Výhra 8 – 0!

V neděli 19.2. jsme doma ve druhé klubovně přivítali Olympii ČB. Proč ve druhé klubovně? Protože nad námi se odehrával zápas Áčkového týmu s Příbramí – Dubno. Jak to dopadlo, to se jistě brzy dozvíte, ale dopadlo to velice podobně, jako ve 2.divizi (škoda toho půl bodu :P).

Sokol Tábor C Olympia České Budějovice
Rosenzweig Vladimír V H 2019 1 0 1504 Hostaša Petr
Chalupecký Vladimír V H 1890 1 0 1520 Kukačka Ladislav
Kotleška Roman 1887 1 0 1570 Petrášek David
Bartoš Alois V H 1877 1 0 1611 Junek Petr
Otradovec Luboš 1874 1 0 1477 Motalík Jan
Novák Lukáš 1791 1 0 1533 Bosák Vladimír
Vavroušek Petr 1553 1 0 1514 Pumpr Zdeněk
Otradovec Luboš 1378 1 0 1187 Voldřich Rostislav
8 0

Soupeřům se nakonec kvůli nemoci nedostavil slíbený poslední hráč a tak Luboš zahajuje výkopem 1 – 0.

Brzký zisk materiálu zaznamenává Roman, kdy soupeře v Severním gambitu takticky nachytal a získává střelce za dva pěšce. Soupeř se ještě snažil zvrátit stav na šachovnici, leč Roman mu k tomu nedal příležitost a za X dalších tahů vítězí.

Jako druhý končím . Sicilka se Sb5, zkouším něco nového, výstavbu C3 a D3 s plánem F4. Soupeř nemá v zahájení problémy a v klidu se vyvíjí. První chybka byla agresivní H6, G5 s cílem vyhnání střelce. Očekával jsem pokračování F5, ale to nepřišlo, nýbrž postup pěšců na dámském křídle, leč s uzavřeným středem. Využívám oslabeného královského křídla a postupně tam přesouvám většinu figur včetně dámy. Soupeř reaguje pozdě a již není moc, jak se bránit. Nakonec se vzdává, kdy buď ztratí dámu nebo dostane mat.

Na první bojuje Vladimír s Petrem Hostašou, který dle jeho slov, přijel ze soboty lehce společensky unavený. Na šachovnici to tak určitě nevypadalo, kdy dlouhou dobu držel krok s naší jedničkou. Petr volí proti Vladimírovi výstavbu E6, D5 a snaží se rychle vyměnit dámy. To Vladimír nedovoluje a dámu si ponechává, včetně dvojice střelců. Petr je po většinu hry v obranném módu, a drží se až do koncovky, kde Vladimír již vytváří rozhodující úder a pozice černého se rozpadá.

Petr Vavroušek bojuje proti svému oblíbenému zahájení, Francouzské obraně. Je vidět, že tohle zahájení zná jak z pozice černého, tak z pozice bílého, kdy vyvíjí nepříjemný tlak na soupeřova krále, který je chycen ve středu šachovnice, bez možnosti rošovat. Chvílema to Petr napínal, kdy tam už ostatní vidíme vyhrávající údery, Petr ještě posečkává, leč za chvíli vidí, že může vyhnat černého krále na okraj šachovnice, kde se mu daří za pomoci věže vytvářet matové sítě.

Lojza na čtvrté šachovnici volí Sicilskou hru, kdy soupeř posečkává s malou nebo dlouhou rošádou a volí útok tahem h4! Soupeř nakonec volí rošádu dlouhou a je to boj na opačných rošádách. Bílý nakonec svůj útok vzdává a přechází do obrany. Bílému se postupně rozpadá královská rošáda a dovoluje baterii dámy a věže na A sloupci. Král je vyhnán do středu pole za ztráty věže. Hezká výhra!

Lukáš si chtěl jistě dnes po své minulé prohře spravit chuť a hraje Caro-Kann variantu s braním na E4 a Jf6. Už to párkrát ve 2.divizi hrál s jednoduchým plánem a to útokem na bílého krále. I dnes to zkouší tak říkajíc all in, kdy v rozhodující moment bětuje lehkou figuru, kterou mu soupeř následně vrací. Lukáš z toho vychází lépe, leč s minutou na hodinách a tak v časovém presu nachází tahy kandidáta jako stroj.

8 tahů do časového půlhodinového přádavku a na obrázku výše můžete vidět, že Lukáš má krásných 55 vteřin :DD Kf1, Dh1+, Ke2, Ve6+, Kd3, De4+, Kc4 a bílého král se nakonec ocitá uprostřed šachovnice. Co dále? Máte na tah 50 vteřin :)) Nebudu napovídat, ale Lukáš pozici správně dohrává do zdárného konce :))

Vladimír na dvojce, hraje proti panu Kukačkovi. Pircova obrana, která přešla do Benoni. Bílý nepříjemně útočí na černého krále a vytváří nebezpečné taktické obraty. Vladimír to má však všecko kryté a nevšímaje si útoku, otevře dámské křídlo a postupně rozkládá bílého útok se ziskem materiálu.

Celkově tedy vítězíme 8 – 0!!!

Výsledek zápasu jednoznačný, dlouho jsem takový výsledek nezažil. Zvláštní, že se to stalo ve skupině o postup, kde by člověk očekával, že ty zápasy budou vyrovnanější. Každopádně, Céčko je stále první, v závěsu mu visí dva týmy, se kterýma ještě sehrajeme rozhodující zápasy: Spartak Kaplice a Royal České Budějovice. S Royalem si to rozdáme za 14 dní na jejich domácí půdě :))

Držte nám palce!

Do té doby se mějte! 🙂

Author: Luboš Otradovec

2 thoughts on “Výhra 8 – 0!

  1. Lukasova dohravka – nevim, jestli tam neni i neco jednodussiho, ale myslim, ze vyhrava 1…Dd5+, na 2.Ke4 Df5+ 3.Kc4 Db5 mat a na 2.Kb4 Db5+ 3.Ka3 Ve2 4.c4 Da6+

    1. V partii se stala druhá zmíněná varianta :)))

Comments are closed.