Jihočeské derby vyznělo lépe pro Sokoly

6.kolo 2.České ligy svedlo proti sobě dva Jihočeské zástupce, Šachklub Písek a Sokol Tábor. Oba týmy na tom byli před zápasem podobně, Písečtí měli na svém kontě 10 bodů, my těsně v závěsu bodů 9. Oba týmy také na zápas „nabili ostrými“. Písku chyběl čerstvý mistr světa seniorů GM Vlastimil Jansa (vzhledem k probíhající extralize), nám pouze Zdeněk Vybíral.

ŠACHklub NN Písek Sokol Tábor
Hausner Ivan Z 2332 ½ ½ 2390 Havlík Jan H Z
Miesbauer Jan H Z 2381 ½ ½ 2314 Zeman Matyáš Z
Novotný Michal H Z 2317 ½ ½ 2270 Borkovec Milan Z
Stinka Jakub Z 2168 1 0 2073 Dolanský Lukáš H Z
Klicnar Martin Z 2140 0 1 2189 Blažek Jiří Z
Grill Roman Z 2092 0 1 2164 Trepka Jan Z
Pták Pavel Z 2109 ½ ½ 2066 Růžička Aleš Z
Fiala Jan 2005 0 1 2077 Hrubý Milan
3 5

Začátek zápasu se mírně zdržel kvůli problémům na dálnici z Prahy, kde se „zasekli“ domácí Pavel Pták a naši Aleš s Honzou. Nakonec všichni dorazili v pořádku a derby tak mohlo začít. Než se někteří stačili rozkoukat, stav se změnil na 1 – 1. Partie IM Ivan Hausner – FM Jan Havlík skončila po cca 10 tazích rychlou remízou. O pár minut později první dvojici následovali FM Michal Novotný a Milan Borkovec. „Velmistrovská“ remíza a je to už 1-1. Menší výhodou je to, že obě naše remízy byly „černé“.

Zhruba v 11:45 jsem odjížděl domů, takže dále už jen telegraficky, jak jsem „koupil u Milana Hrubého„.

Těsně po mém odjezdu skončil duel Matyáš Zeman – FM Jan Miesbauer. Španělská hra, jakýsi „odložený“ marshall !? Matyáš má pěšce, Honza ale chce mít iniciativu. Z mého pohledu se zdá, že oba hráči hrají logicky a zdravě. Těsně před odjezdem se ptám Matyho, jak to vidí. Odpovídá, že si myslí, že soupeř bude muset zřejmě opakovat tahy … Zřejmě tak i partie záhy skončila … stav je tedy 1 1/2 – 1 1/2.

Také partie Pavel Pták – Aleš Růžička netrvala „věky“. Bílý po zahájení nabízí remis, Aleš prý už stojí mírně lépe, nakonec po jistém zvažování přijímá (zřejmě i pod vlivem vývoje na ostatních deskách). Stav 2 – 2.

Vyhrává Milan v partii Milan Hrubý – Jan Fiala. Milan si připravil zahájení, soupeř zpočátku dost dumal. Pak už nevím, stručně řečeno se prý iniciativa bílého na královském křídle ukázala nebezpečnější a efektivnější, než protihra černého na opačné straně šachovnice. Dostáváme se do vedení 3 – 2.

Někdy v mezidobí prý otáčí partii Jirka Blažek, který prý stál nevalně !? Honza Trepka zřejmě zvětšuje své malé plus, které jsem viděl při odjezdu. V partii Jan Trepka – Roman Grill zapisujeme důležitý bod a vítězství je již blízko … 4 – 2.

Jirka Blažek poté vítězí s Martinem Klicnarem, když uplatňuje své dva volné spojené pěšce. Tím máme tři body v kapse … 5 – 2.

Kosmetickou úpravou výsledku je pak výhra domácího Jakuba Stinky nad Lukášem Dolanským. Celkem tedy vítězíme 5 – 3 a posunujeme se na pěkné druhé místo.

Za dva týdny hostíme doma tým Unichess Underground Praha.

Pěkný týden přeje
Milan Borkovec

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec