Hledání šachové pravdy – pan Petr Luniaczek

Smutná zpráva dorazila tento týden z Českých Budějovic. Ve věku nedožitých 80 let zemřel známý šachový hráč, trenér, spisovatel pan Petr Luniaczek. Dovolte mi prosím vážení čtenáři připomenout jeho velmi zajímavý a plodný život.

Petr Luniaczek se narodil 25.července 1942 v Brně. Mládí prožil v Liberci, vystudoval matematicko-fyzikální fakultu Karlovy univerzity a na konci roku 1967 přišel do Českých Budějovic. Zde pracoval až do roku 1991 jako programátor. Byl členem Slavoje České Budějovice, aktivně hrával soutěže družstev, přes 20 let byl trenérem šachové mládeže. Působil současně organizačně v oddíle, okrese i kraji. V Jihočeském šachovém svazu zastával téměř 30 let funkci předsedy trenérsko metodické komise, kde byl např. spolu s JUDr Jiřím Doležalem autorem desítek metodických listů pro trenéry.

Po ukončení hráčské kariéry začal působit jako učitel ve své firmě „Šachová škola Luniaczek“. Vychoval celou plejádu výborných šachistů. Mnozí se úspěšně uplatnili jak v akademickém, tak v podnikatelském prostředí, ale také jako šachoví trenéři a funkcionáři.

Při vlastní šachové hře dával přednost ligovým soutěžím, které hrál až téměř do šedesátky. Vyznával aktivní, dynamický styl boje, byl velký znalec gambitů a rád je i používal. Osobně si např. vybavuji seriál teoretických statí v časopisu Československý šach o Goringově gambitu.

Jako jeden z mála českých šachistů se mohl pochlubit ligovým vítězstvím nad tehdy mladičkým Davidem Navarou, nejlepším českým šachistou poslední dekády. Ve své brožuře „Hledání šachové pravdy“ tuto partii uvádí a já se čtenářům pokusím tuto velmi zajímavou partii zprostředkovat s poznámkami samotného vítěze. Slovo má Petr Luniaczek …

Vítězství nad budoucím velmistrem?

V předposledním kole 1.ČL družstev v roce 1996/97 se mi podařilo po živém boji zvítězit nad nejslibnějším mladým talentem našeho šachu v posledních letech: 12-letý David Navara je již kandidátem mistra a v prosinci roku 1997 obsadil na mistrovství světa chlapců do 12 let skvělé 3.místo. Za kolik let bude Davídek velmistrem? (psáno v roce 1998, nyní již můžeme dotaz zodpovědět: za 4 roky!)

David Navara – Petr Luniaczek, ČNL 1996/97

Pro enginové maniaky. Celá analýza je „dobová“, tedy bez počítače …

A na závěr "šachové sekce" ukázka aktivního stylu pana Luniaczka.

Diblík - Luniaczek, ČNL 1973/74

17. ... Vxg2!

Pro bílého překvapení, pro černého ovoce cílevědomé hry. Věž brát nelze 18. Kxg2 Dg7+ 19. Kf1 Sxf3 a bílé figury Dd2 a Ve1 stojí tak neštastně, že matu lze zabránit pouze odevzdáním věže Vxe5+, načež bude mít bílý o figuru méně při zcela beznadějné pozici.

18. Jd4 Vxh2+ a bílý se okamžitě pžed matem vzdal.

Obě ukázky jsou vzaty z brožury "Hledání šachové pravdy".

Poté co pan Luniaczek ukončil i trenérskou kariéru, nezůstal nečinný. Byl vášnivým turistou a amatérským fotografem. Obě tyto vášně spojil a výsledekm byla činnost spisovatelská. Zabýval se především lidovou architekturou. Založil si dokonce své vlastní nakaldatelství ... "Nakladatelství Petr Luniaczek", kde postupně vydával řadu knih.

Velice zajímavá je např. kniha "Co vidíme z ochozu Černé Věže v Českých Budějovicích", vydaná v červnu roku 2019.

nebo "Putování za Jihočeskou architekturou - 36 výletů" atd.

Pan Petr Luniaczek byl všestranným člověkem, který zanechal stopu v řadě lidských činností. S úctou a vděčností vzpomínáme.

Čest jeho památce!
Milan Borkovec

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec