Výhra s lídrem tabulky se počítá!

Pokud si pozorný čtenář vzpomíná, ve druhém kole jsme zavítali na horkou půdu TJ Spartak Vlašim, tehdejšího lídra tabulky. Tenkrát jsme odjeli s výpraskem. Vlašimští následně klopýtli a předali vedení šachistům z Příbrami. Můžete hádat, kam jsme měli namířeno v neděli 2.prosince. Správně! Šachový klub Baník Příbram! Je tu šance na reparát, sesadíme dosavadního lídra, nebo ho potvrdíme „ve funkci“ ???

Pohled na soupisku soupeře dává tušit, že by neměli nastoupit dva hráči, Marek Příborský (2) a Josef Strejc (7) … což se přesně vyplnilo. Naše sestava doznává mírných změn, protentokrát nemohli nastoupit Zdeněk Vybíral a Milan Hrubý. Zastupují zkušení ligoví bijci Luděk Meszáros a Pavel Janda (Spartak SÚ).

Cesta se tentokrát obešla bez problémů, dokonce máme čas na předzápasovou kávičku v místní „OMW restauraci“ :-).

Zápas začíná …

Šachový klub Příbram-Baník Sokol Tábor
Bodický Michal H Z 2063 ½ ½ 2403 Havlík Jan H Z
Stluka Petr Z 2153 ½ ½ 2288 Zeman Matyáš Z
Trmal Jaroslav Z 2158 0 1 2257 Borkovec Milan Z
Stluka František Z 2124 ½ ½ 2040 Dolanský Lukáš H Z
Hlaváček Jiří Z 2052 ½ ½ 2076 Růžička Aleš Z
Mareš Vladimír Z 1954 ½ ½ 2101 Mészáros Luděk
Petras Milan H 2023 0 1 2027 Loskot Petr
Kandrik Antonín H 2136 0 1 2118 Janda Pavel H
2 ½ 5 ½

Nejdříve se vyjasňuje na první šachovnici v duelu Michal Bodický – FM Honza Havlík. Královská indická s g3, bílý zcela evidentně míří do nestejných střelců, záhy se ukáže, že není o co hrát … 1/2 – 1/2.

Jak končily ostatní partie úplně přesně nevím, pouze to, že šlo o tři remízy. Mám za to, že jako druhý skončil Luděk Meszáros. Myslím, že soupeři rozehráli královskou indickou v útoku (1.e4 e6 2.d3), Luděk získal se zahájení poziční převahu. Potenciálně zde byl „cítit“ bod. Sám Luděk však neoplývá přílišnou trpělivostí (jeho slova 🙂 ), takže se posnažil „ždímat“ až příliš rychle. Strategicky správný tah a2-a4 nebyl v danou chvíli takticky podložen a soupeř pěkným manévrem jezdce vyrovnal hry. Luděk se sice dále snažil svého soupeře zmást, ale už bylo pozdě … 1 – 1.

Jiří Hlaváček – Aleš Růžička. Myslím sicilská, bílý má prostorovou převahu, to je asi vše. Aleš si v jednu chvíli nechává odvážně pochroumat pěšcovou strukturu, ale zřejmě ví, co dělá, protože pozice vypadá stále obranyschopně. Zřejmě to samé uznává i soupeř, takže „na světelné tabuli“ naskakuje další remíza … 1 1/2 – 1 1/2.

Remízou končí i partie na druhé šachovnici Matyáš Zeman – Petr Stluka. Matyáš dle mého soudu záskává ze zahájení jisté plus, v zájmu udržení iniciativy obětuje kvalitu za pěšce s tím, že má volného d pěšce a figurky černého nebudí dojem sehranosti. Dál jsem partii neregistroval, je otázkou, zda tam náš hráč „cosi“ vypustil, nebo se Petr výborně bránil, či obojí :-), každopádně ve chvíli, kdy se mě Maty ptá, zda může nabídnout remízu, pozice už více neslibuje … stav je nadále vyrovnaný 2 – 2.

Jiří Hlaváček, Petr Stluka, Jaroslav Trmal, František Stluka, všichni v plném soustředění …

Poté už konečně začíná „kapat“ do našeho rendlíku :-). Důležitou výhru zapisuje Pavel Janda na osmé desce, když se mi od zahájení zdá, že stojí lépe a lépe a lépe … 🙂 Pokud analýza neukáže jinak, nazval bych partii vítězstvím způsobem start-cíl. No a my se ujímáme vedení 3 – 2.

V tu chvíli už zápas vypadá hodně nadějně, protože Milan Borkovec stojí téměř na výhru, Lukáš Dolanský vytváří se soupeřem „prešovský beton“ a Petr Loskot má na pohled příjemnou koncovku. Jak po zápase Petr prohlásil: “ Viděl jsem, že Lukáš remizuje a Milan vyhraje, tak jsem se rozhodl, že vyhraju taky :-)“. Mno a … „práskl do koní“ tak, že obětoval dva pěšce za vytvoření volného spojeného dua pěšců e+d. Koncovka se stala rázem tzv. tempovou, čili každá nepřesnost mohla jednoho hráče strhnout do propasti.

Mezitím do došlo v partii Lukáš Dolanský – Franta Stluka k dokončení pevnosti :-), takže remis zaklepala na vrátka … 3 1/2 – 2 1/2.

Partie Jaroslav Trmal – Milan Borkovec přechází do vyhrané věžové koncovky pro mne, je však třeba dávat ještě „majzla“. Drama u Petra vrcholí. První si staví dámu soupeř, hned poté Petr. Bílý král je však v úzkých, dle „chodbové slovní analýzy“ by měl dostat mat. Mat tam snad byl (uvidíme co strojky na to), pak tam byla remis, poslední chybu dělá soupeř. Petr dokázal, co si předsevzal, čili bodík na naší hromádku a celkem už vedeme 4 1/2 – 2 1/2. Už je jisté, že auta budou na zpáteční cestě těžší o tři perně vybojované body.

Poslední od partie vstávají kapitán Milan Borkovec a nestor příbramského šachu pan Jaroslav Trmal. Po pěti hodinách tvrdého boje mi soupeř podává ruku a já mohhu přidat závěrečný týmový bod … 5 1/2 – 2 1/2. Ale klobouk dolů před panem Trmalem. Hraje stále principiálně, tvrdě, dynamicky. Pro něj, ale myslím i pro celý tým v neděli platilo … Sláva vítězům, čest poraženým.

V tabulce jsem se tak posunuli do klidnějších vod a 16.prosince budeme u nás v sokolovně očekávat tým Klub šachistů Říčany B. Držte nám palce!

Pěkný adventní týden
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec