Zakletý zámek Vráž

Chess Club Písek „C“ – Sk Tábor „B“

Před týdnem jsem se měl s Céčkem vypravit do mého oblíbeného prostředí a to zámku Vráž. Krásný sál a ještě krásnější šachy. Nakonec to ale nedopadlo, kdy jsme nedali dohromady osm hráčů a domácí byli ochotní zápas odložit.

Když jsem se dozvěděl, že i Béčko hraje ve Vráži a je potřeba, abych hrál, říkám si a jéje, Vráž pokus číslo dvě. Všecko vypadalo, že bude v pohodě, až na dnešní ráno, kdy nám vypadl z pracovních důvodů jeden hráč, který navíc měl brát auto. Prekérní situace, nikdo honem jiný nemohl, nakonec kapitán zavelel, že pojede jenom jedno auto. A tak jsme vyrazili do Vráže jenom v pěti, kdy snad za horšího počasí to být nemohlo. Za driftování zatáček a maximální rychlostí 50km/h jsme dojeli se zpožděním do Vráže, kde domácí na nás po telefonické omluvě počkali (děkujeme!)

Již v autě jsme si z legrace říkali, tak je náš pět, stále můžeme vyhrát :)), dopadlo to, jak to dopadlo.

CHESSCLUB Písek C Sokol Tábor B
Koper Štefan H Z 1876 0 1 2036 Mészáros Luděk Z
Landa Jiří K Z 1908 0 1 2020 Rosenzweig Vladimír Z
Bureš Jiří Z 1941 0 1 1989 Hrubý Milan V Z
Wojdyla Alex Z ZK 1678 0 1 1884 Otradovec Luboš
Tomynec Adam 1221 0 1 1781 Kotleška Roman
Friedl Václav 1673 1 0
Hajíček Pavel 1683 1 0
Bartoš Jan 1248 1 0
3 5

 

Začátek utkání tedy „rozehráváme“ výkopem 0 – 3. 

 

Můj komentář bude jen takový letecký a vezmu to od kraje, na páté Romanův soupeř hraje Birdovu hru s f4. Roman hraje něco ala sicilka a vypadá to, že stojí dobře. Chvílema bylo bloklé centrum a hrálo se především na f sloupci. Pak soupeř z nějakého důvodu odevzdal kvalitu asi s vidinou iniciativy (něco jako Carlsen ve 2.kole :)), ale to se mu nevyplatilo. Roman vítězí a stahuje výkop na 1 – 3.

Z dalšího kraje Luděk na první hraje Královskou indickou. Otevřený sloupec C, a Luděk útočí na svém královském křídle. Podařilo se mu dostat svého pěšce H na pole H3, bez nějakého odporu soupeře. Poté získává hezkým obratem kvalitu a otevírá pozici přes sloupec F. Vítězí a stav je 2 – 3

Vedle něho bojuje Vladimír proti Francouzské obraně. Vladimír hraje variantu se Sg5 a pokrytí pěšcem H4. Nejdříve to vypadá na hurá útok, pak se to ale obrátilo a musí se bránit bílý. Vláďa to má ale všechno kryté a pozice přechází pomalu ale jistě do koncovky, kdy má Vladimír, jako měl Luděk pěšce na H6 a lepší pozici do koncovky. Neviděl jsem přesně konec, ale Vladimír vítězí a stav je 3 – 3

Já hraji na čtvrté proti mladému soupeři Severní gambit (je krutýýýýý, ooooo :)) Soupeř reaguje chybně tahem Df6. Rozehrávám sněhovou lavinu v podobě pěšců e4, f4 a připravuji h3, g4 – g5, kdy realně hrozí, že tu Dámu, co stále stojí na F6 chytím. Soupeř zmatkuje a přehlíží taktiku, kdy mám figuru za pěšce. Závěr jsem si pak ještě asi trochu zbytečně zkomplikoval, ale nijak dramaticky a uplatnil jsem figuru více vítězství vstříce. Vedeme 4 – 3!

Poslední partie, Milan Hrubý sedící vedle mne. Zahájení Vídeňská hra. Netroufám si moc hodnotit, nazval bych to „taková divočina“ :DD. Více se mi spíše líbila pozice soupeře, který měl více prostoru a lépe umístěné figurky. Nastala chvíle, kdy Milan hraje asi 20 tahů s pár minutami na hodinách. Všichni trneme, Milan se ale v pozici neztrácí a zvládá časovou kontrolu, kdy na stole má věž + pěšce vs jezdec a střelec. Pěšec ale rychle padá a pozice nevypadá dobře. Milan ale volí výborný a asi i jediný plán a to dojít se svým králem až na druhou řadu, kde stál jako osina v zadku. Soupeř později ztrácí dva pěšce a už to vidíme na remízu. Milan ale hraje dál a daří se mu prolomit pěšce navíc do dámy, kdy o jedno tempo je rychlejší než soupeř (opět s minutou na hodinách :DD) a senzačně VÍTĚZÍ!!! 

Rozhoduje zápas na konečných 5 – 3 !

Že šachy jsou tvdým sportem, to asi všichni víme, po dnešku to určitě vědí i domácí. Domácí ale nemusí smutnit, protože je ještě čeká zápas s Táborem ve 2.divizi, kde se zase začíná od nuly s čistým štítem.

Mějte se fajn, hrajte šachy, posilujte mysl :)))

Author: Luboš Otradovec

1 thought on “Zakletý zámek Vráž

  1. Fantastický výkon, gratulace!!! Začínám si myslet, že mušketýrů bylo ve skutečnosti pět! Možná bychom mohli takto vyrážet vždy a ušetřit tak Sokolu něco peněz!

Comments are closed.