, že ještě pár tahů před koncem se naskytla možnost uválčit remízu (opět více ve videu). 1/2 – 5 1/2

Na závěr aspoň nějaká pozitiva 🙂 Milan Hrubý měl proti sobě mladého Vojtu (jak jsem psal v úvodu). Po vemi zajímavém zahájení obětoval mladík pěšce, ovšem měl za to jistou iniciativu. S Milanem jsme se shodli na tom, že to byla „pěkně svinská pozice“. Máte pěšce navíc. ale není úplně vidět, jak přesně neutralizovat iniciativu soupeře. K chybě je pak blízko. Přesně k tomu došlo, Milan přehlédl jezdcový skok do svého týlu a rázem stál na prohru. Jakub Vojta pak naštěstí nabídl výměnu dam a tak mohl Milan udržet koncovku s kvalitou méně (za pěšce). … 1 – 6

Na úplý závěr už předem pochválený Zdeněk Vybíral. Soupeř vyzkoušel budapeštský gambit, po zahájení byla hra zřejmě rovná s tím, že pozice bílého je vzhledem ke dvojici střelců přece jen perspektivnější pro našeho hráče. Soupeř také nevydržel a udělal pár nepřesností. To stačilo, aby se dostal pod nepříjemný tlak. Bojoval sice dlouho, ale marně, Zdeněk už svoji kořist nepusttil a upravil tak na konečných 2 – 6.

Jak vidíte na obrázku,nálada po zápase v restauraci Originál byla taková zasmušilá :-)))

No nic, blahopřejeme soupeři k famóznímu výkonu a jak se říká … „jen počkej příště“ !!! :-)))

Pěkný den
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Rekonstrukce bitvy u Lipan?

  1. Dovolím si doplňující poznámku, která tak nějak vysvětluje zápas. Při usedání k partiím jsem chvíli bloumal a pobaveně mě sleduje Honza Havlík, který říká něco ve smyslu „Máš bílé a jsi host, těch možností moc není…“, což měl samozřejmě pravdu, čekaly na mne jediné zbylé bílé figurky 🙂 Já se nedal a pravdivě kontruji: „No jo, já jsem blbej a nikdy nepřemýšlím!“, načež Honza vyřknul ortel nad zápasem a odpověděl mi „Jo, tak to jsi tady správně…“

Comments are closed.