Po druhé třetině vede domácí Petr Loskot!

Zůstaváme u pohledu hokejisty, čili včera nám skončila druhá třetina. Po první třetině byla ve vedení trojice hráčů se stoprocentním ziskem, jak si vedou tito borci nyní?

Po třetím kole vedl domácí Milan Borkovec. Druhá třetina … nic moc. Závěr partie 4.kola s Martinem Nehybou čtenáři viděli v minulém článku, v pátém kole jsem sice napravil reputaci :-), ale v kole šestém jsem zůstal na štítě dalšího nadějného mladíka Jakuba Stinky (Šachklub Písek). Suma sumárum 1/3 a pokles na momentální 9.místo

Druhý Martin Nehyba po zmíněné výhře ve 4.kole zpomalil remízami s Petrem Loskotem (Sokol Tábor) a FM Josefem Lysem (Sokol Brušperk).O salónní remízy však nešlo, zvláště „talovská“ partie s Petrem stála za to. Součet 2/3 a Martin stále drží skvělé 2.místo!

A jak třetí z trojice, den Boer Lennard (NED)? Tomu se nezadařilo vůbec, pouhý 1/2 bod ze tří možných, když „velmistrovsky“ remízoval s IM Olafem Heinzelem (GER), pak však zaknihoval dvě „vajíčka“, což značí pokles na 18.místo.

Není však všem dnům konec, přicházejí (ve švýcaru) rozhodující tři kola!!!

A co další „vlčáci“?

Kupředu se začíná prodírat mládí! Jakub Stinka (Šachklub Písek) a Václav Kotál (ČZ Strakonice) shodně prolétli druhou třetinou se zisekm 2,5/3 a usadili se v čelní skupině hráčů s 5/6!

A dosavadní hvězda největší … domácí hráč Petr Loskot. Dle svých slov je odpočatý, na turnaj se těšil a užívá si ho, hraje přímo „talovsky“, jak sám říká, takové šachy „bez zábran a mantinelů“. Ve druhé třetině též 2,5/3 a momentální 1.místo!!!

Pojďme uvést fragmenty z velmi zajímavé partie z 5.kola

Petr Loskot (Sokol Tábor) 1999 – Martin Nehyba (Sokol Skalička) 2090

BNT

Začátek „reje“ figurek. Poslední tah černého b7-b5? byl velmi neopatrný. Petr se nenechal dlouho pobízet … Jak by jste reagovali Vy?

9. c4! +/_

Pěkný dloubák, pěšce vzít nelze, protože by „zařvala“ dáma po 9. … Dxc4? 10. Sb3 Db4 11. Sd2 a bílý vyhraje. Od této chvíle se černý pohybuje na tenkém laně …

BNT

Pozice po 19.tahu, šel jsem kolem a říkal si, že bych silně zvažoval Sf4!? Petr hrál jinak, totiž …

20. Db5 !?

To nic nekazí, ale „hák“ 20.Sf4!! v pozici byl. Uveďme ilustrativní, ale nevynucenou variantu … 20. … Dxf4 21. Da4! (visí Jc6 i Va8)  21. … Sd6

22. Vxd4 !!

Nepřátel se nelekjte, na množství nehleďte!

22. … cxd4 23. Dxc6 Dxh2+ 24. Kf1 Ke7 (hrozil prostě mat na d7 a visela věž na a8) 25. Dd7+ Kf6 26. Je4+ Kg6

Co dál? Michail Tal by věděl … 🙂

27. Dxd6! Dh1+ 28. Ke2 Dxa1

Závěr už bychom dali, což? :-)))

29. Dg3+ Kf5 30. Dg5+ Kxe4 31.f3 mat :-)))

Pěkný závěrečný obrázek, neníliž pravda? 🙂

A takových „jednoduchých mikrovariant“ bylo v partii přehršel …

Abychom učinili povinnosti zadost, nesmíme zapomenout na „černého Petra“ :-), FM Josefa Lyse. nenápadně se „protlouká“ turnajem 🙂 a sbírá bodíky a půlky a je v čelní skupině hráčů!

Uvidíme tedy , co nám nadělí závěrečná třetina. Jestliže se doposud nějaká ta nepříjemná ztráta dala nahradit, teď už půjde do tuhého. Klopýtnutí už napravit nepůjdou ….

Kdo si tedy z Tábora odnese palmu vítězství? To se dozvíme v neděli kolem třetí hodiny odpoledne v hotelu Lužnice v Plané nad Lužnicí.

Dnešní 7.kolo začíná tamtéž v 15:30. Přijďte se podívat!

Výsledky a losování zde: https://chess-results.com/tnr444372.aspx?lan=5&art=1&rd=6&fed=CZE

Pěkný den
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec