Vytřeštěné oči šachistovy …

Ano, nadpis je mírně bulvární, ale zase přitáhne jistě pár zvědavců navíc :-). Jak si jistě pozorný čtenář našeho webu zjistil, kapitán našeho A týmu Milan Borkovec při posledním ligovém klání chyběl. Důvod byl jediný … onemocnění covidem a s ním spojená 14-denní karanténa.

Čili informace o zápase jsem čerpal z ústního podání kolegů a nyní také z článku Tomáše Civína. Tam mě zaujala pasáž o partii Petra Loskota, resp. jeho „veledrzého braní“ pěšce na a2. Sám Tomáš mi v mailu psal, že by bylo velmi zajímavé se na pozici podívat detailně.

Tak jsem nelenil a na zmíněnou pozici jsem se „mrkl“. Když jsem došel k dané pozici, vytřeštil jsem oči, pravděpodobně stejně jako Petrův soupeř …

Liuba Volodymyr (Vršovice, 2082) – Loskot Petr (Sokol Tábor, 2072),  ČNT

Pozice nevykazuje žádné známky „divokosti“. Materiál je stejný, opticky figurky bílého stojí lépe, jsou všechny ve hře. Na druhé straně, černý nemá žádné extra slabiny, na které by se bílý mohl zaměřit. Důležitou roli tu hrají i nestejní střelci. „Šachová fáma“, že nestejní střelci rovná se remis platí tak možná v koncovce a to ještě ne vždy. Ve střední hře je důležité, která strana vládne iniciativou. Ta pak většinou stojí značně lépe. V daném případě se nezdá, že by jedna ze stran měla nějakou velkou inicativu. Suma sumárum je výsledná pozice zhruba v rovnováze. Stockfish hodnocení potvrzuje stohým 0.00.

Petr je ovšem typem „konkrétního“ hráče, takže následovalo …

25. … Sxa2 ?

Shocking!!! Odbočme na chvilku a pojďme si mírně zaspekulovat. Tak třeba Michail Tal. Zcela jistě by si do detailu prohlédl možnost braní pěšce a pokud by zahlédl byť sebemenší šanci na „nejasný bordel na desce„, neváhal by. Zároveň soudím, že by přesně spočítal varianty a našel vyvrácení. Podobně Bent Larsen či Viktor Korčnoj. Zvláště Viktor „Hrozný“ byl znám, že si bral přiotrávené pěšce (ne však moc 🙂 ) a pak byl schopen se 50 tahů bránit a zvítězit. Zde by však ani on ani Bent do pěšce nešli.

Vezměme nyní Anatolije Karpova či José Raula Capablancu. Myslím, že ani jeden by pěšci na a2 nevěnoval pozornost. Stejně tak např. patriarcha Michail Botvinnik. Všichni by jednoduše „věděli“, že tam vyvrácení prostě MUSÍ být …

Zpět do našeho ligového levelu. Petr Loskot a třeba David Hák jsou typy hráčů, kteří hrají velmi konkrétní šachy a budou se určitě takovým braním zabývat. Já sám občas také nejdu daleko pro oběť, či nějakou „švejkovinu“, ale dovolím si říci, že v současnosti už se přece jen dívám na hru jinak a takovým pěšcem bych se příliš nezabýval. Naopak poziční hráč a stratég Zdeněk Vybíral by se na takového pěšce ani nepodíval 🙂

Pojďme čistě šachově. Pro braní takového pěšce musí mít černý sakra důvod! Jde o značně decentralizační tah (a šachy jsou přece o tom, aby figurky hrály, nejlépe stojí v centru, kde mají největší působnost atd.) a střelec tam je na tzv. ztracené vartě. Nevím co všechno Petr viděl či neviděl, pojďme s ev situaci rozebrat.

26. b3!

Ano, okamžitě využívá a uzavírá odpadlíka. Myšlenka jest prostá … 26. … Sxb3? 27. Db2+ +-  a je po figuře a po partii. Černý musí přímo Talovsky kouzlit, půjde to nebo nepůjde? Logika šachu velí, že by to jít nemělo …

26. … Db6

To měla být zřejmě pointa obrany. Visí věž na c5 a zároveň i vidí pěšec na b3.

27. Db2+ !?

Pozici nekazí, ale není to nejsilnější. Opět zkusme pozici zhodnotit. Co se stalo od okamžiku, kdy jsme se shodli na hodnocení 0.00 !?!? Černý zahraál dva naprosto decentralizační tahy, střelec je úplně out a dáma se vzdálila od svého panovníka. Zato bílý má figurky stále ideálně postavené. Co je takhle využít k přepadu černého „jeho veličenstva“ ??? 27. Se5+ Kg8 (27. … f6 28. Vd7+ Vf7 29. Vxf7+ Kxf7 30. Vc7+ Kf8 31. Dh5 a bílý vyhraje) 28. Sd4!! přiznávám, není to lehký tah. 28. … Dxb3 hrozilo Vxg5+ se ziskem dámy. 29. Dh5 + –

Černá pozice je na ručník! PROČ ? Zde se mi líbí „počty“ GM Štěpána Žilky. Jaká armáda útočí na černého krále? Jakou má sílu? Dh5, Vc5 a Sd4 se momentálně účastní útoku, to máme 10 + 5 + 3 neboli armáda o síle „18 jednotek“. Kdo brání černého krále? NIKDO !!! Čili útok vs obrana to máme 18 : 0 … Přežije to černý král ??? Zde nepomůže ani okřídlená věta poručíka Troníka … „přežijéééé, protože mu to politicky myslí !!!“ Zde to neplatí, černý je kaput.

Pojďme zpět k partii.

27. … Kh7

28. Vc3

Nad černým a nutno říci, že velmi drzým střelcem se oprávněně stahují mračna. Co má černý dělat? Nezbývá, než se pokoušet o další kouzla.

28. … Vfd8!

29. Va1?

Bílý si jde přímočaře pro zbloudilce a drzouna. Kupodivu je to chyba, po které vyjde černý ven suchý z vody! Jaké tedy bylo správné vyrácení nebetyčné drzosti černého střelce? Ono to zase tak jednoduché (pro nás amatéry) není !!! Jednou z možností bylo 29. Vdc1 druhou pak 29. Ve1 viz. možnost si partii přehrát. Ve výsledku černý prohraje na slabiny kolem svého krále a na to, že ho nemá kdo bránit. Černé figurky jsou příliš odtržené od královského křídla a vyvíjejí enormní energii pro záchranu svého drzého střelce.

29. … Dd4!

Kouzelník v akci …

Využívá slabé první řady!

30. h3 Vac8!

a následně vazby na bílou dámu! Netřeba říkat, že jde o jediné tahy.

Situace už se změnila, je to vidět pouhým okem! Černé figurky jsou centralizované a bílý není schopen černého zatoulaného střelce beztrestně vzít …

31. Vac1

To už je naopak jediný tah ze strany bílého. Teď je zcela jasně vidět, že Va1? bylo ztrátou tempa.

31. … Vxc3

32. Dxc3 Dxc3

33. Vxc3 Vd3 – /+

Zde ukončíme analýzu. Černý má pěšce více a hraje na výhru. Máme tu ovšem nestejné střelce a jak jsme psali, v koncovce je to jeden z remízových faktorů. Zda mohl černý vyhrát či ne, už není tématem článku, partie skončila nakonec remízou.

Na závěr filosofická otázka. Vážení čtenáři, vzali by jste ve vlastní partii takového pěšce na a2 ?

S pozdravem
Milan Borkovec

 

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Vytřeštěné oči šachistovy …

  1. Já jen dodám, že v počáteční pozici jsme měli oba cca 4 minuty času na budíku a já byl už znechucen průběhem (kravinou 16.- Kg7 ??). Můj pracovní týden vypadá tak, že ve 4h ráno vstávám a vracím se mezi osmou a devátou večer. Spím průměrně 3-4 h denně. Což je i na šachách vidět… Tak jsem si řekl buď a nebo (autorská práva na tuto hlášku má nejmenovaný kolega ze Silonky 🙂 )

Comments are closed.