Debakl na jihu Čech

Asi takhle. Synek včera nebyl doma, čili jsme si udělali se ženou pěkný večer. Saunka a vířivka, Bar Havana a láhev výtečného bílého vínka. A tak dále, a tak dále :-). Opravdu to poslední na co jsem měl chuť, bylo psát článek o včerejším zápasu 1.České ligy :-)))

Je tu pondělní ráno a to jak známo, bývá moudřejší večera. Tož směle do toho. Na začátek pár faktů. Včera začala 1.liga, skupina západ. Tým QCC ČB v prvním kole hostil tým OAZA Praha. V loňské sezóně jsme právě s tímto soupeřem uzavírali soutěž (připomínám těsné vítězství 4,5-3,5). Před zápasem jsme s WGM Eliškou Richtrovou mudrovali, jakpak se nám asi v sezóně bude dařit, jaké šance máme v tak silné soutěži (zvláště poté co nás „opustili“ Honzík Miesbauer a zkušený IM Ivan Hausner), atd. Moudří jsme nebyli, téma skončilo tradičním … „uvidíme“.

Čtenáři sledující náš web, potažmo celý JČ šach už jistě vědí … Tedy CTRL +C … CTRL + V z webu šachového svazu …

QCC Ceske Budejovice SK OAZA Praha
Vokáč Marek Z 2340 0 1 2366 Straka Vojtěch Z
Lechtýnský Jiří Z 2340 0 1 2380 Havelka Josef Z
Zeman Matyáš H Z 2247 1 0 2301 Hollan Petr H Z
Vybíral Zdeněk Z ZK 2213 0 1 2250 Výprachtický David K Z
Stinka Jakub Z 2204 0 1 2238 Cuhra Martin Z
Borkovec Milan Z 2199 0 1 2125 Jelínek Michal Z
Richtrová Eliška Z 2213 0 1 2254 Vedral Oldřich ZK
Kotál Václav H 2220 0 1 2223 Oreský Jan
1 7

Mnooo, tabulku zatím přikládat nebudu, není zajímavá :-)))

Přemýšlím, jak vůbec pojmout popis takového zápasu. Přičemž zůstat slušný a nepoužít jediné sprosté slovo 🙂 Asi nejlépe shrnul celý zápas GM Jirka Lechtýnský, když spolu s GM Markem Vokáčem vystupovali z mého auta v Táboře na nádraží: „Tak Milane, nejsvětlejším bodem dnešního dne byla Tvá jízda autem do Tábora. Plynulá, svižná, frčelo to. A o zápase snad bude nejlepší říct, že se vůbec nehrál, ne? :-)))“

Když píšu tyto řádky, napadá mně konečně, jak tento zápas popsat. Stylem ten prohrál, tamten prohrál, prohrál i tuhleten … to asi nemá smysl. Inspirací mi bude GM Vlattimil Hort a jeho slavná kniha „O šachový trůn“. V knize popisuje jednak zápas SSSR – Svět, ale také zápas o mistra světa Fischer – Spasskij. Na závěr tam má kapitolu, kde se zamyýšlí nad průběhy jednotlivých partií a dává tzv. pomyslná plus hráči, pokud stál třeba výborně či tak podobně. Je to samozřejmě hypotetické, protože na kdyby se nehraje. Ale zkusme to.

GM Vokáč – FM Straka. Myslím benoni (aspoň pěšcová struktura tomu napovídala 🙂 ). Pozice se mi zdála dlouho zhruba rovnovážná (cca). Poté Marek prý přehlédl Je4!? a bylo prakticky po partii. Zde bych dal znaménko „rovná se“ případně malé „mínus“. Čili, že zde asi při nejlepším průběhu možnááá mohla být remíza.

FM Havelka – GM Lechtýnský. Bílý po celou partii měl mírné plus v prostorové převaze a hlavně ve „dvojce“ střelců. Jiří se dobře bránil a vypadalo to, že bílý neprorazí. Ve 40.tahu však černý pochybil tahem c6-c5? a byl snad vytempován. Asi bych dal „rovná se“.

M Zeman – FM Hollan. Matyáš hrál celou partii dobře, získal ve francouzské poziční převahu, odmítl nabídnutou remízu a přes úpornou obranu soupeře dokázal vsítit čestný úspěch. Jednoznačně náš nejlepší výkon a bohužel … jediný.

FM Výprachtiký – M Vybíral. Sicilka, paulsen. Nevyrovnaný duel. Bílý získal inicativu, poté obětoval sporně kvalitu. Zdenda udělal hrubku, soupeř ji nevyužil. Nakonec to bílý celé přehnal a stál úplně na prohru. Jak poznamenal Zdeněk po partii, z cca 4 pokračování, kde tři vyhrávala a jedno prohrávalo (a byla tam i možnost remízy) si vybral tu nejhorší. Musel pak vzdát. Těžko zde hodnotit, ale tady by nám asi slušel bod. Čili pomyslné „plus“.

Stinka -Cuhra. Zpočátku vyrovnaný duel se postupně „přesypal“ na stranu černého. Zde Martin využil jednoznačně svých větších ligových zkušeností. Tady bylo zřejmě vše „regulérní“.

Jelínek – Borkovec. Benoni. Bohužel hra na jednu bránu. Znám správný plán, ale chce se mi zkoušet „novoty“. Dobře mi tak. Jednoznačně nepovedená partie a zasloužené „vejce“, bohužel.

GM Richtrová – M Vedral. Anglická hra, zpočátku asi „normální“ průběh. Eliška je však agresivní až příliš, vnutí soupeři pěšce, ale slabiny zůstávají spíše bílé. Soupeř hraje velmi pozorně a zkušeně a prakticky nedává naší hráčce šanci. Zde jednoznačné …

Oreský – Kotál. Zpočátku nejasná hra, postupně Vašek získává tlak. Na závěr obětuje věž a může zakončit útok vítězně, kdyby sebral na c3 pěšcem místo střelcem. Poté se karta obrací a mat dostává Vašek. Zde by nám asi slušela výhra. Čili pomyslné „plus“.

Vlastimil Hort napsal. „Výsledek je tedy 12,5-8,5 pro Fischera, na „plus“ 5-2 pro Spasského“. Což bylo Borisovi platné, jak … víme co.

U nás výlsedek 1-7, na pomyslné „plus“ 2-0, dle „rovná se“ … jedna až dva. Čili když to přepočítáme, tak by asi zápasu slušel výsledek 3,5 – 4,5 pro OÁZU, při jó klice i 4-4. ALE … na kdyby se nehraje a tak jsme dostali po zásluze napráskáno. Jak řekl Marek, je lepší to chytit takhle najednou, než v každém zápase něco :-).

S tímto pozitivním náhledem se s Vámi loučím a doufám v lepší zítřky
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec