Vídeňský deník 3

Tak už jdeme do finále a poslední tóny zní … se mi najednou vybavila známá píseň z ještě známějšího programu “Možná přijde i kouzelník”. Tedy známá pro “moji” generaci a starší :-).

Stručné shrnutí dne asi takhle: “ Turistická část výtečná, šachová už tolik ne.

7.kolo

Návštěva slavné budovy Café Central (kam chodil hrát první mistr světa Steinitz) nás měla naladit …

Na kávě jsme přemýšleli, jestli týdenní “lítačka” na MHD za 17€ platí i pro tyto povozy … 😉

Šachová část … Milan není spokojen, já jsem lidově řečeno nahněván 😜.

Příprava z našeho pracovního stolu je pečlivá …

Milanovým soupeřem je Magnus Zanon (AUT, 1990). Milan se chystá zostra 1.d4 f5 2.Sg5!? Přesně tato varianta se objevuje na desce, soupeř však je s partiemi našeho sokola obeznámen (dopoledne si prý pečlivě přehrával partie, dokonce přímo očekával výše zmíněnou variantu!). Přesto Milan získává pěknou útočnou dlouho trvající iniciativu. Pozice je však dynamická, takže stačí jediná (ale pro další protihru černého zcela zásadní) nepřesnost a hry se vyrovnávají. Ve chvíli nabídky remízy už je to Milan, který by musel bystřit, takže nabídka se přijímá … 1/2-1/2.

Večer v hospodě není nejspokojenější, ale není to nic proti mé spokojenosti 😉.

Další pán na holení, Milan 2, čili já 😉. Číňan Li Zhenyu (CHN, 2129) je  mi bílými soupeřem. Dopoledne zjišťujeme zhruba toto: Před cca 10 lety (mu bylo 17), měl elo cca 2250. Zřejmě další čínský talentík. Poté  se však na 10 let odmlčel a až nyní v létě 2019 hraje už druhý open za sebou. (Po partii jsem se ho na to anglicky zeptal, načež mi s úsměvem od ucha k uchu řekl, že přehlédl mé Ve4! Čili jsem pochopil, že mi nerozumí ani h…o, a že nemá cenu jít analyzovat 😂).

Za partii bych si dal nejméně tři facky alá Bud Spencer. První – chci hrát benoni, soupeř však v bázi (z toho mála) nemá ani jedinou. Soupeř a-tempo jde do benoni! Varovná kontrolka bliká, zvlášťe když se kolem potuluje další šikmoočko a se zájmem sleduje naší partii.Že by trenér? Soupeř bleskově 7.Sf4!? Já automaticky 7. … Sg7 Bum, první facka. Pokračování je OK, ale v tu ránu vím kam soupeř míří. Of course 8. Da4+!? Kdysi jsem dostal strašnou nakládačku od GM Laliče (byť v bleskovém turnaji). Samo, že jsem se poučil jak to hrát, ale už je tomu dávno. Soupeř je nabušen a já vzpomínám a vymýšlím. Z tohoto pohledu bylo taktické zahrát 7. … a6 a hraje se “normální” benoni.

”Teorii” vymyslím, což o to, ale mám fuč 40minut, soupeři svítí 1:34 …

Facka č.2 – ve 14.tahu zapomínám na typickou taktiku a jak říká náš pan předseda Zdeněk Havlůj … “a u Bucků zhasli …”. Stojím na prohru.

Naštěstí soupeř blicá, jako když mu jede orient expres, takže se dostávám do koncovky s pěšcem méně, která je prohraná sice dost, ale ne hned 🙃.

Konečně začínám makat naplno, zhruba 30 tahů poctivě bráním pozici, vylepšuju figurky dle Cveka, abych ve chvíli, kdy mám v hrsti “půlku”, udělal rychlý tah věží a zjistil, že jsem zapoměl dát mezišach. Čili pozice je o tempo v kabeli … a následuje facka č.3

Výsledek 0 nula …NULA. Na večeři se častuji různými vyrazy, jakože “já jsem ale …”, přičemž Milan vždy dodává, že mám pravdu. Takto dobře naloženi jdeme spát 😂.

z Vídně zdraví už mírně znavení M & M

 

 

 

Author: Milan Borkovec