Těsné ligové vítězství

Soutěže družstev se polehoučku přehouply do své druhé poloviny, v současnosti máme za sebou již sedm kol. V neděli jsme v Táborské sokolovně přivítali tým Unichess Underground, který se „pyšnil“ doposud vyrovnanou bilancí zápasů +2 =2 -2. V předzápasových debatách jsme se pokoušeli uhodnout pravděpodobnosti toho, zda daný hráč soupisky dorazí do Tábora, či nikoli. Šlo o poměrně těžkou matemattickou úlohu :-). Například na „mé“ třetí desce nastoupilo v šesti kolech šest různých soupeřů, čili šlo o úlohu typu “ házíme-li kostkou, jaká je pravděpodobnost, že …“ :-).

V Mariánských Lázních probíhal v týdnu GM turnaj (a řada dalších), mezi účastníky byli i IM Lukáš Černoušek a FM Petr Šimek. Domníval jsem se, že po tak těžkém turnaji si dají oba hráči pohov (stalo se). FM Martin Jurčík hrál zatím vše, čili byl skoro 100% očekáván (nestalo se). A tak dále, a tak dále. Nakonec soupeři vynechali z první šestky pět! hráčů. Což (zůstaneme-li v mé oblíbené oblasti matematiky) pravděpodobnost úspěšného výsledku zvyšovalo.

Papírově jsme byli na každé šachovnici tak o 50-100 silnější, což shrnul Honza Havlík zhruba takto. “ Nevím, co by vyšlo, kdybychom se snažili spočítat pravděpodobnost výsledku, ale mělo by to vyjít na zhruba 5-3 pro nás :-)“.

Myslím, že by se Honza jako prognostik uživil …

Sokol Tábor Unichess Underground
Havlík Jan H Z 2390 1 0 2320 Kuba Jindřich V Z
Zeman Matyáš Z 2314 ½ ½ 2219 Pokorný Petr Z
Borkovec Milan Z 2270 ½ ½ 2178 Bartoš Jan Z
Vybíral Zdeněk H Z 2263 0 1 2134 Lamser Jan Z
Dolanský Lukáš H Z 2073 1 0 2021 Koubová Anna Marie
Blažek Jiří Z 2189 0 1 2044 Popper Tomáš
Hrubý Milan 2077 1 0 1921 Mach Petr
Loskot Petr 2015 ½ ½ 1955 Šplíchal Petr
4 ½ 3 ½

Dost srandy s matematikou, jak to bylo doopravdy?

Zápas byl mnohem napínavější, než může matematika spočítat. Mohlo to být i obráceně.

Skóre otevřel FM Honza Havlík. Blitzkrieg je slovo nechvalně známé, ale nenapadá mě lepšího přirovnání. Sicilka, sozinova varianta. Černý se snažil bílého vykolejit výstavbou bez a7-a6. Nakonec tah zahrál později, čímž spadl Honzovi do přípravy (resp. Honza říkal, že přesně takto už dvakrát hrál, jenže partie nejsou v megabázi, protože šlo o divizní duely a ty se nezadávají). Stačil jeden neopatrný tah (d6-d5?) a bílý spustil neodrazitelný útok. Partie končila matem černému králi. Černého mi bylo trochu líto, ale známe to všichni, někdy hra prostě nesedne. Pro nás výtečný začátek utkání, brzo vedeme 1-0.

Zpočátku se mi ostatní pozice vesměs líbí. Matyáš sice stojí černými mírně hůře (ale nic se neděje, jak to vidím já „od vedle“), já získávám postupně převahu vyjádřenou ziskem pěšce (věřím ve výhru), pozice Zdeňka Vybírala je mi důvěrně známá (leningradský systém holandské obrany, kterou Zdeněk hrál nedávno dvakrát se Serranem a Jedličkou v 1.lize), Milan Hrubý má bílými v grunfeldovi iniciativu atd.

Nebe po celý den bez mráčku bývá však zcela vyjímečně. Matyáš dává pěšce, ale viditelná kompenzace není, tudíž se hraje se na dva výsledky.Jako maximum možného už zde vidíme remízu. Já udržuji „pluspěšce“, stále věřím v bod. Zdeněk Vybíral se dopouští bohužel přehmatu, jenže takového rázu, že pozice je s figurou méně na odpis. Jirka Blažek jde do pozice, ve které má dámu za tři soupeřovy lehké figury. I když pozice je zřejmě „exaktně“ stále plus minus rovnovážná, tak „lidsky“ se hraje hůře našemu hráči. To se postupně projevuje, stačí nepřesnost a černý bojuje o život.

V tuto dobu se naplno věnuji „práci“ za šachovnicí, takže registruji pouze, že nám udělal „vatu“ Lukáš Dolanský, který vyhrál partii s Annou Marií Koubovou. Soupeřka se zřejmě v časové tísni dopustila několika přehmatů a přišla o materiál. Vedeme 2-0.

Zdeněk Vybíral už bohužel se svoji pozicí nemůže nic dělat, takže záhy vyvěšuje bílý prapor a Unichess snižuje na 1-2 z jeho pohledu.

Zřejmě rozhodující partií zápasu je duel Milan Hrubý – Petr Mach. Grunfeldova indická obrana, Milan odvážně sune pěšce na d6. Je to takový „1/2 kamikadze“ :-). Pokud ho černý neslupne, bude černému vůdci dost vadit, pokud ho slupne, bude muset naopak bílý vymyslet kompenzaci :-). Milan hraje zpočátku výtečně, v jednom momentu však zaváhá a skutečně o pěšce přichází. Jde o pozici, ve které Vám bude engine hlásit „plus jedna“ pro černého (což je pravda), ale černý má slabšího krále, takže jakási kompenzace tam je. Pozice je i nadále složitá a hlavně černý nemá času nazbyt. Sečteme-li toto vše a podtrhneme, není divu, že černý uklouzl a přehlédl taktický obrat, po kterém zůstal bez figury. Bílý partii zakončil matem … důležitá výhra a stav je 3-1 pro nás.

Mnoho psů, zajícova smrt. Toto pořekadlo by se hodilo na partii Tomáš Popper – Jirka Blažek. Dáma je jistě nejsilnější figura, ale tři figurky jsou tři figurky. A když se k tomu přidají dvě věže, je to „pořádný tóčo“. Bohužel pro nás se figurky bílého rozehrály k brilantnímu výkonu a ani dáma, ani dvě věže černého nebyly „što“ zabránit katastrofě … Stav se upravil na 3-2.

Zbytek jsme doremizovali. To vypadá na „ležérní větu“, něco jako “ mno, srandy už bylo dost, nebudeme riskovat a zbývající partie v klidu „z pozice síly“ doremizujeme. Jenže tak to úplně nebylo.

Významný vklad do naší pokladničky vložil Matyáš Zeman, resp. také jeho soupeř Petr Pokorný. Ten si nabízeného pěšce s chutí vzal (jak jsem psal výše) a poté zkoušel, co černý vydrží. Ve věžové koncovce odmítl nabízenou remízu a „ždímal“ dál. Věžovka se hrála našemu borci nesnadně a jak to v těžkých pozicích chodí, dopustil se chybičky. Výhra (pro soupeře) už nebyla za horami. Naštestí pro Matyáše (a nás) došlo k chvilkové nepozornosti bílého, pozice i s pěšcem méně nabyla remízových obrysů. Teď už se Maty nemýlil a partii „způlil“. Vedeme 3 1/2 – 2 1/2.

V té chvíli přijímá nabídnutou remízu Petr Loskot na osmé desce (čekal, jak dopadne Matyáš). Petr vyšel se zahájení (černými) s mírnou nevýhodou, pozice se postupně srovnala a byla v rovině po cca celý zbytek partie (až při zadávání pro pana vedoucího soutěže se stockfish jednou vychýlil na naší stranu – ano soupeř se dopustil chyby, Petr mohl získat kvalitu a vítěznou pozici – to neviděl nikdo, ani my v následné analýze v kozlovně). 4-3 a body se blížily …

Na závěr partie kapitánů, Milan Borkovec – Jan Bartoš. Pozici jsme opustili ve chvíli, kdy jsem měl pěšce navíc a všechny šance na výhru. Spočítal jsem přechod do věžovky, ve které budu mít dva pěšce navíc a totálně vyhranou pozici. Propočet jsem bohužel nezkontroloval a přehlédl mezišach, po kterém vznikla věžovka sice stále s pěšcem navíc, ale dost těžko (jestli vůbec) „vyhratelná“. V analýze jsem sice doma „něco“ našel, ale na to se historie neptá. Černý partii bezpečně zremizoval, což nám stačilo k zisku tří bodů … 4 1/2 – 3 1/2.

Perná výhra, jedeme dál, příště se podíváme do Strakonic. Držte nám palce.

P.S. Nyní vidím na stránkách Unichessu pohled soupeře, takže přikládám (zároveň si „vypůjčuji“ pěkný obrázek, který jsem použil jakožto náhledové foto 🙂 ) … http://www.unichess.cz/z-tabora-bez-boda/

Pěkný týden
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Těsné ligové vítězství

  1. Gratulace celému družstvu k dalšímu vítězství! Díky „kapitánovi“ za pravidelné rekapitulace zápasů. (Písek s tou Vlašimí určitě pomůže… 😉 )

Comments are closed.