Céčko o krůček blíže k titulu

 SK Royal ČB – Sokol Tábor C

V neděli 24.2. 2019 proběhl druhý zápas ve skupině o postup. Naši borci se vydali do ČB. Soupiska soupeřů je velmi elově vyrovnaná a silná na zadních šachovnicích. My jsme zase měli silnější předek. Jak jsme se s tím popasovali je vidět v následující tabulce.

SK Royal CB Sokol Tábor C
Dvořák Arnošt 1824 0 1 2043 Rosenzweig Vladimír V H
Kříha Pavel 1886 0 1 1971 Bartoš Alois V H
Šauer Pavel 1936 ½ ½ 1895 Havlůj Zdeněk
Chval Petr H 1876 ½ ½ 1828 Otradovec Luboš
Zachař Jaroslav 1824 ½ ½ 1734 Novák Lukáš
Vaniš Josef 1964 ½ ½ 1743 Budil Miloslav
Smažík Filip 1746 ½ ½ 1696 Budil Petr
Lomský Josef 1732 ½ ½ 1388 Vaněk František
3 5

10:50 Dneska jsem si výjimečně při obcházení dělal poznámky (vzpomněl jsem si totiž, jak to dělával Míra Pikhartů :))

První deska a zde Vladimír, zahájení něco na způsob d4, f5 a velmi zajímavá výměna černopoláka Sg7 za Jc3 a vytvoření dvojpěšce. Zatím hodnotím jako rovnou pozici.

Lojza Bartošů na dvojce. Caro-Kann a jeho oblíbený Panonův útok. Bílý stojí dobře a aktivně.

Zdeněk Havlůj na třetí za černé a volí výstavbu pěšců d6, g6, c6, b5, a3 proti e4, d4, f3. Malé rošády. Přišlo mi, že černému nic nechybí a stojí dobře.

Luboš Otradovec na čtvrté. Hrajeme sicilku s c3. Jsem velmi spokojen s pozicí. Mám prostor, vývin, aktivní figurky. Soupeř zaostává ve vývinu a má špatného střelce, kterého nemá jak rozumně vyvinout.

Lukáš na pětce má dámský gambit. Vypadá to na těžkou blokádu. Bílý ale začíná nepříjemně olizovat černého krále. Uvidí se, jestli tam něco najde.

Budil starší na šestce. Dámský gambit, černý volí f5, d6, c6. Zatím vše v rovnováze.

Přejdu k Petrovi a najednou vidím rychlá remíza, pouze pár prvních tahů. Soupeř potřeboval odvést tatínka do nemocnice a tak nabídl remízu. Petr ji solidárně přijal. Ještě že přišel z ČB a nejel třeba z Tábora. Stav je 0,5 – 0,5

Na poslední hrdinně bojuje s těžkým soupeřem Franta Vaněk. Volí zahájení s domečkem na b3. Co se ale bojím, že bílému hrozí rozpad pozice. Má daleko do rošády a nedokončený vývin. Tady to vidím bledě.11:20 – Druhá obchůzka, kdy partie končily v rychlém sledu za sebou.

Jako první František na osmičce. Jak jsem se obával, tak se stalo, Z krále je bezdomovec, navíc s pěšcem méně. Bílému se ale podařilo „psychologicky přesvědčit soupeře“ k výměně dámy za dvě věže a pěšce. Tím se bílý zbavil velmi nebezpečné útočné figury, leč stále to byla partie s velkým otazníkem. Naštěstí se domluvili na remíze a tak zde velmi rádi bereme půl bod. Stav 1 – 1

Druhý končí Budil starší, zde nedošlo k žádným velkým akcím. Vyrovnaná pozice, kdy každý dokončil vývin a zabezpečil svého krále. Dohodnuta remíza a stav je 1,5 – 1,5

Lukáš z blokované pozice přešel do ještě více blokovanější pozice. Bílý na královském křídle nic nevymyslel a nikomu se nechtělo opouštět své obranné postavení. Dohodnuta remíza a stav je 2 – 2

Zdeněk mezitím s černými uhrává remízu. Nejasná pozice s jediným volným sloupcem, kdy mi přišlo, že ani jedna strana úplně nevěděla co hrát. Stav 2,5 – 2,5

Po spoustě remíz konečně nějaká resultativní partie a to na první desce, kde Láďa úspěšně vyhrává věžovku s pěšcem více. Důležitý bod a my vedeme 3,5 – 2,5!

Další resultativní výsledek na druhé desce, kde vítězí Lojza Bartošů. Udělal si nepříjemného volného pěšce a postupně soupeře přetlačil. Vítězí a vedeme 4,5 – 2,5 a již máme výhru v kapse!

Poslední dohrávám já, kdy se mi nakonec nepodařilo uplatnit svou výhodu ze zahájení. V kritický moment nejsem schopen dopočítat se a tak se rozhoduji dle intuice. Samozřejmě to byla ta špatná volba a pozice pozvolna přešla do remízy.

Konečný stav tedy 5 – 3!!! a my si vezeme domů cenné tři body.

První oříšek pro Popelku je úspěšně za námi, další dva zbývají. V jednom se skrývá příští náš soupeř a to Jindřichův Hradec, kterého přivítáme na domácí půdě.

Na závěr chci poděkovat hostům z Royalu ČB za velmi přátelské a příjemné prostředí. Takové jsem dlouho nezažil 🙂

 (ať taky vidíte, kdo všechny ty romány píše :))

Hezký zbytek týdne, mějte se fajn!

Author: Luboš Otradovec