Může amatér předběhnout světovou špičku o „několik světelných let“?

Alexandr Alechin kdysi prohlásil, že si rád přehrává partie amatérských šachistů, partie z různých oblastních přeborů země či dokonce okresu, protože „i na zelené louce lze nalézt krásný květ„. Michail Tal též občas „po práci“ navrhoval: „A nepodíváme se radši na partie posledního přeboru Kolumbie?“. Jinými slovy tito mistři svého oboru hledali inspiraci pro své další bádání … Jejich „orlí“ zrak a neskutečná šachová síla jim dovolila okamžitě odhalit, co by se dalo na světové úrovni použít a co ne. Amatér nevědomky, nebo třeba v jakémsi záblesku geniality našel výtečnou ideu, kterou už nedotáhl do konce. Mistři svého oboru ji pak „vyšperkovali“ a získali jeden nebo několik cenných skalpů na top úrovni.

Dnes Vám chci ve videu předložitt jeden takový případ, i když posloupnost je úplně jiná (jak ostatně za chvíli uvidíte). Pojďme ale pěkně popořádku. Povím Vám, jak historie videa vznikla.

Zhruba před rokem a půl jsem nabyl dojmu, že už je třeba obohatit svůj repertoár zahájení, když už pro nic jiného, tak kvůli ztížení přípravy soupeřů. Jedním z nápadů byl tzv. skotský gambit. První impuls přišel ze skvělých stránek Robert a Petr šachy.

https://www.youtube.com/user/joachymecekful/featured.

Zde mi „padl zrak“ na video Petra Koutného o skotském gambitu. https://www.youtube.com/watch?v=gK67j99RQ08

Po shlédnutí nabydete dojmu, že skotský gambit je vyhraný za bílého :-). Ano, video je z pohledu bílého a je „mírně“ zjednodušené. Myslím však, že to je záměrně, je určeno zřejmě široké šachové veřejnosti a hlavně mládeži, kde je z pedagogickcýh důvodů zjednodušení přímo žádoucí. Každopádně to byla inspirace a popud ke studiu. Začal jsem přehrávat vzorové partie, hledal vhodnou literaturu. Začátkem roku 2018 jsem ji našel zde: www.chessbookshop.com

Znamenitá kniha GM Alexe Fishbeina „The Scotch gambit“ mi byla, je a bude průvodcem ve studiu tohoto zajímavého zahájení.

Další kapkou (ale stále ne rozhodující) pro dnešní článek s videem byl vánoční dárek od GM Roberta Cveka zde: http://www.sachycvek.cz/2018/12/vanocni-darek-na-youtube-skotsky-gambit/

Čtvrtá kapka (možná už však kýbl vody) přišla ve chvíli, kdy mi můj letitý kamarád poslal partii z počátku letošního roku. Jedná se o partii ze soutěží družstev a … tušíte správně, jde o skotský gambit! To by asi stále nebylo nic zvláštního, ale když jsem otevřel v chessbasi danou partii a uviděl 5.tah bílého, okamžitě jsem si vzpomněl na následující příhodu popisovanou např. v knize Perly šachové tvorby od Borise Isaakoviče Turova. Partie Milan Vidmar – Siegbert Tarrasch, Norimberk 1906.

Mimochodem krásná partie na izolovaného pěšce, kterou velmistr Vidmar nádherně vyhrál. Vidmar v ní zahrál na tehdejší dobu ostrý tah 18.g4! Dále cituji samotného Vidmara: „Když jsem nazítří v jedné norimberské kavárně , zpit vítězstvím, musil partii přehrávat mistru Teichmannovi, vyvolal můj 18.tah okamžitou reakci. Cooooooo, zahřměl Teichmann, Vy jste si dovolil zahrát takový tah proti samotnému Tarraschovi? Teichmann se nemohl uklidnit.Teprve za dlouhou dobu umlklo jeho brblání. V té chvíli jsem nahlédl hluboko do německé šachové hierarchie. Tarraschova autorita byla neotřesitelná“.

Citá jsem uvedl celý pro jeho zajímavost, ale já jsem reagoval prakticky stejně na 5.tah v partii mého kamaráda. „Cožeeeeee? Co je to za ….?“ … dosaďte si jakékoliv neslušné 🙂 slovo a budete mít moji reakci. Mé „brblání“ ustalo po cca 4-5 hodinách, které jsem partii a její analýze věnoval, přičemž jsem využil všechny dostupné zdroje. Moji velectěnou hlavu, megabázi, šachové knihy, staré i moderní, stockfishe (vše v uvedeném pořadí). Zjistil jsem z mého bádání, že idea je naprosto životaschopná!!!

Pátá kapka a šok největší (a rozhodnutí stůj co stůj natočit videokomentář) přišlo tuto středu navečer. Vracím se z třídenního meetingu, doma leží balíček. Rozbalím ho a hle, Yearbook 2018 dorazil.

Na titulní straně pak čtu: „Is Kovalev’s crazy 5.Jg5 in the Scotch gambit too quixotic?“ Jsem šokován a nalistuji příslušný článek, ketrý napsal velmistr Erwin L’Ami. Opět cituji samotného velmistra: „Nebývá zvykem, abych byl překvapen 5.tahem v zahájení. Ano tak se stalo na turnaji Dortmund Chess Classicc! Viděl jsem postavení z partie Kovalev 2652 – Kramnik 2792. „Obycejný skotský gambit“, když tu Kovalev táhne 5.Jg5 !??!??!! Byl jsem šokován. Vágně jsem si vzpomněl, že tah „existuje“, ale nikdy jsem ho seriozně neanalyzoval. V tu chvíli jsem však věřil, že pokud ho volí Kovalev proti samotnému Kramnikovi, že musí být přesvědčen o „přežití“ …

Btw. partie skončila remízou po 104.tazích !!!, přičemž vyplazený jazyk měl Voloďa Kramnik 🙂

Jak už to v šachovém světě chodí, šachová móda je nevyzpytatelná, takže za chvíli ideou zkouší Griščuk v Saint Lousis 2018, jde „jen“ o blicky, ale Karjakin remizuje a Dominguez prohrává. Zkouší se to i v partii Kuljasevic 2550 – Mamedov 2700. Vítězí … bílý. Atd., atd.

Zdá se, že světová špička objevila „novou“ ideu, ale to dámy a pánové zaspala dobu. Můj kamarád tento tah používá vesele už několi desetilettí :-)))

Tož přátelé !!! Abych Vás naladil, ukončuji první díl tohoto příběhu a budu Vás chvíli napínat. Dnes či nejpozději zítra se objeví díl druhý, což bude video a analýza partie mého kamaráda a předvedení „strašného“ tahu 5. Jg5 !? ve skotském gambitu.

Věřím, že se máte na co těšit ….

A úplně na závěr. Co myslíte, kdyby Garri zahlédl tah Jg5, tvářil by se stejně jako na úvodním fotografii? :-)))

Pěkný víkend a kdo zítra hraje, tomu budu držet palce (já osobně budu držet všechny čtyři našemu QCC ČB, aby pokračovalo v letošní spanilé jízdě)
Mějte se fajn
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec