Táborská Věž netradičně, vítězem FM Michal Novotný! Bronz bere Tomáš Civín!!!

Dnes v dopoledních hodinách proběhl tradiční vánoční turnaj – Táborská Věž. Poprvé v historii on-line, věřme, že i naposled. Přesně v 9:00 sedělo u svých compů, tabletů, či iphonů 32 statečných, kteří změřili své síly v 9-kolovém turnaji hraném švýcarským systémem. Nakonec ne všichni dokončili, čert ví, zda to bylo způsobeno výpadkem signálu, či výpadkem chuti pokračovat ve hře.

Každopádně se asi shodneme na tom, že za rok bychom se rádi sešli tváří v tvář v Jihočeské univerzitzě na 64. ročníku, už stoprocentně oficiálním.

Mno a jak to nakonec celé dopadlo?

Výsledky si můžete rozkliknout a prohlédnout zde … https://lichess.org/swiss/EDegUQPn .

1.místo

Vítězem letošního ročníku se stal, systémem start – cíl, FM Michal Novotný (Šachová akademie VŠTE České Budějovice) … 8 1/2 bodů z 9 !!!

FM Michal Novotný … velká gratulace!!!

Jelikož vítěz „bere vše“, byl osloven jako první a vybral si následující knižní odměnu …

Borlojub Zlatanovič – Fundamental Chess strategy in 100 games

2.místo

Stříbrná medaile putuje do hlavního města, ziskem 7 bodů z 9 partií ji vybojoval Jan Trepka (ŠK Sokol Vyšehrad).

Honza Trepka a skvělé 2.místo

Honza si vybral následující cenu …

Wojciech Moranda – Universal Chess Training

3.místo

Tak přátelé, třetí místo je obrovské překvapení, hráčem pod nickem „Siorak“, není nikdo jiný než táborský odchovanec a vynikající hráč Tomáš Civín (Mahrla Praha) !!! Po letech šachové nečinnosti se zdá, že se polehoučku vrací do hry … Takže velká gratulace a osobně se těším na shledání v ČR. Jinak Tomáš psal (viz. komentář), že se ceny též vzdává a posouvá tak knihy dále. Vybojoval pěkných 7 z 9.

„Ztracený syn“ 🙂 … Tomáš Civín

4.místo

Bramborová medaile patří spoluorganizátorovi z pořadatelského oddílu. Milan Borkovec získal 6 z 9 a samostatné 4.místo.

Milan Borkovec a „brambora“ …

Jelikož jsem ceny pomáhal vybírat a všech 5 mám už ve své šachové knihovně, tak se odměny vzdávám a posouvám ji dále :-).

5.místo

Co jsem vyštudoval z nicku, tak na 5.místě skončil s 5 1/2 body z 9 partií hráč Šachové akademie VŠTE České Budějovice, pan Daniel Pražák.

Daniel Pražák (uprostřed) obsadil 5.místo …

Daniel si vybral nejnovější knihu od Jána Markoše …

Ján Markoš – Tajná přísada

6.místo

Dalším v pořadí byl Luděk Meszáros (Sokol Tábor), který nastřádal též 5 1/2 bodu z 9 partií.

Stálice táborského šachu Luděk Meszáros …

Luděk si vybírá následující skvost …

Zenon Franco – Planning

7.místo

Dalším detektivním pátráním jsem zjistil, že poslední knižní cenu vyhrává pan Tomáš Ornet (TJ Olympie Hroznětín) ziskem 5 1/2 z 9 partií.

Ján Markoš – Pod hladinou

Důležitá poznámka pro výherce: Knihy jsme objednali u pana Mokrého (https://www.chessbookshop.com/index.asp), do kanceláře Sokol Tábor dorazí někdy v 1 týdnu roku 2021. Poté co knihy dorazí, je budu předávat výhercům, někomu poštou, někomu osobně atd.

Doufám, že Vás nepostihly technické problémy během turnaje, či pokud snad ano, tak doufám, že tzv. nefatální :-). I když za ně osobně nemohu, přesto se omlouvám eventuelním „postiženým“. Aby jste si nemysleli, že organizátor má v tomto ohledu na růžích ustláno, tak po zahájení jsem zjistil, že z nějakého mně záhadného důvodu nevidím na mém stolním pc figurky, ani políčka, pouze obrysy šachovnice. Naštěstí jsem měl v pohotovosti tablet, kde vše „jelo bez potíží“. Zhruba v průběhu 7.kola na pc najednou „vše naskočilo“.

Horší věc se přihodila v 7.kole

MilBor 2304 – Siorak 2467 tedy Milan Borkovec vs Tomáš Civín 🙂

V této pozici jsem měl času dost a přemýšlel co dál. Striktně šachově bylo prý nejlepší 36.a4 +/_ , já jsem blicnul 36. Jc3 !? (?!). Nyní čekám a postupně vidím, že po 36. … Vf3+! 37. Ke2 Jxc3+ 38. bxc3 Vxc3= vzniká přibližně rovná koncovka … Mno nic, říkám si, co se dá dělat. Čekám a čekám a najednou koukám, že mi běží čas!!! (asi jednu celou minutu jsem takto pročekal). Si říkám, co jeeee ??? Soupeř přehlíd figuru ???

A tak blicnu 36. Vxd5 ??

Bohužel „vtip“ byl v tom, že tah Jc3 jaksi nedoputoval k serveru a „visel“ mi tam jen tak. Čili po 36. Vxd5 ?? soupeř zblajzl s chutí věž a po 36. … Vxd5 za chvíli zvítězil :-). I to je „krása“ on-line šachu :-). Ale abych si nestěžoval, tak např. v 1.kole jsem hrál černými s Lojzou Bartošem a v přibližně vyrované pozici …

Sokolta3 1698 – MilBor 2304

se najednou objevilo … 19. Sf4 ?? exf4 – +. nevím, jestli Lojza chytl za nesprávnou figurku (možná chtěl 19.f4?!), nebo chtěl obětovat na h6!? Nevím, každopádně to byl klasický onlinový „nedotah“ …

Mějte i nadále příjemné vánoční dny
Sokol Tábor a Milan Borkovec

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Táborská Věž netradičně, vítězem FM Michal Novotný! Bronz bere Tomáš Civín!!!

  1. Zdar Milane, Siorak je moje přezdívka. Knihu klidně předej dalšímu v pořadí, já spíš hraji nebo studuji online. P. S. Mně to přišlo divný, co se stalo v naší partii, u mě to zase ale vykompenzovalo výpadky internetu, který mi například shodil prapor z posledních dvaceti vteřin s pozdějším vítězem. To jsem však ve svém případě věděl předem, občas to bývá i mnohem horší, takže si nestěžuji, já jsem rád, že jsem vůbec dohrál. Bylo super si zas jednou zahrát trošku vážnější šachy, dík.

Comments are closed.