Malá večerní procházka

Pátek 2.prosince někdy kolem půl desáté večer. Korzuji po náměstí se psem a žhavím telefon s Milanem Hrubým. Diskutujeme o právě skončené 6.partii o titul mistra světa v šachu. Inspirace je tu …

Nejdříve strohá fakta. 6.partie o titul mistra světa v šachu mezi obhájcem Magnusem Carlsenem (NORSKO) a Ianem Nepomniachtchim (RUSKO) skončila vítězstvím mistra světa. Ve 136 tazích!

Malý šachový kvíz. Byl překonán světový rekord v počtu tahů v zápasech o titul mistra světa. Kdo a kdy tuto rekordní partii sehrál a kde byla hrána?

V památném zápase mezi Anatolijem Karpovem a Viktorem Korčným ve filipínském Baguiu došlo v 5.partii ke dvojímu přerušení. Vyzývatel Viktor Korčnoj přehlédl v 55.tahu možnost zmatit Karpova. Dále se pak snažil zlomit odpor obhájce, ten se však velmi dobře bránil. Bylo jasné, že partii už vyhrát nelze. Korčného tým se však rozhodl mistra světa „zpatit“, což považovali za jakési psychologické vítězství, či ponížení (šachové) Anatolije Karpova. Tato partie trvala celých 124 tahů.

Včera byly tedy přepsány dějiny. Magnus Carlsen svého soka ždímal, ždímal a ždímal a nakonec přece jen vyždímal celý bod v 136 tahu a po cca 8 hodinách hry!

Zásadní moment pro hru na výhru nastal v 79.tahu …

Magnus Carlsen – Ian Nepomniachtchi, BNT

79. Vxf5!

V podstatě vynucuje následující průběh. Pozice je sice dle enginu stále rovná, ale v lidském šachu se začíná zdát rovnější pro bílého a naopak stále více kluzká pro černého.

79. … Dd3!

80. Vxf7+

Vynuceno. Nelze 80. Vfe5? pro Sxe3+! ani 80. Vbe5? pro stejný úder 80. … Sxe3+! Střelce nelze vzít ani v jedné variantě, vždy visí věž …

80. … Kxf7

81. Vb7+ Kg6

82. Vxa7 + =

Engine s ledovým klidem hlásí „něco kole nuly“. Vtip je v tom, že černý nemůže nikdy vyhrát (leda by bílý nastavil figuru). Bílý to ale může zkoušet do aleluja (což se i dělo). Do analýzy nehodlám fušovat, velmi fundovaně rozebírá včerejší souboj GM Robert Cvek zde: https://www.nss.cz/neuveritelny-souboj-6.partie-zapasu-o-mistra-sveta

Mistr světa se tak ujímá vedení 3 1/2 – 2 1/2.

A nyní už pojďme k toku včerejších myšlenek obou Milanů :-).

Co by se s největší pravděpodobností stalo za starých dobrých časů, kdy se zápasy o mistra světa hrály na 24 partií? Vyzývatel (ale i mistr světa) by si udělali „volný den“ rychlou a bezbarvou remízou. Po takové psychické a fyzické náloži by nebylo divu. Vyzývatel by se potřeboval „sebrat“ a mistr světa by měl jednobodový náskok, černé figury k tomu, takže by zcela jistě netlačil na pilu a nic nelámal zbytečně přes koleno. Času na zvrat (pro vyzývatele) by totiž bylo stále dost. Druhou možností by byl skutečný oddechový čas, na který měli hráči tehdy nárok. Pokud by se vyzývatel cítil hodně mizerně, tak by mohl možnost oddechového času využít.

JENŽE! Nejsme ve „starých dobrých časech“, nýbrž v 21.století, kde se hraje úplně jinak. Zápas je limitován nikoli 24, ale 14 partiemi a „jízdní řád“ je pevně dán. Jak jsem se podíval, hraje se systémem 3-2-3-2-3-1.

A jsme u „jádra pudla“!!! Dnes oba hráče čeká 7.partie, čili jsme prakticky v polovině zápasu. Včerejší partie skončila po půlnoci (hraje se v SAE v Dubaji), doslova za pár hodin MUSÍ oba borci nastoupit znovu. Šachisté krom toho znají, že po takové těžké partii se hůře usíná (ještě poměrně měkce řečeno), zvláště prohrávajícícmu. Zde by mě mimochodem zajímalo, jestli Ian šel do postele „jen tak“, anebo do sebe lupnul dvě tři saúdsko-arabské plzně :-))).

Co teď ???

Tým Magnuse je asi naprosto v klidu. Tým Iana však jistě horečně dumá. PROČ? Podle našeho názoru s Milanem jde o naprosto klíčový moment zápasu. Myslíme nyní trojici partií pátek-sobota-neděle. Ian v pátek prohrál. Dnes má bílé a zítra opět černé. Může zcela jistě předpokládat, že Magnusovi narostla křídla a v neděli půjde bílými po vyzývateli, aby ho dorazil. Má tedy „Nepo“ dnes rychle remizovat a pak se snažit „přečkat“ nedělní partii, odpočinout si a spolehnout se na zbylých 6.partií ??? Nebo se prostě musí otřepat a dnes bílými figurami zatlačit, jako by se nechumelilo a hrát tvrdě na výhru? Historie však zná řadu takových „bumerangů“ … !?!? Nezávidím Ianovi a jeho týmu toto rozhodování.

My, diváci jsme v pohodě, protože už za pár hodin si v klidu u kávičky vychutnáme další partii a budeme znát, jak se Ian rozhodl.

Osobně tipuji partii „safety first“, malou zkoušku pevnosti Magnusových hradeb a když to nepůjde, nabídka remis …

Uvidíme už za pár hodin. Každopádně je po včerejší výhře o zábavu postaráno.

Pěkný víkend, mnoho šachových úspěchů (však se hraje 2.liga i 2.JČ divize)
S pozdravem
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Malá večerní procházka

  1. Ohlížeje se poněkud zpět (Magnus už vede o tři body) souhlasím s tím, že se jedná o klíčovou partii zápasu, ale hlavně kvůli tomu, že Jan se po ní víceméně složil. V další partii bílými se o moc nesnažil a v osmé předvedl takový nezájem o hru (narozdíl od Magnuse u partie prakticky neseděl, vždy jen přiběhl zahrát nějakou kravinu), že si jiný výsledek než prohru nezasloužil. Navíc svým přístupem naznačil, že o titul nemá zájem. Ne, že bych byl nějak kovaný v šachové historii, ale říkalo se, že třeba Fischer nastoupil po každé své prohře řádně nažhavený a často pak vyhrál. Sice asi není legrace hrát zápas proti Magnusovi, ale právě v takovém případě může jen bojovný přístup vést k titulu mistra světa…

Comments are closed.