Těsná výhra na úvod

Minulý víkend (3.- 4.10) probíhaly volby do krajských zastupitelstev a Senátu, zároveň se roztočila kola soutěží družstev. . V sobotu proběhlo 1.kolo 1.Jihočeské divize, v neděli pak úvodní kolo 1.České ligy sk. západ.

Měl jsem původně v úmyslu (ostatně jako každý rok) věnovat se primárně soutěži, ve které jsem přímým účastníkem (1.liga, 2.liga), následně také ve zkratce 1. Jihočeské divizi (kde má Sokol Tábor B zastoupení). Poté, co jsem však byl zahlcen snad stovkou mailů řešící tu roušky, tu „rozestupy“ šachovnic, tu větrání v klubovnách, co jsem zjistil, že si JČ svaz „vymohl“ daleko přísnější pravidla, než ŠSČR (jihočeským šachistům je o holt málo!) a poté, co jsem zaregistroval, že hned v prvním kole dvě družstva odstoupila (Český Krumlov a snad Bechyně) a konečně poté, co jsem viděl potící se šachisty v rouškách v 1.kole, jsem ztratil veškerou chuť cokoli o této „skvělé“ soutěži psát. Takže pokud se najde někdo z B týmu ochotný psát o zápasech (je mi jasné, že se nenajde), prosím.

Vraťme se však k soutěžím, které řídí (vcelku rozumně)  ŠSČR. 1.liga měla na programu první kolo. Ponechme nyní stranou úvahu o tom, co bude dál. To záleží na armádě, neboli na panu plukovníkovi FM Prymulovi. Pokud se podíváme na výsledky 1.kola a zastoupení šachistů, můžeme říci, že se začalo pěkně od podlahy. Přímá účast GM Lázničky (česká dvojka), GM Štočka (trojka), GM Michalíka (čtyřka) napovídá, že půjde (možná) o nestandartní sezónu. Obvykle tito borci nastupují v různých zahraničních ligách, či naší extralize a v 1.lize nastupují pouze k nejdůležitějším utkáním, když už …

Jenže letos se v zahraničí soutěže (zatím) nehrají, takže máme v Čechách „nabito k prasknutí“ …

Náš tým QCC České Budějovice letos posílil přímo náramně! WGM Elišce Richtrové se podařil husarský kousek (samozřejmě ve spolupráci s dalšími 🙂 ), máme excelentního lídra, českou trojku na žebříčku GM Jiřího Štočka. Myslím, že to už samo o sobě je obrovská motivace mít takového hráče v týmu a vidět ho „při práci“.

Druhou posilou je prachatický odchovanec FM Honza Havlík, kterého v Táboře dobře známe. Za Sokol Tábor A hostoval dvě sezóny.

Další sestava z loňského roku je de facto nezměněna.

Jdeme tedy na včerejší zápas. Zajíždíme do Lysé nad Labem (viz. náhledové foto). V předzápasových debatách jsme s kolegou Zdeňkem Vybíralem tipovali, kdo asi nastoupí, kdo pravděpodobně ne … znáte to. Shodli jsme se na jediném … „v základu hrát prostě nebudou“ !!! Kdo na nás tedy v hrací místnosti čekal ?

ŠK Města Lysá nad Labem QCC České Budějovice
Jansa Vlastimil V Z 2423 0 1 2601 Štoček Jiří H Z
Půlpán Jakub H Z 2406 ½ ½ 2369 Vokáč Marek Z
Červený Martin H K 2383 1 0 2329 Lechtýnský Jiří Z
Priehoda Vítězslav Z 2300 0 1 2250 Zeman Matyáš H Z
Baláček Tadeáš Z 2355 ½ ½ 2394 Havlík Jan Z
Špaček Petr Z ZK 2319 ½ ½ 2223 Vybíral Zdeněk Z ZK
Neckář Lubomír Z 2270 1 0 2204 Borkovec Milan Z
Koubová Anna Marie 2105 0 1 2178 Richtrová Eliška K

Základní sestava! :-))) Tedy kromě osmé šachovnice, kde proti Elišce Richtrové nastoupila též žena, Anna Marie Koubová. Pokrčili jsme se Zdeňkem rameny, na druhé straně nás těšilo, že jsme se „zbytečně“ nepřipravovali, protože by šlo o loterii :-). Bude se tedy hrát na ostří nože a basta!

Pokusím se popsat změnu skóre chronologicky …

1.deska GM Vlastimil Jansa – GM Jiří Štoček

   vs  

Legenda našeho šachu vs elitní český velmistr z „klubu 2600“. Rauzerova varianta sicilské hry. Zpočátku se mi zdálo, že veterán stojí lépe, polehoučku však figurky černého začaly skákat na ta správná políčka a získávaly stále větší a větší „akční rádius“. Párkrát jsme byli u této šachovnici „na návštěvě“ společně s Honzou Havlíkem, vždy jsme „znalecky“ pokývali hlavami a radši se vrátili ke svým šachovnicím. Posuzovat hru obou borců si netroufám. „Zničeho nic“ měl černý zničující útok a pan rozhodčí zapsal do zápisu 0-1. Tedy vedeme …

8.deska WGM Eliška Richtrová – Anna Marie Koubová

   vs   

Zahájení poklidné, pozice se zdála být v rovnováze a to poměrně dlouhou dobu. V současném šachu však kromě kvalitní hry rozhoduje často i nakládání s časem. A ten si naše hráčka držela stále lepší, zatímco soupeřka „nalézala“ postupně do časové tísně. V koncovce pak Eliška získala jistý tlak, který přetavila v zisk důležitého pěšce.

WGM Richtrová – Koubová, BNT

V pozici diagramu Eliška dále tlačí na pilu tahem

  1. b5    axb5
  2. Vxb5    Vd7
  3. Jc5    Ve7
  4. Vxb7  + –   zde chtěla černá hrát zřejmě původně 4. … Vxe3?, ale až nyní si všimla, že by přišla o figuru po 5. Vb6 a pole e6 napada bily jezdec. Musela se tak smířit se ztrátou pěšce. Ten se ukázal býti rozhodujícím. 1-0 a QCC zvyšuje vedení na 2-0.

3.deska IM Martin Červený – GM Jiří Lechtýnský

   vs   

Soupeři rozehráli dámskou indickou obranu, variantu, která se hrála např. i v zápase dvou slavných K … Kasparov – Karpov

Zdálo se nám, že Jiří stojí dobře, ve střední hře také nabídl remízu. Soupeř však odmítl a bojoval dál. Nevím jak, ale posléze se mu zřejmě podařilo velmistru zamotat hlavu a … pozici černého přece jen prorazil. Domácí snižují na 1-2.

2.deska GM Marek Vokáč – IM Jakub Pulpán

Zahájení jsem neviděl, ale jistě to byl dámský gambit, po zahájení vznikla tato pozice (tedy jestli si vše dobře pamatuji, zápisy partií ještě k dispozici nejsou).

Proč soudím, že šlo o dámský gambit? Když jsem tuto pozici viděl, trošku mi to připomnělo jinou partii …

Spasskij – Petrosjan, 5.partie zápasu o MS 1969. Tehdy Spasskij nádherně vyhrál.

Ve včerejší partii však zahrál IM Pulpán pěkně, když našel 1. … Sxd5 2.exd5 Jd3! s vyrovnanou pozicí … Partie skončila záhy remízou.  2 1/2 – 1 1/2 pro QCC ČB.

7.deska IM Lubomír Neckář – Milan Borkovec

  vs  

Královská indická, zajímavá pozice. Ex post zjištěno (v domácí analýze) … rozháraná partie. Oba soupeři se dopustil cca 3 chyb, bohužel chyby bílého „vyrovnávaly“ hru, chyby černého mohly vést k prohře. Rozhodla oboustranná časová tíseň.

Bílý stojí na výhru, musí ale zahrát 36.d7! Vxf5 37.Dd2! + – V partii přišlo „zničeho nic“ …

36. Dg7+ ??    Dxg7
37. Jxg7

Vidím okamžitě 37 … Vf6!, ale po 38.d7 si vubec neuvědomuju, že pole e7 už není kryté (38. … Ke7 – +)a počítám pouze 38. … Vd6?? na což samozřejmě přijde 39. d8D+ nebo 39. Je6+ vždy s výhrou bílého. Rezignovaně beru …

37. … Kxg7 ??

a po

38. d7 Vxh5 (38. … Vf8 39.Se8 + -)
39. Se8 Vg4+
40. Kf1 nezbývá, než složit zbraně … 1-0 a stav se rovná na 2 1/2 – 2 1/2.

V danou chvíli boj vrcholí. Bojuje se ještě na třech deskách, Honza Havlík má nabídku remízy! Po krátké obchůzce a konzultaci s kapitánkou remis bere. Stav se upravuje na 3-3.

5.deska CM Balášek Tadeáš – FM Havlík Jan

  vs 

Též myslím královská indická. Variantu spolu snad už oba borci hráli (jak poznamenal Honza). Bílý má prostorovou převahu a zvyšuje tlak. Pozice se nám (ani Honzovi) příliš nelíbí, ovšem obranu vede pozorně. Pozice se stává nejasnou a právě v tu chvíli dostává Honza nabídku remízy. Bohužel zde si nejsem schopen vzpomenout přesně na danou závěrečnou pozici, takže se omezím na konstatování, že vzhledem k vývoji na posledních dvou deskách černý remis přijímá. Ale i tak je zřejmě pozice v jakési dynamické rovnováze. Asi … každopádně je stav 3-3.

6.deska Vybíral Zdeněk – IM Špaček Petr

   vs  

Zahájení jsem nějak nezaregistroval, bílý (Zdeněk) postupně začal svého soupeře tlačit. Kritická pozice vznikla zde:

Bílý stojí náramně, to je vidět pouhým okem. jak však dál? Zdeněk zahrál 1. Vg1 !?, na což po partii žehral. Peskoval se, že nehrál razantní 1. b5! Věc však není tak jednoduchá … podívejme se na to.

  1. b5?! Jxb5
  2. Jxb5 Vxb5
  3. Vxb5 cxb5
  4. Vc7  Dd8?   to oba hráči analyzovali
  5. Vb7! a bílý vyhraje. Zdeněk v propočtu automaticky bral pěšce 5. Vxa7? po 5. … h6! je však hra nejasná …

černý však může obranu vylepšit tahem 4. … De6! Bílý sttojí o něco lépe po 5. Dd4 +/=, není příliš dobré 5. Dxe6 Vxe6 6. Vxa7 pro 6. … f4! =

Závěrem můžeme říci, že nejlepší bylo 1. a4! + – s vyhranou pozicí bílého …

Pozice dospěla do následujícího diagramu …

Zdeněk zakončil partii elegantně  …

  1. Dd7+ Kh6
  2. Dh7+!   s soupeři se shodli na remíze vzhledem k patu …

A nemohl si bílý vzít beztrestně pěšáčka na a7 a zvítězit?

Nemohl! Po okamžitém 2. … Dg1!! by dostal mat!

Stav je tedy 3 1/2 – 3 1/2 a drama vrcholí!

4.deska Zeman Matyáš – IM Priehoda Vítězslav

  vs 

Matyáš se pustil do soupeře s vervou hned z výkopu … 1. d4 f5 2. g4!? Poté se hra ukidnila a došlo na strategické manévrování, probíhala tzv. zákopová válka. Pozice byla zřejmě v rovnováze, černý však na okamžik polevil v pozornosti a přišel dvoutahově o pěšce. Pozici jsem začal de facto vážně sledovat až ve chvíli, kdy se Honza Havlík rozhodoval, zda vzít či nevzít remízu. Právě vzhledem k Matyášově partii se rouhodl remis přijmout.

Mám pocit, že pozice stála takto, černý na tahu. Stav je vyrovnaný 3,5 – 3,5 a Maty má pěšce navíc. Uplatní ho či ne? Toť základní otázka … IM Priehoda zahrál …

  1. … Je4+

Koncovka jezdce proti střelci bude jasná, ale je otázka co měl černý hrát … Ja2!? a Jb4 ?  Jezdec tam nebude mít uplatnění …

2. Sxe4   fxe4  + –

Pozice bílého je vyhraná, černý má poslední chabou šanci někdy obětovat střelce na b5. To by ovšem bílý musel mít jezdce i krále dostatečně daleko. Tento motiv si bílý samozřejmě pohlídal a pozici dovedl k bezpečné výhře. Paráda … vítězíme těsně 4 1/2 – 3 1/2, úvod do sezóny je tak příjemný.

Druhé kolo by mělo následovat 1.listopadu, QCC ČB hostí budou doma hostit ŠK Sokol Vyšehrad. Dá-li … plukovník.

Mějte krásný nouzový stav a pěkný podzimní čas k tomu
Milan Borkovec

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Těsná výhra na úvod

  1. …tak konečně poznávám legendární „hrací objekt“ Svazu chovatelů v Lysé 😉 O něm se šíří přímo legendy. Díky za fotku a i za reportáž.

Comments are closed.