Blamáž napravena!

Vzhledem k pracovním povinnostem se dostávám k hodnocení nedělního ligového zápasu až nyní. V devátém kole jsme hostili mladý tým z Klatov, který nám v tabulce bodově „dýchal na záda“. Rozdíl pouhých dvou bodů naznačoval, že si oba týmy de facto vedou v soutěži rovnocenně. Po minulé blamáži, kdy jsme odjeli ze Strakonic bez bodu, jsme chtěli Sokolu napravit reputaci a opět bodovat. Museli jsme se však obejít bez Honzy Havlíka a Lukáše Dolanského, kteří měli jiné šachové povinnosti. Povolal jsem do zbraně zkušené borce a náhradníky. Očekával jsem tvrdý, nekompromisní boj (což se do písmene potvrdilo) a těsnou výhru :-). Výsledek nakonec předčil všechna očekávání, ale průběh boje nekoresponduje s konečným výsledkem. Tak urputný zápas už jsem dlouho nezažil.

Sokol Tábor ŠK Sokol Klatovy
Zeman Matyáš Z 2326 1 0 2221 Hurdzan Tomáš Z
Borkovec Milan Z 2268 ½ ½ 2165 Eret Jonáš Z
Vybíral Zdeněk H Z 2269 1 0 2268 Simet Martin Z
Růžička Aleš Z 2067 0 1 2192 Šimůnek Filip Z
Mészáros Luděk 2086 1 0 2122 Havlík Jindřich Z
Loskot Petr 2008 ½ ½ 2059 Hájek Jiří H Z
Žilavý Jan 2104 1 0 2060 Kopřiva Martin Z
Brom Jiří H 2010 1 0 1999 Eretová Jana
6 2

Blitzkrieg předvedl náš první náhradník Honza Žilavý, který měl odpoledne ještě další muzikantské povinnosti. V partii Jan Žilavý – Martin Kopřiva černý provokoval trochu podivnou variantou pircovy obrany. Zatímco Honza si vyvinul všechny figurky, soupeř si vyvinul skoro všechny pěšce. Výsledek se brzy dostavil. Mat ve 24.tahu a my vedeme poměrně rychle 1 – 0.

To ale bylo z pophledu změny skóre nadlouho vše. Na všech deskách probíhaly urputné boje o každé políčko a musím říci, že skutečně všechny pozice byly velmi zajímavé, řekl bych velmi dynamické.

Mám za to, že skóre zvyšoval Luděk Meszáros, který na francouzskou zvolil tradiční královskou indickou v útoku (čili 1.e4 e6 2.d3). Náš pohled (ale i Luďkův) byl takový, že černý (Jindřich Havlík) postupně převzal otěže a iniciativu. Dokonce obětoval kvalitu za pěšce s tím, že centrum šachovncie se hemžilo černými dřívkami … Stačila však chvilka nepozornosti a „rádoby“ aktivní tah h6-h5? a bylo po partii. Luděk získal kvalitu zpět a když dalším tahem napadl dva za sebou stojící střelce, vyvěsil černý bílý prapor 🙂 My se ujímáme vedení 2-0.

Postupně se mi začínají líbit všechny pozice, kromě Alešovy (ten také není spokojen). V královské indické „upustil“ iniciativu soupeři a to v tomto zahájení nevěští nic dobrého.

Komplikuje se pozice na první šachovnici. Matyáš Zeman – Tomáš Hurdzan. Dle Matyho nečekaná královská indická. Matyáš však reaguje přirozeně a získává významné plus. Ve výtečné pozici zřejmě přehlíží soupeřovu taktiku na využití slabé první řady, pozice se srovnává do módu 0.00 :-). Taktéž Zdeněk Vybíral vychází ze zahájení s daleko lepší pozicí, nenachází však cestu k udržení, má jistou iniciativu, ale i černý začíná mít „svoji“ hru.

Zápas se krystalizuje (jak je obvyklé) ve čtvrté hodině hry. V partii Jonáš Eret – Milan Borkovec se hraje „moderní“ londýn, černý bez problémů vyrovnává, poté obětuje pěšce za iniciativu. Bílý zprvu reaguje logicky a dobře, v časové tísni se však dopouští chyby, po které černý „po cestě“ shrábne dva pěšce. Vzniká koncovka s pěšcem více s reálnými šancemi na celý bod. Zdeněk Vybíral získává po chybě soupeře pěšce a stejně jako kolega vedle (Milan Borkovec) získává reálné šance na bod. Matyáš Zeman dokonce získává celou figuru pěkným taktickým obratem (Jóóó woodpecker je holt woodpecker :-))) ).

Mezitím prohrává Aleš Růžička, soupeř iniciativu nepustil a bezpečně vítězí, Klatovští snižují na 1 – 2.

Důležitý bod (pro uklidnění týmu) přidává Jirka Brom na osmé desce. Jeho soupeřka Jana Eretová má zpočátku iniciativu v sicilské hře, postupně se hra zamotává a je to právě bílá, která vážněji „uklouzla“. Musí odevzdat dvě lehké figurky za věž a to je voda na náš mlýn. Jirka stojí rázem na výhru a pozornou hrou připisuje cenný bod. Stav je tedy už 3 – 1.

Dívám se na nástěnné hodiny, je asi čtvrt na tři (to už se většinou pomalu končí), dnes se hrají ještě čtyři partie a bojuje se „o stošest“ …

Zdeněk Vybíral technicky zvládá pozici s pěšcem navíc a přes odpor soupeře zapisuje další výhru, čili vedeme 4-1 a k zápasové výhře chybí opravdu jen pověstný krůček.

V tu chvíli už mám vyhranou koncovku s pěšcem navíc, původní propočet se mi však „nějak“ zamotal a já tak lehkomyslně vypouštím výhru. Utěšuju se tím, že to za daného stavu zápasu tolik nevadí. Vedle mne totiž vítězí Matyáš a upravuje už na 5 – 1, čímž body zůstávají v Táboře.

Marně se ještě snažím vykřesat něco z ničeho, ale je pozdě, soupeř drží půlku pevně v rukou … 5 1/2 – 1 1/2.

Jako poslední končí duel Jiří Hájek – Petr Loskot. Na šachovnici stály (od dob videa GM Cveka) populární domečky :-), Petr reaguje selsky a logicky, řekl bych, že získává ze zahájení plus. Poté následuje taková menší taktická šarvátka, vzniklá koncovka je ale asi ve znamení rovnováhy. Soupeří bojují skoro do vyčerpání dřívek, ale rovnováhu už nenaruší nikdo…. celkem tedy vítězíme 6 – 2.

Vzhledem k tomu, že Vlašimští nepřipustili pražádné komplikace, jsme stále na třetím místě a v sezóně už de facto o nic nejde. Postoupit ani sestoupit už nemůžeme, takže si zbytek sezóny chceme řádně užít. Máme na to ještě dvě kola.

Pěkný týden
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec