Česko – Slovensko 2-0 a jiné akce

V současné situaci se svět více obrátil do „virtuality“ . Řada problému se řeší přes internet pomocí různých telekonferencí, virtuálních meetingů atd. Šachisté jsou v tomto o krok napřed. On-line šach tu byl dávno před koronavirem a bude tu nadále. Není divu, že se s šachovými on-line akcemi roztrhl pytel. O některých z nich bych se rád v dnešním článku zmínil.

GRAND PRIX VŠTE

Snad jako vůbec první na nastalou situaci zareagoval FM Michal Novotný a „vypsal“ seriál on-line bleskových turnajů na známém serveru www.lichess.org. Jde o GRAND PRIX (První sezóna, Druhá sezóna atd.) trvající vždy jeden týden (po-ne). Hraje se každý den hodinu a půl tempem 3min + 2 sec na tah. Kdo na lichessu hrál, ví, že jsou tam zvláštní pravidla. Nehraje se klasickým stylem „švýcara“ s konečným počtem kol, ale stylem „urvi co můžeš“. Jakmile dohrajete, počítač Vám nasazuje dalšího soupeře. Kromě toho hráč, který vyhrává vícekrát za sebou, získává za výhru více bodů. Pokud chcete vědět více, tak všechny podrobnosti najdete zde … http://chess.vstecb.cz/.

Zpočátku jsem hrával často, nyní „sem tam“. Beru to čistě tréninkově a zkouším si tam zásadně stále dokola své systémy. Během mnoha „blicek“ se pěkně vyjevily (řečeno tak, abych nenapověděl případným soupeřům) nedostatky různého druhu :-).

Jen tak namátkou už jsem zkřížil zbraně s Alešem Růžičkou (dostal jsem nakládačku v najdorfovi. Vzkaz pro Aleše: „Jen počkej příště!!! Už vše umím“). Sehrál jsem jednou zajímavou partii s FM_Maguou (zasvěcení vědí). Měl jsem ho na štítě, ale štít se „nějak“ převrátil :-). Sehrál jsem též dvě partie s naším zřejmě největším talentem Vašíkem Fiňkem. Mimochodem obě černými, v obou jsem odešel poražen po velkém boji. Ten klučík to opravdu, ale opravdu umí!

Česko – Slovensko 2 -0

Další zajímavou akci vymyslel agilní Petr Koutný (server Robert a Petr šachy … https://www.youtube.com/channel/UCBwajD0T4lsXKV0qSA3Emng) se svými slovenskými kolegy. Vyhlásili on-line zápas Česko – Slovensko na světoznámém webu www.chess.com.

Šachový server www.chess.com

Původní myšlenkou bylo sehrát jednu neděli první partii tempem 2 x 60 min + 30 sec na tah, nakonec proběhla zajímavější varianta. První neděli (12.dubna) bylo sehráno první kolo, kde každá dvojice sehrála mikrozápas na dvě rapid partie (2 x 30 min + 15 sec na tah). Odveta proběhla včera (19.dubna).

Než se ponoříme do průběhu zápasu, výsledků a fragmentů z partií, tak přece jen pár slov k tomuto způsobu šachového boje. Budu mluvit čistě osobně, tak jak to vnímám já.

Výhody on-line šachu jsou jednoznačné:
1) Jednoznačná úspora času. Sednete k pc minutu před zahájením a prostě hrajete. Okamžitě po skončení je nalosována odveta. Žádné prostoje, žádný prostor pro lelkování .

2) Můžete u hry dělat cokoli, nikdo Vás nevidí, žádný rozhodčí Vás nenapomíná. Čili jíst, pít, nejte-li na tahu, klidně můžete „bokem“ klikovat, když Vám to přijde vhodné. Klidně se na vedlejší obrazovce můžete dívat na skvělý film :-))). Přeháním, of course, chci naznačit jistou volnost.

Máme tu ovšem i nevýhody, nevím zda-li také jednoznačné, ale já je takto vnímám:
1) Doma není úplný „klid na práci“ (tedy pokud nejste zrovna sami doma …). Např. včera se mně synek přišel asi pětkrát zeptat, jak dlouho ještě budu hrát, že už jako potřebuje „mastit hry“ …

2) Chybí klasická šachová atmosféra týmových zápasů, takové to nepostřehnutelné „intelektuální“ napětí  v hracím sále. Mám tu atmosféru rád a doma se jí prostě nedočkáte.

3) Průběh zápasu, turnaje je čistě neosobní, bez emocí. V průběhu ligového zápasu vidíte pozice kolegů, vidíte momentální stav, upravujete taktiku zápasu, taktiku vlastního boje vzhledem k týmu atd. Doma prostě taháte svoji pozici a následně si přečtete, zda-li vítězí ČR nebo SR .

4) Neosobní soupeř. To je asi nejzvláštnější na online šachu. Např. mým soupeřem první neděli byl hráč „fintarSP“ s tehdejším „chess.com“ elem 1750, včera pro změnu hráč „cukricek“, původně s elem cca 1950. Vlastně nevím s kým hraju. Pokud by „tam na druhé straně naučili psa mačkat klávesnici dle pravidel FIDE“, tak …!?!? Tohle bych asi změnil. Můj nick „milanborkovec“ nenechává nikoho na pochybách, kdo proti němu sedí. (OK, odmyslíme si nyní konspirace, že za mně hraje třeba nějaký velmistr, který je u mě na návštěvě).

5) Podvody. Úmyslně nechávám na konec. Jsme amatéři, myslím, že drtivá většina to nemá zapotřebí. Ale stát se to může …

Pojďme zpět k průběhu obou kol.

1.kolo Česko vs Slovensko 96 – 48 , 12.dubna 2020 v 18:00

První zápas se hrál na 72 šachovnicích a skončil jednoznačně v prospěch našeho týmu. Vzhledem k „nickům“ však nejsem schopen zhodnotit sílu jednotlivých týmů. Z výsledku však vyplývá, že jsme zřejmě byli asi taj dvakrát silnější :-).

Co vím, tak na druhé šachovnici bojoval za Česko FM Michal Novotný („mravecuk„) a přidal do našeho košíčku 1 ½ bodu. Jeho druhá partie s komentářem k tomuto zápasu je uvedena zde … http://www.nss.cz/cesko-proti-slovensku,-aneb-jak-to-dopadlo.

Zápas byl též živě komentován slovenskými kolegy Dušanem Schwarzem a Michalem Vrbou. Komentář si můžete poslechnout zde: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=qiD_erK2RK8&feature=emb_logo.

Výsledky jednotlivých zápasů s možností přehrát si všechny partie jsou zde: https://www.chess.com/club/matches/live/czech-youtube-chess-team/7652/games.

Co se týká mého vkladu do společného košíčku ČR. Přidal jsem dva bodíky za dvě poměrně rychlé výhry (20 a 22 tahů). Výsledek byl jistě ovlivněn „parametry“ serveru www.chess.com. Rapid partie jsem na serveru nehrál, takže mé nasazovací elo bylo 1800. Zápas byl nasazován automaticky počítačem na serveru, ten nasazuje dvojice zhruba vyrovnané. Přiřknul mi soupeře s elem 1780.

Pokud by někdo mermomocí chtěl vidět náš duel, může kliknout na odkaz výše, hrál jsem na desáté šachovnici.

2.kolo Česko vs Slovensko  55 ½ – 45 ½ , 19.dubna 2020 v 18:00

Včera proběhla odveta. Zápas byl mnohem vyrovnanější, přesto se nakonec z výhry radoval Český tým.

Zápas byl opět komentován naživo z následujícího odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=rTet4DZpYQw&feature=emb_logo.

Výsledky jednotlivých zápasů této odvety s možností si partie přehrát : https://www.chess.com/club/matches/live/czech-youtube-chess-team/8344.

Tentokrát jsem náš košíček zatížil ziskem 1 ½ bodu. V první partii jsem použil zajímavou novou myšlenku ve skotském gambitu a podařilo se mi zvítězit. Urychlený drak se objevil „na stole“ ve druhé partii. V zajímavém boji jsem držel po celou dobu „pluspěšce“, na zisk celého bodu to však nestačilo.

Zkusím rozebrat kritické momenty v příštím článku, který bude věnován čistě partiím …

 

MČR v bleskovém on-line šachu

Dále se budu věnovat akcím, které se blíží a kterých se můžete zúčastnit z tepla domova. První z nich je Mistrovství České republiky v bleskové hře, které se bude konat v sobotu 25.dubna na serveru www.chess.com.

Stačí se registrovat, zaplatit vklad 150 Kč, mít „nick“ na výše zmíněném serveru chess.com.

Více informací zde: https://www.chess.cz/mcr-v-online-bleskovem-sachu/.

Momentálně je už přihlášeno přes 200 hráčů a počet neustále roste! Jen tak co jsem projel očima startovní listinu, zahlédl jsem Matyáše Zemana, Aleše Růžičku, Luďka Meszárose,sebe , čili půjde jednoznačně o silný turnaj :-))).

Předběžná startovní listina zde: http://chess-results.com/tnr526315.aspx?lan=5&turdet=YES&zeilen=99999.

Mistrovství Evropy v rapid šachu on-line

Další akcí, která proběhne ve dnech 16.-31.května tohoto roku je on-line Mistrovství Evropy. Právo účasti mají všichni evropští registrovaní hráči na www.fide.com.

Vklad do turnaje činí 5 euro,více informací, včetně registrace  je zde: https://www.chess.cz/online-mistrovstvi-evropy-2020-komise-pro-praci-s-talenty-podpori-ucast-az-240-mladych-hracu/.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že registrace s platbou je naprosto bezproblémová, během 5 minut jsem se registroval i s platbou kartou …

Tolik k šachovým akcím během pandemie, můžete se těšit (chcete-li) na partiový materiál z výše popsaných turnajů…
Pěkný den
Milan Borkovec

 

 

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec