Zemřel pan Karel Kubásek

23.března zemřel ve věku 87 let dlouholetý člen našeho oddílu pan Karel Kubásek.

Pan Kubásek pracoval po celý život v Armádě České republiky, dosáhl hodnosti plukovníka. Co osobně vím, měl tři celoživotní koníčky: šachy, tenis a práci na své zahrádce. Tyto činnosti s přesností sobě vlastní pravidelně střídal.

Za plného zdraví navštěvoval oddílové čtvrtky pravidelně a rád se účastnil oddílových přeborů či Ferrova memoriálu. Šachistou byl opravdu zapáleným, zatímco některé mladší ročníky již dávaly partii za remis z důvodu žízně, pan Kubásek hrál a hrál, někdy doslova do holých králů.

Pokusím se rozloučit s panem Kubáskem s úsměvem. Jak jsem řekl, že byl přímo vášnivým hráčem šachu, tak byl také, řekněme, šachově i lidsky „krapítek“ roztržitý. Byl jsem přítomen jedné partii oddílového přeboru Jirka Severa – Karel Kubásek. Pan Kubásek si v dámském gambitu vedl nadmíru dobře, postupně získal převahu, hlavně díky svému volnému pěšci. Blížilo se rozuzlení partie, protože pěšec se nezadržitelně blížil do dámy. Zároveň se ovšem blížila časová tíseň, kámen to úrazu většiny partií pana Kubáska.

Závěr byl půvabný. Pan Kubásek (jakožto černý) si postavil … bílou dámu! My, diváci jsme se zarazili, ale oba hráči … nic. Jirka se na delší dobu zamyslel a za chvíli uchopil bílou dámu a začal s ní normálně hrát, jako by ji měl už od začátku partie. K naprostému údivu Všech okolo se ještě hrálo cca 2-3 tahy, než si pan Kubásek uvědomil, že mu jaksi chybí ona dáma, kterou si v průběhu tvrdých bojů vydobyl.

Začalo mírné dohadování, které skončilo oboustranným shrnutím figurek a mírnými emocemi :-). Myslím však, že další čtvrtek už spolu oba soupeři opět seděli na pivu.

Vážený pane Kubásku, nechť je Vám země lehká
výbor šachového oddílu Sokol Tábor

 

Author: Milan Borkovec