Tajemná igelitová taška ing. Zapletala

Dnes se vracím k poslednímu publikovanému článku o oddílové výroční schůzi, ve které jsem se zmínil o „tajemné igelitové tašce“ od pana ing. Jindřicha Zapletala. Podařilo se mi prostudovat obsah a dnes bych čtenáře rád seznámil s nejzajímavějšími „exponáty“.

První „relikvií“ je dárek prof. Vladimíru Salvetovi za jeho organizaci šachových olympiád středních škol. Bohužel (jak patrno) byl dárek věnován in memoriam.

S dárkem sice přímo nesouvisí, ale v igelitové tašce se nacházel dobový plakát z národního finále středních škol v šachu – Olomouc 1985. Jestli mě paměť neklame, šlo o památné finále, ve kterém naše Gymnázium Tábor obsadilo skvělé 2.místo v sestavě Jindra Zapletal, Pepa Mindl, Míra Pikhart, FPavel Váleček, Jirka Novák a Milan Borkovec. Pan inženýr Zapletal s námi jel jako vedoucí a zároveň jako kapitán a hlavní trenér.

Další zajímavostí je seznam hráčů, kteří se zúčastnili simultánky s velmistrem Dr. Miroslavem Filipem, konané 11.11.1962. Zajímavostí je vklad … celých 5 Kčs!

Podobný seznam je i na následující stránce, jedná se patrně také o simultánku, tentokrát s velmistrem Vlastimilem Hortem. Na listu jsou podepsáni účastníci, nic víc však k tomu nemám. Vpravo nahoře je zcela jasně čitelný podpis Vlastimila Horta, dále pak „chumel“ účastníků … Jistě by se dala tato akce dohledat …

Asi nejcennějším „pokladem“ je seznam členů Táborského šachového spolku Fiala z roku 1923!

Pro mne šokující … Tenkrát měl oddíl … 109 členů !!!

Velmi zajímavé čtení. Za všechny mě zaujal jistý pan Gustav Frankenstein z Nových Dvorů u Chýnova, velkostatkář. U sebe nemá uvedeno datum narození, je možné, že se přistěhoval odněkud z Tyrolských Alp ??? :-)))

Jak vidno, už tehdy existovali neplatiči, ti jsou uvedeni zde:

K seznamu je přiložen jediný list s fotografiemi … Vpravo nahoře asi nejznámější osoba, pan Karel Traxler

Na zvláštním listu jsem pak našel soupis odměn z různých turnajů a jakési vyúčtování. Též velmi zajímavé srovnání s dnešní dobou …

Kdyby kdokoli cokoli chtěl z výše zmíněných materiálů upřesnit, může mi klidně napsat na mail milanborkovec@centrum.cz, rád zde upřesnění zveřejním.

Pěkný víkend přeje

Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Tajemná igelitová taška ing. Zapletala

  1. Ahoj, nevím zda má šachový oddíl Sokol Tábor svůj archivní fond, ale mohl by mít v Soka Tábor, kam by tyto věci či kronika oddílu patřili.Pokud byste souhlasili tak já či Zdeněk Vybíral bychom Vám poradili, jak to zařídit.

Comments are closed.