Poklady oddílové knihovny – 1.díl

Pro šachisty nastal plonkový čas. Tedy co se závodního šachování týče. Soutěže jsou zrušeny, turnaje nejsou povoleny. Když jsem onehdá  v táborské sokolovně sondoval u pana starosty možnost (tak nějak v legraci …) pokračovat v zápasu s Davidem Hákem (přece dva lidi se scházet mohou, ne?), pan starosta se zamyslel a vtipně odpověděl: „Hrát by ste mohli, ale venku!

Aktivity lze samozřejmě přesunout do on-line prostředí, ale to není ono. Už jsem někde vysvětloval proč. Blicky ano, ale „od rapidu výše to nemá smysl“.

Co však šachista může dělat bez omezení? No přece trénovat, ne? Tréninku není nikdy dost, možností je nepřeberně. Můžete analyzovat své partie z let minulých, můžete pilovat zahájení, můžete samozřejmě analyzovat partie silných hráčů, řešit taktiku, šachové studie a tak dále a tak dále.

I metod je už dnes nepřeberně. Můžete používat databáze (dnešní mládež), můžete řešit diagramy přes pc (např. Lichess) atd. Kdo je ovšem „Old school“ jako já, bude používat staré dobré knihy. Přiznám bez mučení, digitální vymoženosti používám dnes a denně v práci, při hře on-line, ale jakmile dojde na studium, či prosté čtení, šáhnu okamžitě po staré dobré knize. Výběr mám …

Moje malá knihovnička …

Kromě klasického šachového tréninku mám rád i šachovou historii, velice rád si čtu o událostech,hráčích, či turnajích dávno zapomenutých, přehrávám si partie starých mistrů atd. Mířím už nyní k podstatě našeho seriálu „Poklady oddílové knihovny“. Na myšlenku mě nedávno přivedl Lojza Bartoš. Bavili jsme se o eventuálním jarním oddílovém životě, když Lojza poznamenal. „Zatím nemůžeme nic, tak jsme aspoň s Frantou Vaňkem uklidili skříně v klubovně, přerovnali materiál atd.“

V tu chvíli mě napadlo, že se stejným stylem pustím do naší oddílové knihovny. Léta na ní nikdo nešáhl, léta si nikdo nic nepůjčil, ve skříni na knihy akorát sedá prach. Rozhodl jsem se tedy pro jakousi revizi a následný úklid a řekněme i „reaktivaci“ naší šachové knihovny oddílu Sokol Tábor.

Bral jsem knihu po knize, fotografoval a doma pak zapisoval do excelovské tabulky. Takto se mi podařilo zpracovat veškeré knihy, časopisy, šachové informátory atd. prostě vše, co je v knihovně. Trpělivý čtenář nalezne v posledním dílu našeho seriálu příslušnou excelovskou tabulku.

Jak už to bývá, našel jsem řadu „pokladů“, o nichž myslím, neměl nikdo tušení. A právě o ně bych se chtěl s našimi čtenáři podělit. Vezmu je chronologicky

Jean Dufresne – kleines Lehrbuch des Damenspiels, vydáno roku 1884 v Berlíně (německy)

Toto je perla perel, co se stáří knihy v naší knihovně týče. Jean Dufresne byl německý šachový mistr a šachový skladadatel. Byl žákem Adolfa Anderssena, se kterým mimochodem sehrál v Berlíně roku 1852 tzv. „evergreen game“. Je to velmi známá partie a ještě známější kombinace. Anderssen svému žákovi předvedl, kdo je kdo :-).

Naše kniha však pro šachistu příliš význam nemá. Není totiž o šachu, nýbrž … o dámě! Jde o (podle mne, protože teorii dámy neznám) knihu taktických obratů v dámě. Jakási cvičebnice taktiky s řešeními …

Raritka mezi knihami …

Bernhard Kagan – Maróczy´s Hundert Schachpartien, vydáno v Berlíně 1921 (německy)

100 komentovaných partií samotným Gézou Maróczym. Maróczy byl maďarský šachový velmistr, ve své době jeden z nejlepších hráčů na světě. Pro zajímavost v roce 1906 souhlasil s podmínkami pro zápas o titul mistra světa proti Emanuelovi Laskerovi, ale jednání nebylo možné dokončit, zápas se tedy neuskutečnil.

100 partií Gézy Maróczyho

Bernhard Kagan – II.Internationales Julius Breyer Memorial Schachturnier, vydáno v Berlíně 1923 (německy)

V roce 1922 se konal v lázních Piešťany velký mezinárodní turnaj s hvězným obsazením. Mezi účastníky byli budoucí mistři světa Alexander Alechin či Max Euwe, kandidáti na nejvyšší titul či vyzývatelé Jefim Bogoljubov, Dr. Siegbert Tarrasch. Z dalších špičkových hráčů zmiňme např. Rudolfa Spielmana, či našeho Richarda Rétiho.

V Piešťanech slavně zvítězil Bogoljubov o půl bodu před dvojicí Alechin, Spielman. V knize jsou všechny partie turnaje, většina s komentářem.

Kniha …

a výsledná tabulka …

Bernhard Kagan – Internationales Schachmeister Turnier zu Mahrisch-Ostrau, vydáno v Berlíně 1923 (německy)

Další skvost v naší knihovně. Moravská Ostrava byla v roce 1923 pořadatelem významného šachového turnaje. Šlo mimo jiné o první turnaj, kterého se účastnil Emanuel Lasker poté, co v roce 1921 přišel o titul v zápase s Capablancou. Turnaj byl hrán v hotelu Royal ve Vítkovicích.

Opět nakladatelství B.Kagana v Berlíně.

Výsledná tabulka turnaje …

Emanuel Lasker turnaj vyhrál před naším velmistrem Richardem Rétim. Mimo jiné se na turnaji objevil i vynikající Akiba Rubinstein, kterému se však nedařilo.

Tolik malá ochutnávka v prvním díle, příště se podíváme na další skvosty sokolské šachové knihovny.

Pěkný den a pevné zdraví přeje samozvaný knihovník
Milan Borkovec

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec

2 thoughts on “Poklady oddílové knihovny – 1.díl

  1. Čau Milane, zajímavý článek jako obvykle. Chci jen podotknout, že pro šachu chtivé zájemce je tu také možnost korespondenčního či emailového šachu. Já hraju teď na IECC s tou myšlenkou, že to bude mít přínos i pro můj výkon v praktickém šachu. Na IECC nejsou povoleny programy, jen databáze knihoven, a z mé dosavadní praxe bych řekl, že to nikdo nezneužívá. Člověk se tu může přihlásit k partiím, věnovaným tématickým zahájením, což považuji za výbornou praktickou přípravu zahájení (společně s jejich zkouškou na Liches). Jen slovo varování, soupeři tu nejsou žádná ořezávátka, moje ego už si vytrpělo své, ale snad právě nutnost větší svědomitosti bude mít pozitivní vliv na mé výkony v praktických partiích.

    1. Zdar Tome, díky za příspěvek! S IECC si mě naladil, určitě se na server podívám a možná se pustím do hry! Měj se fajn, Milan

Comments are closed.