Vánoční nadílka

Jelikož se kvapem blíží Štědrý den, náš web nezůstane pozadu a přispěje svoji trošičkou do mlýna. Nadílka 12 jednoduchých diagramů Vás může příjemně rozptýlit o těchto chmurných zimních večerech, kdy na nás venku za každým stromem číhá několik zmutovaných nebezpečných virů coviďáků.

Takže před řešením doporučuji uvařit kávičku (samozřejmostí je řádně vydesinfikovaný hrneček), poté si desinfekcí „vymydlit“ ruce a obličej, nasadit roušku (POZOR! Novou, nikoli použitou!). Ti, kdož se stále necítí bezpečně, si mohou „přiobléct“ plexisklo, případně celý skafandr!

Poté už Vám nic nebude bránit v bezpečném řešení následujících diagramů.

Všechny diagramy jsou z výborné knihy slovenského šachového mistra Jána Šefce (https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_%C5%A0efc) „Moderná učebnice šachu“ (např. zde https://muj-antikvariat.cz/kniha/moderna-ucebnica-sachu-sefc-jan-1987). Nikdy není na škodu vrátit se základům. Ne nadarmo se říká, že … v jednoduchosti je síla!

Jo a ve všech diagramech je na tahu … bílý!

Jak má partie dopadnout, je na Vás. Tím Vám malinko znesnadňuji řešení, protože v knize je vždy nápověda, tedy bílý vyhraje, či bílý remízuje atd. Ve Vaší vlastní partii Vám ovšem nikdo neporadí, takže … směle do toho!

1 )

2 )

3 )

4 )

5 )

6 )

7 )

8 )

9 )

10 )

11 )

12 )

V nejbližší době připěchám s řešením 12 pěkných, jednoduchých úloh. Jak by řekl jeden známý pán …
I’ll be back

S přáním pevného zdraví a dobré nálady
Milan Borkovec

 

 

 

Author: Milan Borkovec