Turnaj čtyř – 6.kolo

Turnaj čtyř se blíží do finiše, uvádíme krátké poznámky k jednotlivým duelům plus výsledkovou tabulku.

6.kolo

Tak snad jsou všechny moribundusy za námi a můžeme v klidu dohrát celý tréninkový Turnaj čtyř. Včera 3.března se po delší době sešla celá sestava a proběho regulérní 6.kolo. Zajímavostí byly dvě královské indické obrany.

Tomáš Civín – David Hák 1 – 0

Tomáš zahrál na pohled neagresivní 5. h2-h3. Tak jako tak vznikl typycký královsko indický souboj, ve kterém se mi zdálo, že si bílý drží neustále plus. Asi to tak skutečně bylo, ale v královské indické platí dvojnásob, že partie je prohraná, až když se vzdáte nebo dostanete mat! David získal zajímavé protišance a zdálo se, že miska vah se ještě může ustálit i na remíze. V časové tísni (jak jinak, že?) však David nehrál přesně a Tomáš nakonec těžkou partii dovedl do vítězného konce.

Milan Hrubý – Milan Borkovec  0 – 1

V partii dvou Milanů se Milan ml. 🙂 pustil do svého kolegy pěkně od podlahy!

Královská indická čtyř pěšců naznačuje obvykle ty nejagresivnější úmylsy. Milan Hrubý si také po delší dobu držel mírnou iniciativu a je otázka (ukáže analýza), zda-li mohl někde ještě více přitlačit. Bílý měl prostorovou převahu a ve 24.tahu naznačil agresivním útočným výpadem 24. h2-h4, že půjde tvrdě po králi. Černému se však očekávaný útok podařilo otupit výměnou dam, pozice se stala nejasnou. V časové tísni pak bílý přehlédl pěšce a vznikla koncovka věží a nestejných střelců s pěšcem více pro černého. Pak se hrálo de facto na půlminutě a opět jen pečlivá analýza ukáže, zda-li se pozice černého dala vyhrát, nebo ne. Partii však ukončil blundr bílého, když černý pěšec g prošel až do dámy …

5.kolo

Vzhledem k jarním prázdninám v okrese Tábor zasedli za šachovnici pouze David s Milanem.

David Hák – Milan Hrubý 1 – 0

Na púořadu dne byla skotská hra, v poslední době s oblíbeným krajním výpadem h2-h4!?

Vznikla zajímavá, živá hra, která posléze přešla do koncovky. Zdálo se, že černý je v dané pozici OK, ale určité problémy přece jen musel řešit. Jak už to v šachu chodí, nepřímá úměra mezi spotřebovaným časem a počtem chyb dokázala partii naklonit na stranu bílého. David svoji výhodu nakonec uplatnil.

4.kolo

Milan Hrubý – Tomáš Civín

Byl jsem přítomen pouze zahájení, zatím nemám k dispozici zápis partie, takže velmi stručně. V zahájení došlo opět k překvapení, Tomáš naznačil benoni, aby okamžitě přešel do volžského gambitu! To Milan jistě nečekal, zvolil „své“ 4. Dc2, načež bleskově přišlo 4. … Ja6!?.

Mimochodem, kdo chce vědět více o tomto zajímavém systému, doporučuji nahlédnout sem …

Vynikající kniha GM Viktora Moskalenka …

Milan nezareagoval správně, brzy byl o pěšce kratší. Pak jsem odešel domů. Co jsem pak slyšel, tak se hra mohla „zašmodrchat“, ale nezašmodrchala :-). Tomáš zvítězil a zcela jednozančně míří k vítězství v turnaji. To je pro dnešek vše, za týden je na pořadu 5.kolo, snad úplné …

3.kolo

Dvoukolový turnaj čtyř táborských ligových hráčů je v plném proudu, včera 20.ledna zasedli všichni ke třetímu kolu.

David Hák – Tomáš Civín

Na pořadu dne byla očekávaná (zřejmě oboustranně) královská indická obrana. Bojovné naladění obou borců dokládali i opačné rošády. Přesto, že došlo k poměrně brzké výměně dam, dynamice pozice to pranic neubralo. Tomáš polehoučku přebíral vedení partie a ve víru variant střední hry se mu podařilo ukořistit pěšáčka. David se snažil urputně bránit, koncovka byla však stále těžší a těžší. Partie byla zakončena následovně …

Hák – Civín, ČNT

Černá pozice je vyhraná, Tomáš zvolil nejrazantnější způsob.

1. … Kh4!

2. Jf5+ Kxh3

3. Jxg7 b3

4. Kd3 Kg4 a bílý jezdec má příliš krátké nohy. Za chvilku … 0-1

Milan Borkovec – Milan Hrubý

V souboji dvou Milanů bylo zřejmé, že přijde 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 🙂 A co dál? Ve hře bylo několik možností, nakonec padla volba na 3. Sb5, čili „starou dobrou španělku“. Tím však „sázková jistota“ skončila. Přišlo 3. … Jf6!? (to nevím, zda-li Milan někdy hrál) a bílý se necítil bý povolaným prorážet berlínskou zeď, takže přišlo 4.d3 … a hrálo se. Po tomto „psychologickém“ úvodu hlavní roli přebrala diagonála a1-h8. Černý se snažil z ní „něco vyždímat“, bílý doufal, že ždímat nebude co. Objektivně byla asi hra stále v rovnováze. Milan ml. 🙂 se pak dopustil nepřesnosti, kterou mu Milan st. záhy oplatil. Partie mohla znovu sklouznout do širokých mezí rovnováhy. V ten moment si však černý neopatrně sebral pěšce na b2 …

Borkovec – Hrubý, pozice po 17. … Dxb2?!

Co se stalo dále, si můžete přehrát zde …

Další kolo je příští čtvrtek 27.ledna.

2.kolo

13.ledna ve čtvrtek zasedli proti sobě pouze dva hráči, Tomáš Civín a Milan Borkovec. Druhá partie je odložena pro nemoc Davida, bude se dohrávat ve čtvrtek 27.ledna.

Tomáš Civín - Milan Borkovec 1 - 0

Tentokrát si Tomáš nechal překvapení v 1.tahu v kapse a zahájil očekávaným 1.d2-d4. Původně byla v plánu královská indická obrana, po dopolední debatě s Milanem Hrubým jsem udělal změnu a zahájil systémem benoni, který jsem kdysi hrával skoro zásadně. Říkal jsem si, že navážu na naše dva teoretické souboje z dávných let ve variantě "fianchetto". Tomáš však uhnul a zahrál Sg5 a Jd2!? Černý zareagoval dost nervozně a řekněm na rovinu špatně (b6?! a Sa6) a tak vlastně celá partie probíhala na jednu branku. V podstatě "bezbolestná" výhra bílého.

Z partie alespoň jeden fragment ...

Civín - Borkovec, pozice po 28. ... Jc5

Hráli by jste ...

a) 28. g5

b) 28. Dh3

c) 28. Vh3

Řešení k přehrání zde:

Na závěr dnešní reportáže ješte restík z minulého kola ...

1.kolo, Borkovec - Hák, pozice po Db6

 

Možnost přehrát si řešení a závěr partie je zde:

1.kolo

Tomáš Civín - Milan Hrubý 1 - 0

Tomáš patrně překvapil všechny v sále, když zatáhl 1. c2-c4!? Milan očekával e4, v menší míře d4, ale "anglické popotáhnutí" nikoli! V zahájení se tedy černý rozmyslel, co vlastně chce hrát. Milan normálně hrává dámský gambit, či "tarrasche", to ale dle vlastních slov hrát s Tomášem nechtěl. Rozhodl se tedy, že "půjde" do výstavby ježka. Jelikož však není v této výstavbě tak "kovaný", tak zvolil nepřesné pořadí tahů a dostal ihned v zahájení pod nepříjemný tlak. Zvláště pěšec na d6 "hořel". Milan se zadumával čím dál více, ale stejně ho výše zmíněné nepřesné pořadí tahů stálo pěšce a horší pozici.

Chvilku ještě kladl odpor, ale poté usoudil, že s tak silným hráčem, jako je Tomáš je odpor marný a partii vzdal.

Milan Borkovec - David Hák 1/2 - 1/2

S Davidem už jsme odehráli mnoho partií, připomenu zde zápas na 8 partií hraný zhruba před dvěma roky. Dále jsem už sehráli pár rapidů, i blicek, takže se dá říct, že se známe "jako své boty". Na šachovnici se objevila francouzská hra, nimcovičova varianta 3.Jc3-Sb4 4.e5-c5. Bílý zvolil v daný moment "prastaré" 5. Sd2!? a o zábavu bylo postaráno. Záhy byli oba králové bez rošády, postupně přebral otěže hry bílý a vypadalo to, že zvítězí. V závěru partie se však oba hráči počastovali po jedné hrubce a partie skončila prozaicky věčným šachem. Hrubku udělal nejdříve bílý a z vyhrané pozice tak mohl prohrát, poté černý a tím dovolil bílému vyklouznout zmíněným věčným šachem.

Druhé kolo se hraje za týden 14.ledna a můžete očekávat souboje Civín - Borkovec a Hrubý - Hák.

Jelikož ještě nemá druhou partii, zatím alespoň jeden moment.

Borkovec - Hák, pozice po 20. ... Db6

Hráli by jste ...

a) 21. Vxg6

b) 21. b3

c) 21. a4

Zatím můžete potrápit šedé buňky mozkové, v dalším článku o turnaji přinesu řešení ...

S pozdravem a přáním pěkného dne
MIlan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec