Ostrý start! Hák – Borkovec 1-0

Včera byl zahájen rematch loňského zápasu mezi Davidem Hákem a Milanem Borkovcem. Loňský match skončil 5 1/2 – 2 1/2 ve prospěch „zkušenosti“. Jak dopadne rematch, uvidíme někdy v průběhu ledna 2021. Že zápas bude mít jiné „grády“, bylo patrné už včera v průběhu první partie …

David měl v první partii bílé figury, zahájil zápas tahem (v poslední době pro něho obvyklým) 1.d2-d4. Pokud si čtenář vzopmíná, tak v loňském zápase byla tesována několikrát královská indická obrana, benoni či nimcovičova indická (osmá partie). Včera Milan načal „jiný soudek“ .. přišlo 1. … f7-f5. Holandská obrana se dosud mezi soupeři nikdy nevyskytla (počítány i různé rapid partie např. na Táborské Věži, či různé blicky atd.). Černý měl v plánu zkusit stonewall čili kamennou stěnu. David byl asi mírně překvapen, reagoval trošku zvláštním systémem.

ČNT Hák – Borkovec

Bílí jezdci působí podivným dojmem, černý chtěl a měl hrát 9. … c5! s pěknou pozicí. Rozmyslel si to a zahrál riskanttně 9. … dxc4 !? (?!) s dalším b5 a a5 …

ČNT

Vznikla netradiční, ještě „jakš-takš“ vyrovnaná pozice … Černý však místo 14. … Jb6 pokračoval špatně 14. … Sd7? a dostal se do prohrané pozice.

ČNT

Kritická pozice vznikla po 24. Df3. Pozice bílého je vyhraná, ten má však na budíku pouhou minutu, černý asi 25 minut … Černému hrozí braní na d5 s vyšachováním věže na a8 a krýt pole d5 „jediným“ 24. … Dc6? nejde. Přijde prosté zesílení tlaklu 25. Vf1! a černý nemá obranu proti matovým hrozbám. Pro ilustraci např. 25. … h6 26. Jxd5 exd5 27. Df7+ Kh8 28. Dxf8+ s matem.

Černý kousl do kyselého jablka (nic jiného mu nezbývalo) tahem 24. … Jxe3

BNT

Jdeme dál. Bílý má kvalitu více, visí mu ale dva pěšci b2 a d4. Jak nejlépe vše vykrýt? David zde nezvolil dobře, když zahrál 27. Jge2 ?

Přišlo 27. … Jxd4! a rázem byla hra velmi nejasná …

ČNT

Poslední chyba prohrává … známá poučka. Černý už bílého dohnal s časem, takže nyní hráli oba hráči „na minutě“ …

Přišlo 31. … Dxf4? 32. Dxd7 + – a nyní bohužel nejde 32.  … Jg4? pro 33. Dxe6+ Kh8 34. Dxg4! +-

Bílý už pozici nepustil a zapsal tak první vítězství v zápase.

Doplním, že po správném 31. … Dd6! je hra velmi nejasná a hraje se na tři výsledky …

Druhá partie by měla být na pořadu příští čtvrtek 15.října a bílé figury bude mít Milan Borkovec.

S pozdravem
MIlan Borkovec

Author: Milan Borkovec