Výhra doma 6,5!

Sk Tábor „C“ – Spartak Soběslav

2.kolo opět doma, kde jsme hostili Soběslav. Hosté přišli pouze v sedmi, tudíž od začátku jsme měli nakročeno k dobrému výsledku.

Sokol Tábor C Spartak Soběslav
Rosenzweig Vladimír V H Z 2020 ½ ½ 1895 Lenc Bohumil ZK
Bartoš Alois Z 1879 1 0 1688 Petkov Andon
Budil Petr Z ZK 1808 1 0 1667 Šedivý Karel
Otradovec Luboš K Z 1884 1 0 1701 Vondrášek František
Krch Lukáš Z 1802 ½ ½ 1625 Herynek Petr
Budil Miloslav 1758 ½ ½ 1585 Pejša Jaroslav
Švarc Valerij 1396 1 0 0 Rajt Martin
Vaněk František 1364 1K 0K

První končí Franta, kdy mu nepřijel soupeř. To mu ale nesebralo úsměv na rtech a hned na úvod utkání nám vypráví historku, jak to doopravdy bylo s Velkou říjnovou revolucí, která padá na dnešní den podle gregoriánského kalendáře. Zasmáli jsme se a mohli zahájit za stavu 1 – 0.

Průběh utkání byl zpočátku velmi vyrovnaný, ve 12h obhlížím sál a všude je to velice zajímavé, vyrovnané. Nejvíce se mi to líbí u Valiho na sedmé. Soupeř hraje Sicilskou s leč velmi podezřelou výstavbou a bez braní pěšcem c na d4. Vali v pozdější fázi získává pěšce navíc, který ve věžovce uplatňuje k výhře. Soupeř ztrací za pěšce věž a je dokonáno 2-0.

 

Ihned na to končí Míla. Skandinávská s přetažením bílého pěšce e. Není to podle mne zrovna vhodná varianta za bílé, kdy vzniká pro černého francouzská varianta, ale bez špatného střelce na C8, kdy černý stihne vyvinout svého bělopolného střelce na f5 a stojí velmi dobře. Ze začátku to tak je, Míla ale to nehraje nejlépe, kdy naštěstí soupeř přehlíží zisk dvou pěšců. To se nestalo a pozice se vyrovnává, naopak mi přijde lehce lepší pro černého. Míla ještě otřesen, kdy viděl prohru v očích, nabízí remízu a soupeř ji přijímá 2,5 – 0,5.

Kuk :DD

 

Další Budil, ale tentokrát Petr na třetí hraje po několika tazích jakous takous Královskou indickou variantu s f3. Nechává si krále bez rošády a spouští útok na černého krále. Postupně získává lepší pozici, rozbíjí černého pěšce, získává kvalitu a volného pěšce. Vítězí a vedeme 3,5 – 0,5

 

Dále končí Lukáš Krch sedící hnedka vedle mne. Skotský gambit, jestli se nepletu. Partie to byla moc pěkná, ostrá, sám jsem mu ji vedle záviděl .D Lukáš tam ale někde ve střední hře pouští výhru. Myslím, že podcenil matovou hrozbu baterie dámy a střelce mířící na jeho rošádu a vracením se bránit svýma figurkama ztrácí svůj tlak. Vychází sice bez materiálu navíc, ale se soupeřovou pěšcovou strukturou na čtyři ostrůvky, zatímco sám má jen dva, kdy zbyly pouze dámy a dvě věže. Soupeř nabízí remízu, Lukáš zklamaný ze střední hry příjímá. Myslím, že stačilo vyměnit těžké figury a výhra byla na místě, navíc měl soupeř horšího krále. Za mě škoda, ale bylo vidět, že se Lukášovi už do toho něchtělo 4 – 1

 

Na druhé Lojza Bartoš, sicilka s otočenýma rošádama. Bílý spouští útok f3, g4, h4. Čený naopak Da5, b5. Bude to kdo z koho. Černého útok byl nakonec nebezpečnější, kdy bílého král zahájil svou předčasnou evakuaci (připomnělo mi to knihu Královské procházky). Černý boří rošádu a vyhání bílého krále na otevřený střed. Trvalo to možná déle, než jsem čekal, ale bílý nakonec prohrává na slabého krále. Vedeme 5 – 1

 

Předposlední končím já. Skandinávská s Da5, varianta bílého se Sd3. Bílý umisťuje jezdce na pole e5 a sychruje si ho tahem f4. Tím si ale odkopává svého krále a reakce c5 nemohla dlouho čekat. Bylo to tak nějak furt plus mínus vyrovnaný, já jsem ale navíc ovládal jediný volný sloupec d. Začíná se nám krátit čas, je pět tahů do konce časové kontroly, já mám 3 minuty, soupeř 10min. „Čas se krátí smrtelníče“, jak říkával Thrall a soupeř se zamotává do taktiky. Nejdříve přichází o kvalitu, později o celou dámu za věž. Vítězím a vedeme 6 – 1.

 

Poslední dohrává Vladimír na první šachovnici. Zahájení se přiznám jsem nepoznal. Výstavba d4, e6 kdy černý má D na d5. Bílý stojí mnohem lépe, má více prostoru, dokonce si vytváří krytého volného pěšce e. Nevím co se zvrtlo, ale asi něco jako minulý zápas, Vladimír polevuje v tlaku a pozice pomalu ale jistě se vyrovnává. Navíc Vladimírovi utíká nemilosrdně čas. Končí to remízovou pěšcovkou. Hezky to soupeř ubránil a udržuje zaslouženou remízu. 

Konečný výsledek utkání 6,5 – 1,5 !

Přístí kolo nás čeká za 14 dní tentokrát venku v Písku, tak snad se ještě bude moci hrát.

Mějte se fajn, hrajte šachy, posilujte mysl!

Author: Luboš Otradovec