TMK 8.díl – sám sobě trenérem 2

Co je důležitější, taktika nebo strategie? Německý mistr Richard Teichmann prohlásil: „Šachy jsou z 99% taktika“. Hru Michaila Tala popsal jednoduše jeho trenér Alexaner Koblenz: „Jak hraje Míša? Vyvine si všechny figurky do centra, pak postaví koně na e5, někde ho obětuje a dá mat!“ Na dotaz samotného Michaila Botvinnika„Míšo, proč jste obětoval toho pěšce?“ … následovala prý dle Genny Soosonka Talova chuligánská odpověď … „protože mi překážel“.

Ano, taktika je velmi důležitá, ovšem matematicky bych mohl zhodnotit tuto roli asi takto: „Znalost taktiky je podmínkou nutnou, nikoli postačující“.

Co tedy strategie? Při našich občasných návštěvách (se Zdendou Vybíralem) u IM Ivana Hausnera jsme toto téma nečetněkrát probírali. Ivan vždy říkal: „Jooo, trénujte si taktiku klidně denně, ale aby jste si mohli pěkně zakombinovat, musí k tomu pozice uzrát. A příhodnou pozici dostanete jedině tak, že soupeře přehrajete strategicky, resp. vytvoříte mu takové strategické problémy, které nebude schopen vyřešit, udělá chybu, či několik chybiček a Vy se pak blýsknete pěknou kombinací“.

Tento věčný spor zakončím šalamounsky. Důležité je obojí !!! :-)))

Tolik na úvod dnešního dílu TMK, minule si trenér (T) a jeho svěřenec (MB) hezky popovídali o zahájení, dnes pokročíme ke střední hře a zhodnotíme umění (či „umění“) svěřence ve strategii a taktice. Oba, trenér i svěřenec si prošli opět všechny partie (opravdu je to krásně schizofrenní, když je treněr a svěřenec jedna a táž osoba 🙂 ) a vybrali několik zajímavých momentů. Zde jsou …

Střední hra

1.kolo Borkovec – Košut

Pozice po 14 … h5!? bílý na tahu …

2.kolo Zauner – Borkovec

Bílý zahrál 18.b4, jak má reagovat černý?

a) 18 … cxb4 19. cxb4 Jc4
b) 18 .. cxb4 19. cxb4 Jc6
c) rozohnit se a obětovat jezdce po 18 … exd4

Bílý chybně zahrál 20. Dxd6? Černý zahrál prakticky a tempo 20 .. c2. Co Vy na to?

3.kolo Borkovec – Blumel

Oříšek. Jak pokračovat po správném 15 … Ja5 ?

4.kolo Punčochář – Borkovec

Asi nejzajímavější strategický moment turnaje! (Tedy pro mne), 20. Jf5 a černý na tahu …

Černý zahrál „krásně“ 29 … Dxe4. Nebo se Vám to nelíbí … ?

5. a 9. kolo Borkovec – Šimeček a Borkovec – Lang

    

V obou přípaech se v posledním tahu stalo f7-f5 (11 … f5 a 20 .. f5). Bílý na tahu se má rozhodnout. En passant nebo ne?

7.kolo Borkovec – Vilímek

černý na tahu … Lze hrát 15 … Vb8 16. Va2 Kh8 nebo ihned 15 … Kh8. Je v tom nějaký rozdíl ?

8.kolo Vaculik – Borkovec

Černý táhne … ale jak? 14 … Jfe4 nebo 14 … Jxd3 ?

Tak, vážený čtenáři, máš co dělat :-). Věz, že svěřenec MB musel všechny pozice řešit pod tlakem tikajících hodin a pod přísným dohledem soupeře. Jak by sis vedl Ty ???

Tedy jako vždy … let´s go !!!

T:  Zde asi nemám co dodat, řešení bylo provedeno správně a poměrně rychle ...

T: Mnooo, tak tady si tedy smlsnu. Stále stejná chyba, občas Tě popadne amok a přesvědčíš sám sebe, že stojíš výborně a že je třeba "něco" (cokoli) obětovat. Nerespektuješ přitom hodnocení pozice, resp. v daný moment pozici VUBEC NEHODNOTÍŠ !!! K tomu propočet na pendrek a ... výsledek se dostaví okamžitě! S tím je třeba okamžitě něco dělat! A dál ... V okamžiku, kdy soupeř zahraje jinak, plácneš nesmyslně rychle c3-c2?? Jindy do pozice čumíš zbytečně půl hodiny a když se naopak máš zamyslet, blicneš blundr. Je to tak Milane?

MB (zkroušeně): Ano, je to tak, pane trenééér 🙂

T: Tak toto je strategicky velmi těžká pozice (trojpěšec) a je otázka, zda to není nad Tvé strategické síly.

MB: Po partii se obávám téhož 🙂

T: Tedy buď to bude chtít velmi hlubokou analýzu těchto pozic, nebo úplně změnit variantu, jak říkáš buď Negiho Sb5 nebo 3. e5!? To je na Tobě ...

MB: OK, popřemýšlím ...

T: Co zde poradit? To je těžké, na to buď přijdeš nebo ne ...

MB: Hmmm, hmm, to už říkal Švejk, že je to těžkej moment v životě lidskym. Myslel to sice na situaci, kyž Vás vede strážník, ale ono to sedí i na tuto pozici. Bude potřeba více tréninku strategických pozic a zlepšený poziční cit by měl zvýšit pravěpodobnost správných rozhodnutí ...

T. Tak jest pane ...

T: Mnooo, tak toto byla taktická jednohubka. Soudím, že už jsi byl frustrován a "osvítil" Tě okamžitý nápad 🙂

MB: Přesně tak, pane trenére, byl jsem už taky v časovce a poměrně frustrován moji hrou, když tu ... zničehonic jsem zahlédl "výhru". Lup ho ... a bylo to na desce. Asi ve vteřině jsem spatřil c4! a ... bylo to "in prdelium", jak s oblibou říká jeden nejmenovaný Robert..

T: Čili impulsivnost, opět propočet (byť primitivní) na pendrek. Hochu, hochu, co mi to děláš ... 🙂

T: Mnoooo, já jsem trenér tzv. mírumilovný, ale zde je to skoro na pár facek. Jediná pochvala za řešení situace po f5? Následně se k Tobě jako trenér neznám :-))).

MB: Zde skutečně ani jako hráč nedovedu vysvětlit, PROČ jsem zvolil tak "skvělý" plán hry. Z totálně (strategicky) vyhrané pozice jsem dostal prakticky za 10 tahů mat.

T: Koncentrace, koncentrace, koncentrace a správné hodnocení pozice a z toho vyplývající plán hry. Co chceš říci víc ???

T: Tako jooo, odvolávám ty facky. Zde to šlo, i když tak složité to zase nebylo, nee!?

MB: Sakra pane trenéééér, Vám se taky člověk nezavděčí ...

T: Zde šlo především o domácí přípravu, myslím, že Tvá reakce na soupeřovo "urychlené" Kh8 byla adekvátní ...

MB: Mno, konečně trošku pochvala 🙂

Tož, to bychom měli probrané momenty ze střední hry a zbývá jen ...

Koncovka

Zde mám bohužel (bohužel vzhledem k tématu) pouze jednu ukázku. V turnaji jsem se dostal do koncovek buď už zcela jasně vyhraných, nebo jedné zcela jasně prohrané. A tu jsem neprohrál, protožeeee ...

Černý na tahu .. co má vlastně dělat?

T: Tady pochvala. Podle mne správné rozhodnutí a myslím, že bys takto měl zahrát, i kdyby jsi v propočtu našel onu studiovou výhru ...

Tož přátelé, to je dnes vše. Příště ještě zůstaneme u turnaje v ČB a podíváme se na některé velmi zajímavé partie mých kolegů spolucestujících.

Pěkné letní dny opět přejí
trenér a Milan Borkovec 🙂

 

Author: Milan Borkovec

2 thoughts on “TMK 8.díl – sám sobě trenérem 2

  1. „Mnoooo, já jsem trenér tzv. mírumilovný, ale zde je to skoro na pár facek“ :-))) neskutečně mě tyto Vaše lekce (TKM) baví, sleduji pravidelně. Nedokáži posoudit, zda se z toho dokáži i poučit … jsem dřevák tak asi těžko, ale díky za ně. Těším se na další

    1. Dobrý den,

      děkuji! Píšu články pro radost moji i čtenářů. Tak snad se to daří …

      S pozdravem
      Milan Borkovec

Comments are closed.