David vs Goliáš

Ano, přiznávám, že nadpis je „krapítek“ bombastičtější, než by mohl být, ale co už … Porazí-li David Goliáše, vzbudí to vždy větší zájem, než je-li tomu naopak. Opačný výsledek se bere tak nějak samosebou. Partie, která bude středobodem dnešního článku se hrála za následující situace.

10.února 1963, právě probíhá v Praze Mistrovství ČSSR v šachu. V osmém kole proti sobě nastupují: Luboš Kaválek (https://cs.wikipedia.org/wiki/Lubom%C3%ADr_Kav%C3%A1lek) tehdy 20-letý, ověnčený titulem mistra republiky z předchozího roku! Proti němu sedí 34-letý JUDr Jiří Doležal ( https://ceskobudejovicky.denik.cz/ostatni_region/sachy_jiri_dolezal_cb20090217.html ), také žádné „ořezávátko“. V té době patřil do širší reprezentační špičky, v letech 1955-57 ČR reprezentoval.

Tento den je však favorit jasný. Luboš Kaválek míří nezadržitelně za velmistrovským titulem (který získává v roce 1965), Dr Doležal je stálice na šachovém českém nebi, ale jeho výsledky jsou přece jen skromnější. Ďolík (jak jsme mu familiérně říkali mezi sebou) má bílé figury, přesto kurzové sázky jsou víceméně jisté. David se však osudu vzepřel …

Ponořme se tedy do těch dávných předpočítačových časů, kdy analýzy hráčů byly ověřovány pomocí šedých buněk mozkových a nikoli pomocí chladného, bezcitného železa. Partii komentoval v Československém šachu 4/1963 mistr Emil Richter (ER), postřehy mé a bezcitného stockfishe jsou označeny zkratkou MB. Začínáme …

Tato fotografie není z MČSSR z roku 1963, nýbrž z MČSSR v Luhačovicích 1968, které velmistr Kaválek vyhrál (viz. minulý článek).

Divoká řež, není-liž pravda?

Vraťme se však k nedávno zesnulému Luboši Kaválkovi. Jeho životní osudy byly pestré, zajímavé je např. jeho vyprávění o emigraci. Dejme slovo velmistrovi ...

"Útěk"

Byl v tom trochu paradox. Abych se dostal na Západ, musel jsem se napřed dostat ze Západu na Východ. Poslední kolo turnaje IBM v Amsterodamu se hrálo 3.srpna 1968. Po osmihodinovém souboji s Alexandrem Kotovem jsem nakonec remizoval a udržel jsem si první místo před Davidem Bronštejnem. Tehdy to byla Bronštejnova 75. velmistrovská norma. (!!!). Bývalý mistr světa, holandský profesor Max Euwe, na zakončení turnaje prohlásil, že jsem po Fischerovi a Larsenovi třetí nejlepší šachista Západu. Jako kdyby něco tušil, když to takhle omylem předpověděl.

Byl už večer, když jsme s Istvánem Bilkem vyrazili po dálnicích na Východ. Po celonoční jízdě v mohutném dešti jsme přijeli do Prahy. Příští den jsme pokračovali na turnaj do polské Polanice Zdroj, který už začal bez nás. V předvečer 20.srpna jsem vezl svého přítele Standu Hájka na československou hranici do Bělovse. Po cestě nazpět do Polanice jsem viděl kolem silnice pobíhat vojáky, ale moc jsem jim pozornost nevěnoval. Československo bylo obklíčeno a přes noc se ti vojáci přesunuli přes hranice. Má budoucnost nevypadal růžově. Začal jsem vážně uvažovat, že z Československa odjedu.

Velmistr Kaválek bojoval neohroženě nejen za šachovnicí. ... Linares 1981

V neděli 1.září jsem vyrazil z Wroclawi, kde jsem hrál den předtím simultánku, na Západ. Ukazatele na silnicích ukazovaly jinam než měly, aby popletly vojska Varšavského paktu, ale také mě. Z Hradce Králové jsem to vzal na Jičín místo do Prahy a zase z Prahy jsme bloudil, než jsem se dostal přes České Budějovice do rakouského Lince. Příští den jsem dojel do západního Německa k otci, který v té době pracoval v rozhlase Svobodná Evropa.

Na šachové olympiádě v Luganu roku 1968, kde pan Kaválek již za ČSSR nehrál ...

"Federace"

Pořadatelé mezinárodních turnajů mi dávali k šachovnici československou vlajku i přes protesty z Prahy. Naposled jsem ji měl na stole při turnaji v Caracasu v červnu roku 1970. Ale jen na polovinu turnaje. Americká šachová federace požádala venezuelské pořadatele, aby mi tam dali vlajku americkou. A tak jsem se stal americkým šachistou dříve, než jsme se v Americe usadil. Turnaj jsem vyhrál před ruským přeborníkem Leonidem Štejnem a Oscarem Pannem z Argentiny. Mojí nejlepší partií tam byla výhra s Anatolijem Karpovem.

"Film"

Holywodký spisovatel Brad Darrach psal o zápasu Spasskij - Fischer v Reykjavíku v roce 1972 pro časopis "Life" a strávil s Bobbym spoustu času. Podepsal Bobbymu, že o něm nikdy nenapíše žádnou knihu. Slovo nedodržel. Kniha "Bobby Fischer proti zbytku světa" se stala bestsellerem. Mohu potvrdit, že to byl nejpřesnější záznam o Bobbym na Islandu, protože v druhé půli zápasu jsem Bobbymu pomáhal a viděl jsem dobře, co se kolem něho děje.

Peter Falk, známý jako detektic Columbo, odkoupil filmová práva a nabídl režírování Miloši Formanovi. Ten s tím souhlasil s podmínkou, že Fischer bude hrát Fischera a Spasskij Spasského. V létě 1977 mě Miloš zastihl v Ženevě, kam jsem zamířil na kandidátský zápas Spasskij - Portisch. Chtěl, abych přemluvil Spasského, což nebylo tak těžké.

Velmistr Kaválek v rozhovoru s Milošem Formanem, Brusel 1992

Bobbyho filmování zajímalo a na jaře roku 1978 při mistrovství Spojených států v Pasadeně jsme si o filmování povídali. Samozřejmě, že jsme nevěděl všechno, co chtěl vědět on, a tak jsem volal Milošovi a potom jsme Bobbymu tlumočil odpovědi Miloše.Trochu to připomínalo příběh režiséra Ivana Passera, který chodil na začátku sedmdesátých let v New Yorku k psychiatrovi a předstíral, že je Miloš a pak nosil Milošovi léky a vysvětloval mu, co by měl dělat, aby se dostal z deprese. Při tom všem jsem se snažil to mistrovství vyhrát, což se mi nakonec povedlo.

Přebor USA v roce 1973. Vítezný Luboš Kaválek se svojí ženou Irenou a Donaldem Byrnem ...

Vše vypadalo slibně a tak  jsme v létě odletěli s Michaelem Wellerem do Baguio City na zápas Karpov - Korčnoj připravovat scénář. Nakonec z filmu sešlo, protože producenti nabízeli Bobbymu příliš málo peněz.

Zahájení turnaje v Manile 1973. Druhý zleva Bobby Fischer, vedle něj Luboš Kaválek. Následuje Florencio Campomanes (tehdejší předseda FIDE) a Ferdinad Marcos (prezident Filipín).

S přáním pěkného dne
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec