Přeborníkem oddílu Luděk Meszáros!

Oddílový přebor 2019

Rozhodčí pan Václav Hašek zaslal konečné a definitivní potvrzení výsledků, takže je tu souhrnný článek k nedávnému oddílovému dění. Pojďme nejprve na hlavní událost, oddílový přebor v „klasickém“ šachu. Slovo klasické dávám do uvozovek z důvodu, že tempo 2 x 60 minut +30 sec na tah je jakýmsi přechodem mezi klasikou a rapidem. Ale v dnešní zrychlené době lze už toto tempo nazvat klasickým šachem :-).

Jednoznačným vítězem a zároveň oddílovým přeborníkem se stal Luděk Meszáros !!!

Velká gratulace!

Turnajem prošel naprosto hladce, ostatnímu poli utekl o celých 1 1/2 bodu!

Stříbro bere Petr Budil, který se opět po letech pustil do soutěžního šachu a je vidět, že je to správný krok 🙂 !

Bronz si pověsí na krk Jiří Novák (Spartak SÚ), který byl černým koněm turnaje a dlouho to vypadalo, že bude konkurovat samotnému Luďkovi! Bohužel se choval jako Juraj Jánošík, protože bohatým bral a chudým dával (viz. klopýtnutí černými figurami s Pavlem Duchem v extravagantním clemensově zahájení 1.h3!?). Každopádně pěkný výsledek.

Další hráči budou zřejmě spokojení více či méně, dojem malinko kazí spoustu kontumací na závěr, ale do turnaje vstoupily onemocnění, pracovní záležitosti atd., takže se nedá nic dělat.

S tímto konstatováním považujeme oddílový přebor za definitivně ukončený a zveme zájemce na další tradiční klání, Ferrův memoriál, jehož propopzice najdete na našem webu také.

Zápas David Hák – Milan Borkovec

Zápas mezi mládím a zkušeností proběhl „na pozadí oddílového přeboru“ 🙂 a myslím, že byl užitečný pro oba dva hráče. Hodnocení zápasu proberem jistě spolu + s trenérem Davida Zdeňkem Vybíralem, zde se omezím na obecná konstatování.

 

David bude muset vyztužit černé figurky, tam zápas dopadl z jeho pohledu 0 – 4. Pokud se však zahledíme do „vnitřností“ partií, uvidíme obrovskou snahu Davida o výhru i černými figurkami (což je správné), zatím však svoji snahu „mírně“ přeháněl. Faktem je, že riskovat bílými a riskovat černými je veliký rozdíl.

Bílými figurkami David zvítězil 2 1/2 – 1 1/2, zde je zase na Milanu Borkovcovi, aby se zamyslel :-). Vezmeme-li však opět v úvahu „in side“ pohled, zahájením to úplně nebylo :-).

Každopádně mají oba borci tréninkového materiálu požehnaně, je na nich, jak s ním naloží. Napadá mě myšlenka na re-match, třeba za rok, či dva. Je samozřejmě otázkou, co bude, nepředbíhejme a jak se říká … uvidíme!

Mějte se fajn
Hezký týden
Milan Borkovec

 

Author: Milan Borkovec