Trenérsko metodický koutek – díl první

Soutěže družstev skončily, napínavé boje nad šachovnicemi utichly, nebude tdy o čem psát? V žádném případě! Je čas na rozbory, přátelé!

Každý hráč má po sezóně v zásobě mnoho studijního materiálu o sobě samém, jde jen o to, jak tento materiál využije. Šachový trenér má tohoto materiálu ještě několikanásobně více. V následujícím seriálu (kolik dílů bude mít, to sám ještě nvím) se pokusím spojit pohled hráče a trenéra v jedné osobě a předvést velmi zajímavé partie či momenty z letošních soutěží.

Dnes začneme Jihočeskou divizí 1, nejvyšší soutěží v JČ regionu. Dostalo se mi do ruky několik velmi zajímavých duelů, které v sobě skrývají nepřeberné bohatství různých strategických či taktických momentů, možná i psychologických.

Budu se snažit tyto momenty popsat jednak pohledem hráče, ale i pohledem trenéra. Na závěr bychom si pak mohli říci i doporučení, které bude vyplývat z dané ukázky.

Dnešní ukázka je ze souboje, kde bílý má momentálně elo cca 1900 a černý těsně přes 1800.

Nejdříve několik pozic k Vašemu zamyšlení:

1) BNT, co by jste hráli?

2) BNT, opět stejná otázka, co budete hrát ?

3) ČNT, nyní za černého …

4) Černý hrál 41. …Ja3. Jak ohodnotíte tento tah?

5) BNT, Jaký zvolíte za bílého plán?

6) BNT, Co má bílý dělat? Má se vzdát?

7) ČNT, Černý zahraje Sxd4 a bílému nezbývá, než složit zbraně … Nebo ne?

Než si začnete přehrávat partii, pořádně se zamyslete nad příslušnými pozicemi a zkuste si sami odpovědět, jak by jste zahráli, jaký plán by jste zvolili atd., teprve potom se můžete pustit do přehrávání … Příjemnou zábavu přátelé … (pozn. : Kdo by si chtěl partii v klidu přehrát doma např. v chessbasi, tak si ji může stáhnout. Tlačítko úplně vpravo v přehrávacím programu umožňuje stáhnout partii v pgn.)

Po přehrání partie by mělo následovat zamyšlení. Jaké byly příčiny chyb obou hráčů? jaké jsou silné stránky nebo naopak slabé stránky a jak se je pokusit odstranit?

Kdybych trénoval bílého, zcela jistě bych doporučil prostudovat klasické partie minulosti, ale i např. některou instruktivní partii ze současnosti (v analýze uvádím např. jednu partii Fischera či Karjakina). Z materiálů mě jen tak letmo napadá vynikající kapitola "Staroindická z pohledu bílého" v knize "Tajemství přípravy zahájení" (viz obr), nebo knihu Fischer move by move, kde je zmíněná partie Roberta Fischera (tu lze ovše najít i v řadě jiných knih).

Co bych bílému naordionoval zcela určitě, je studium diagramů, ve kterých má hledat konkrétní řešení !!! V partii zahrál několikrát tahy "z všeobecných důvodů" a nevedlo to k ničemu dobrému. Pak možná i trénink propočtu variant, ale to souvisí s hledáním konkrétního řešení a je to slabina nás Všech.

A co černý? Zahájení sehrál vzorově až na (trochu nepochopitelné) pozdržení typového tahu a4-a3. Co ale vyplynulo jako jednoznačná slabina, je (stejně jako u bílého) nalezení KONKRÉTNÍHO ŘEŠENÍ !!! Zde ještě více, než u soupeře. Černý mohl nesčetněkrát vyhrát a neudělal to ani jednou !!! Vždy zvolil jakési alibistické řešení ve stylu "však ono se to už vyhraje samo". NEVYHRAJE!

A asi by to chtělo trošku "poškádlit" koncovky :-). U obou ...

Tož, myslím, že jako trenér jsem byl dnes chytrý až běda, takže přeju pěkný den a u druhého dílu nashledanou!
Milan Borkovec

 

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Trenérsko metodický koutek – díl první

  1. Milane,
    Zase perfektní článek. Nevím, jak to děláš, ale mně vždycky kápneš do noty. Toto je velmi zajímavá varianta, která se hraje podle mě teď dost často. Já mám na to 2 vzorové partie. Když to ten černý neumí, tak dopadne jako v partii Fischer – Shervin (1957). To je první partie v té velmi známé knize 60 památných partií Bobbyho. No a když to ten černý umí? Tak tady je návod od GM Cveka v jeho 4 hodinovém videu o francouzské. Píši hlavně proto, že bych chtěl upozornit na partii GM Rašík – Vybíral 0-1 (Praha 2019 nebo 2020), kde černý použil doporučovaný plán od GM Cveka a slavně zvítězil. Viděl jsem tu partii na živo a pro mě to byl velký zážitek. Náš historik mě ovšem zchladil, že to nebylo nic moc. Ani to potom neuveřejnil. Podle mě je to škoda. Tak to zkoukni svým znaleckým okem.
    Zdraví
    Pepa Mindl

Comments are closed.