První místo v tabulce!

SK Sezimovo Ústí – SK Tábor „C“

V neděli 18.12. jsme hráli jako „hosté“ u kamarádů ze Sezimova Ústí v hracích prostorách ŠACHklubu. Venku zima, jen to praštilo, -14°C. Člověk tak velice rád a ochotně se šel schovat do vyhřáté hrací místnosti. Ač jsme nastoupili bez našich dvou prvních hráčů, věřil jsem, že sestavu máme stále velmi dobrou!

SK Sezimovo Ústí Sokol Tábor C
Krbúšik Marián 1819 0 1 1893 Chalupecký Vladimír V
Mošnička Jan ZK 1765 ½ ½ 1861 Bartoš Alois V
Měřínský Václav H 1701 ½ ½ 1877 Otradovec Luboš K
Alexa Jaroslav H 1699 0 1 1775 Novák Lukáš
Petr Josef 1575 ½ ½ 1750 Budil Miloslav
Novák Rudolf K 1404 0 1 1692 Procházka Pavel
Malířský Josef 1302 1 0 1561 Vavroušek Petr
Mošnička Michal 1089 0 1 1372 Otradovec Luboš

První bod nám soupeři darovali, kdy se jim nedostavil na osmé šachovnici domácí hráč, a tak Luboš po hodině čekací doby inkasuje pro tým a může s klidem odejít domů :))

Tím ale klidné získávání bodů končí a všichni tvrdě bojují na zbylých šachovnicích. První nabízí remízu, v lehce horší pozici, Míla. Ve Slovanské obraně stojí pevně, ale jak mi sám řekl, tak se ve střední hře „přešáh“ a po otevření hry přešel do horší koncovky.

Náš Špílmachr Pavel bojuje proti Sicilce s domácím kapitánem Rudolfem. Ze Sicilky přešla pozice pomalu do Francie s uzavřeným středem a Pavel zahájil tvrdý útok pěšců na královském křídle. Prolomil soupeřovu královskou hradbu a již jsou tam nekrytelné maty. 

Vedle mě hraje náš jeden z nejlepších hráčů sezóny Lukáš! Přijatý královský gambit. Všecko ok, když najednou soupeř tam nebojácně hodí tah g5? po h6 před svojí krátkou rošádou. Po chvilce nabízí soupeř remízu, ale to již Lukáš tuší, že tahle partie bude jeho a postupně soupeře na jeho slabiny na královském křídle udolává. … Odbočím, když jsem se tak procházel po ŠACHklub místnosti, nemohl jsem si nevšimnout vyvěšené partie právě našeho borce, který sehrál simultánní partii s nikým jiným, než se samotným Garri Kasparovem. No, držel se statečně, uznejte sami! :))

Ten mistrovský podpis!

Další hezkou partii bylo možné vidět na dvojce. Francie, bílý přetahuje na e5. Lojza vyvíjí střelce na G2, což jsem si říkal, že je neobvyklé. Později se partie otevírá a Lojza tam velmi zajímavě takticky útočí, kdy tam visí různé maty a oběti. Zprvu to vypadalo velice nadějně, ale nakonec z toho bílý vychází s věží za dvě lehké figury, které jsou velmi aktivní. Lojza nabízí remízu, černý přijímá, ač stojí lehce lépe.

Dnešní jedničkou byl opět Vladimír, ale dnes Vladimír Chalupecký :)). Vladimír taky hraje v této sezóně velmi dobře a nekompromisně, do úplného konce, ač by leckdo už dávno nabízel remízu. Hraje svou Pircovu obranu. Marián se držel proti našemu borci dlouho vyrovnaně, přechází ale do prohrané koncovky, kdy Vladimír má lepší pešce a aktivnějšího krále.

Další Francie je hrána na sedmé šachovnici. Zde Petr Vavroušek zkouší si vylepšit skóre v sezóně a nebojíc se pouští do soupeře. Ze začátku se mu to i daří, ale soupeř spouští útok bílých figur před svým králem. Později chytá Petra na taktiku, až nakonec musí podat soupeři ruku.

Poslední končím , hraji Caro-Kann (ano, slyšíte správně, hraji něco jiného, než Skandinávskou :DD). Nazval bych tuto partii porodními bolestmi, kdy se člověk musí sžít s novou pozicí na stole. Proti mě mladý soupeř Václav Měřínský, který dokonce jednu sezónu byl napsán na soupisce Céčka (2019/20), leč Covid mu nedal příležitost. Začátek mi přišel za mě více než ok, jen jsem asi ve střední hře zaspal na dámském křídle, zatímco bílý spustil nebezpečný útok svých pěšců na mého krále. Získávám kvalitu, kterou ve strachu pak vracím. No bordel na šachovnici, který nakonec vychází lépe pro Václava. V kritický moment nevidí vyhrávající tah (ač Marián nahlas říkající po mém tahu: „Hmmmm, tak to je chybaaa … ) a pozice přechází do remízy. 

Celkově tedy vítězíme 5,5 – 2,5 a s čistým svědomím se umisťujeme na první místo tabulky, dokonce se zápasem k dobru, oproti jiným týmům.

P Družstvo HS Z + = B Sk V
1 Sokol Tábor C 4 4 0 0 12 20.0 14
2 ČZ Strakonice C 4 3 0 1 9 17.5 13
3 SK Sezimovo Ústí 4 2 0 2 6 17.5 11
4 Chess Club Písek D 4 2 0 2 6 16.0 11
5 ŠK Týn n.Vlt. 4 2 0 2 6 15.0 9
6 ČZ Strakonice B 5 1 1 3 4 19.5 11
7 Chess Club Písek E 5 0 1 4 1 14.5 9
8 Volný los
P Družstvo HS Z + = B Sk V

Musím moc pochválit náš tým, je vidět, že když se pravidelně schází cca 12 stejných lidí, tak je to na tom týmu a výkonech hned znát.

Toto bylo poslední kolo v roce 2022. Přeji našemu týmu, ať mu vydrží tento týmový duch a na této vlně pokračuje v dalším Novém roce.

Vám taky přeji všechno hezké, spoustu šachových i nešachových úspěchů a opět v Novém roce na viděnou 🙂

Author: Luboš Otradovec

2 thoughts on “První místo v tabulce!

  1. Jaký kapitán, takový mančaft. Ať se dál daří!
    Zdraví Pepa Mindl

Comments are closed.