Oddíl žije! OP a zápas David Hák – Milan Borkovec (aktual. 7.2)

6.února

Dokonáno jest! Včera se v klubu dohrávaly dvě partie, jedna do oddílového přeboru, druhá mezi Davidem a Milanem. Výsledky zde:

Petráněk – Procházka      1-0
Hák – Borkovec                1-0

8.partie zápasu probíhala dlouho vyrovnaně. Milan Borkovec zvolil poprvé v životě nimcovičovu indickou obranu, David Hák reagoval systémem s Jge2. Vznikla tzv. pozice chameleón, neboli pozice s izolovaným pěšcem černého. Partie se začala „lámat“ kolem 26-30 tahu. Černý zahrál nepřesně, David získal pěšce a technicky vyhranou pozici. Následně však vyměnil dámy, čímž umožnil černému srovnat materiál a přejít do věžové koncovky, která měla správně skončit remízou. Milan však zahrál chybně a David pak už svoji šanci nepustil. Dosáhl tak prvního vítězství a jistě je to ten nejsprávnější krok k dalšímu zlepšování!

Tabulky zde:

Celkové výsledky a vyhlášení vítězů bude v samostatném článku, nyní čekám na oficiální „spočítání“ pomocného hodnocení atd. od rozhodčího pana Václava Haška.

 

30.ledna

Spielmacher finišuje a dohrává „ostošest“ !!! Příští čtvrtek 6.února by měl být zakončen OP poslední partií Petráněk – Procházka, zároveň proběhne závěrečná 8. partie zápasu mezi Davidem a Milanem.

Poté vše uzavřeme a vyhlásíme oficiální výsledky.

Procházka – Novák Jiří             0-1
Procházka – Novák Pavel    1/2 – 1/2

23.ledna

Včera byla klubovna našeho oddílu poloprázdná, hrály se všehovšudy dvě partie, jedna z oddílového přeboru, druhá mezi Davidem Hákem a Milanem Borkovcem. Výsledky zde:

Petráněk – Vaněk    1-0
Borkovec – Hák       1-0

V sedmé partii zápasu byla na pořadu dne opět královská indická obrana, tentokrá patent „alá“ Kramnik, čili 9. b4 (klasiku 9.Je1 použil David ve čtvrté partii, 9.Jd2 zase Milan v partii páté). Tentokrát byl David výborně připraven a ze zahájení mohl získat převahu. Jedním tahem ji však vypustil, poté byla hra nejasná. David věren svému nekompromisnímu stylu se pak pustil do útoku na bílého krále, bílý hozenou rukavici zvedl. Obrana se ukázala být na výši, pozice bílého byla vyhraná. V závěru se ale bílý dopustil nepřesnosti, po které mohl černý vyrovnat hru. Tuto možnost však nevyužil, bílý nakonec zvítězil.

Vzhledem k časovému zaneprázdnění nestihne dohrát oddílový přebor Jarda Odehnal i Jirka Severa, rozhodčí Václav Hašek byl nucen zbylé partie zkontumovat.

16.ledna

Budil – Procházka         1-0
Petráněk – Novák Jiří   0-1

9.ledna

Tentokrát to výsledky hýřit nebude, do oddílového přeboru byla sehrána pouze jedna partie a šestou partií pokračoval zápas „mládí“ vs „zkušenost“ :-).

Budil – Petráněk     1-0

Duel uchazečů o přední místa byl rozhodnut nezvyklou hrubkou černého, který jednoduše zapoměl na pěšce a navíc se dostal pod neodrazitelný útok

Hák David – Borkovec Milan       1/2 – 1/2

Šestá partie byla zahájena netradičně 1.b3!? Černý reagoval též netradiční, ale zajímavou výstavbou. Poté co David,ve své snaze o útok stůj co stůj,přepjal strunu, dostal se naopak pod neodrazitelný útok sám. Černý však svoji snahu nedokázal přetavit v celý bod, koncovka věží a nestejných střelců skončila dělbou bodů.

2.ledna 2020

První čtvrtek v roce 2020 byl ve znamení dalších zápasů v pokračujícím oddílovém přeboru. Zde jsou výsledky:

Novák P. – Budil       0-1
Ducho – Procházka  0-1
Bartoš – Kotleška     1-0
Vaněk – Novák J.      0-1

23.prosince

Ve čtvrtek 19.prosince byly na pořadu pouze dohrávky plus jsme se domluvili s Davidem na další partii zápasu. Výsledky zde:

Bartoš – Petráněk    1/2-1/2
Ducho – Novák Jiří     1-0

Přestože se hrály pouze dvě partie OP, průběh byl velmi zajímavý. Lojza postavil „pěšcovou falangu“, stál lépe. Následně obětoval figuru za útok, podle mého názoru byl v pozici mat (ale mohu se mýlit, měl jsem vedle „svoji práci“). Nakonec měl figuru méně za dva pěšce, pak prý hrál dokonce opět na výhru. No a ve výsledku, když máme ty vánoce :-), se borci o bod rozdělili …

Pavel Ducho šokoval auditorium 🙂 prvním tahem 1.h3!? Jak jsem se dověděl, jedná se o „clemensovo“ zahájení“ :-). Zdálo se mi (možná opravdu, nevím), že černý (Jirka Novák) reagoval rozumně a získal výhodnou pozici. Pak zřejmě došlo k několika vzájemným přehmatům a výsledkem je překvapivá (papírově) výhra bílého!

Milan Borkovec – David Hák    1-0

5.partie tréninkového zápasu probíhala opět ve znamení KID, avšak opačnými barvami. Ve čvrté partii zvolil David variantu Tajmanova 9.Je1, nyní bílý (Milan) zkusil 9.Jd2. David se do bílého pustil značně agresivně, ale poněkud předčasně. Výsledkem byla pozice s pěšcem více pro bílého a výhodou. Jak už to chodí, přesnost je výsadou králů, nikoli amatérských šachistů, takže Milan pokračoval nepřesně a pozice se prakticky srovnala. Rozhodl (v dnešním rychlejším tempu tradičně) čas! David bohužel „nalezl“ do časové tísně, tam se dopustil chyby. Přehlédl malou taktiku a po ztrátě figury musel vzdát. Další pokračování zápasu se odehraje až v roce 2020 :-).

14.prosince

Oddílový přebor jede jako dobře namazaný stroj, máme tu další sadu výsledků:

Procházka – Meszáros   0-1
Kotleška – Procházka     1-0
Vaněk – Novák P.           0-1
Budil – Ducho                1-0
Odehnal – Severa          1-0

6.prosince

Včera na Mikuláše proběhlo další kolo oddílového přeboru. Nebyl jsem přítomen, takže dnes jen stručně … výsledky a doplnění tabulky.

Meszaros – Budil          1-0
Novák P. – Bartoš         0-1
Severa – Procházka      1-0
Ducho – Vaněk           1/2-1/2

29.listopadu

Aktualizujeme dnes výsledky za poslední dva čtvrtky. Minulý čtvrtek byly hrány pouze tři partie s těmito výsledky

Odehnal – Severa       1-0
Novák J. – Meszáros   0-1
Budil – Ducho             1-0

Tento čtvrtek bylo v klubovně více živo, bylo odehráno kompletní kolo + pokračoval zápas Davida s Milanem (4.partie). Došlo i k „bratrovražednému“ střetnutí Spartakovců :-). V duelu byl nakonec úspěšnější Jirka.

Jirka vs Pavel, neboli Spartak SÚ vs Spartak SÚ :-). Pokud mě zrak neklame, vidím na desce „počínající“ caro-kann …

Bartoš – Ducho          1-0
Vaněk – Meszáros      0-1
Budil – Severa            1-0
Petráněk – Kotleška   1-0
Novák J. – Novák P.   1-0


Včera bylo v klubovně opravdu živo …

Pan rozhodčí Václav Hašek pečlivě studuje tabulku a „divák“ Jarda Odehnal (neměl soupeře) „přikukuje“ …

4.partie zápasu David Hák – Milan Borkovec se nesla v duchu dynamické královské indické obrany.

Dvojí úhel pohledu od pana Václava Haška :-). Na druhém fou je „králka“ vidět zřetelně lépe :-)

Vůbec se zatím pokaždé hraje jiné zahájení, po úvodní francouzské obraně přišlo na řadu benoni, poté sicilská obrana a nyní zmíněná KID. Oba hráči se směle pustili do klasické varianty s 9.Je1. Bílý hrál dle vzorů na dámském křídle a černý útočil na krále. Následovala opět klasická oběť pěšce 18 …g3! (poprvé hrána ve slavné partii Tajmanov – Najdorf, Curych 1953). David poté trošku „přeťal“ snahu a vzal odvážně pěšce (23.Jxa7?). Černý mohl zvítězit pěknou kombinací, vybral si však jinou. Ukázalo se, že sekvence tahů zvolená černým nikam nevede, resp. vede k pozici s pěšcem méně s dámami a nestejnými střelci. Ta byla přes veškerou snahu Davida už remízová. Hráči se také po cca 50 tazích dohodli na remíze. V polovině zápasu je tak stav 3-1, hlavní však je, že partie jsou bojovné, hraje se do vyčerpání všech možností a oba hráči si „nedarují ani políčko“ :-). A tak to má být, tak je to správné, jak by řekl poručík Mazurek z Černých baronů :-))).

16.listopadu

Meszáros – Bartoš    1-0
Novák P. – Petráněk  0-1
Novák J. – Kotleška   1/2-1/2

 

8.listopadu

Oddílový přebor + zápas Hák – Borkovec pokračuje dál! Výsledky zde:

Bartoš – Severa        1-0
Vaněk – Odehnal      0-1
Petráněk – Ducho     1-0
Novák P. – Kotleška  0-1

Co jsem stačil zaregistrovat, tak Lojza v zajímavé sicilce s opačnými rošádami spustil na Jirku útok na krále, ten se ukázal býti důraznějším, než protiakce černého na křídle dámském. Partie končila ziskem figury pro bílého. Pavel Novák si udržoval se svým soupeřem pěšce navíc, zřejmě však pocit bezpečí byl příliš velký. Stačila chvilička nepozornosti a figurka byla nenávratně pryč. Černý partii zkušeně dovedl k výhře. Další dvě partie jsem nesledoval, takže o průběhu nevím zhola nic.

V čele je nyní čtveřice hráčů, i když s různými počty sehraných partií …

3.partie zápasu
Borkovec Milan – Hák David   1-0

Očekával jsem francouzskou obranu, „objevila“ se sicilská a to najdorfova varianta. David hraje po 6.Sg5 nezvyklé 6… e5?! Překvapený bílý reaguje mírně, takže hra je cca v rovnováze. Po neopatrné výměně bělopolného střelce za koníka na d5 se však bílý dostává „k veslu“ a udržuje mírnou či větší převahu. V časové tísni David přehlíží malou taktiku, následná střelcová koncovka je za bílého vyhraná. Přes Davidův velký odpor je zajíců (pěšců) příliš mnoho …

3.listopadu

Doplňuji čtvrteční výsledky“

Mészáros – Petráněk    0,5 : 0,5
Severa – Novák J.         0,5 : 0,5
Kotleška – Budil              0 : 1
Bartoš – Vaněk               1 : 0

Aktualizována je i průběžná tabulka. Další kolo je na pořadu ve čtvrtek 7.listopadu + by měla proběhnout třetí partie nzápasu David Hák – Milan Borkovec

 

25.října 2019

Včerejší čtvrteční večer patřil dohrávkám oddílového přeboru, zápas Davida s Milanem má pauzu, třetí partii hráči sehrají 7.listopadu. Dohrávky dopadly následovně:

Novák Jiří – Budil          1-0
Ducho – Novák Pavel    0-1
Odehnal – Bartoš          0-1
Kotleška – Vaněk           1-0

Momentálně je ve vedení duo Luděk Meszáros (Sokol Tábor) a Jirka Novák (Spartak SU), oba 3/3. (Viz. tabulka)

18.října 2019

Včerejší čtvrteční večer patřil 3.kolu oddílového přeboru a 2.partii tréninkového zápasu mezi Davidem Hákem a Milanem Borkovcem. V klubovně bylo po dlouhé době tak živo, že jsem se rozhodl tuto (v posledních letech vyjímečnou událost 🙂 ) řádně zdokumentovat.

Pozorný čtenář jistě spočítá, že se včera bojovalo na sedmi šachovnicích, šest náleželo oddílovému přeboru v klasickém šachu, na sedmé bojovali David s Milanem.

Přichází i diváci. Zde např. Zdeněk Vybíral, současný trenér Davida Háka. V popředí pracovní stůl pana rozhodčího Václava Haška, ketrý zřejmě na chodbě u okna „bafal“ cigárko 🙂

Všichni v plném soustředění …

Co nového se tedy událo v oddílovém přeboru? Výsledky zde:

Novák Jiří – Odehnal    1-0
Petráněk – Severa         1-0
Vaněk – Budil                0-1
Ducho – Kotleška          0-1
Novák P. – Meszáros    0-1
Bartoš – Procházka       1/2-1/2

Zápas David Hák – Milan Borkovec

Jak jsem poznamenal v úvodu, na partii se přišel podívat Zdeněk Vybíral současný trenér Davida. A hned zvedl „Prize money“ zápasu !!! Knihy, které vidíte v náhledu dnešního článku jsou cenou pro vítěze zápasu!

Včera byla na pořadu dne 2.partie, David měl bílé figurky. Zahájil tahem 1.d2-d4 (mírné překvapení pro soupeře), načež cerný neexperimentoval. Vzniklo benoni, David zahrál ve 12.tahu „rare continuation“ 🙂 a o zábavu bylo postaráno. Ze zahájení vyšel bílý asi s mírnou převahou, posléze se role vyměnily, lépe stál černý. V jistý moment si zřejmě mohl vzít pěšce na b2 s reálnými vyhlídkami na celý bod. To se nestalo, následný přechod do čtyřvěžové koncovky už asi nesliboval oběma hráčům více než půl bodu. Čili remíza a celkově 1 1/2 – 1/2.

 

Rozpis celého přeboru zde: https://www.sokolta.cz/wp-content/uploads/2019/10/Rozpis-OP.docx

Asi vše podstatné ze včerejška, pěkný pátek a víkend a vůbec 🙂
Milan Borkovec

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec