TMK 3.díl – Morra, morra, morra!

Nechvalně známý kód Tora, tora, tora jsem mírně modifikoval a máme tu dnešní téma! Je všeobecně známo, že manželky se velmi nevraživě dívají na naše lásky z mládí, že? Já mám to štěstí, že mám velmi benevolentní ženu, takže mi jednu lásku (samozřejmě občas!) toleruje … ANO jde o morra gambit! Vám, čtenářům se nyní čestně přiznám (žena tento web nečte), že mám ještě jednu (ale tu už jsem manželce zatajil, to by bylo na ní příliš) … totiž královskou indickou obranu. Ale o té někdy jindy …

Proč tedy Morra gambit? V Táboře se objevil (po letech) opět jeden přívrženec tohoto zajímavého zahájení … Roman Kotleška. V letošní sezóně sehrál dvě velmi zajímavé partie na dané téma. Obě vyhrál! Při té příležitosti jsem si vzpomněl, jak jsem (z dnešního hlediska v pravěku) v roce 2006 použil toto zahájení ve dvou turnajích po sobě a též byl v obou partiích úspěšný. Tedy dohromady 4/4, to už stojí za článek, ne?

Začnu velmi zajímavou publikací. V roce 2012 vydal americký mezinárodní mistr Marc Esserman knihu Mayhem in the Morra!, jakousi povinnou bibli pro přívržence tohoto zahájení. Kdo by se chtěl v gambitu „pohrabat“, zde je:

Knihu lze sehnat např. zde: https://www.chessbookshop.com/katalog_detail.asp?ant=False&kodknihy=533098&page=1&id=&ll=cz&find=1

Pojďme se ponořit do tajů a džungle variant morra gambitu! Doporučuji odvahu, mít pro strach uděláno!!! Nebude to procházka růžovým sadem, krev bude stříkat, figurky lítat, nic pro slabší povahy „potahovacího charakteru“ :-))). Samozřejmě si všechny partie opět můžete stáhnout v pgn.

Na rozehřátí malá ukázka. Diagram byl uveden v časopise Československý šach. Na Vás bude si provést analýzu, řešení následně uvidíte níž v článku …

Borkovec – Csiba, Piešťany 2006

19. Dh5 h6

20. Vc7 Jxc7

21. Je7+ Kh8

22. Dg6 a černý se vzdal 1-0, Co Vy na to?

Partie č.1 – Roman Kotleška – Adam Martinkovič, 1. JČ divize 2021/22

První partie je z Jihočeské divize a ponoříme se do tajů tzv. varianty Chicago! Černý nebyl obeznámen se zákoutími varianty, zahrál ji „od oka“ a byl přímo zmasakrován. Ostatně posuďte sami …

Úvodní pozice tzv. Chicago varianty …

Roman s trofejí z Českých Budějovic

Partie č.2 - Roman Kotleška - Matěj Šetrle, 2.ČL 2021/22

Zde zabrousíme do hlubin tzv. Sibiřské léčky, což byl přívrženec morra gambitu měl bezpečně ovládat. Uvidíme, jak je i zde důležité pořadí tahů. Roman sice nazahrál nejpřesněji, přesto však pozici ustál a zvítězil.

Velmi známá pozice. Kdo zde zahraje 9. h3?? ten okamžitě "umrzne" na Sibiři :-))) po 9. ... Jd4! a černý vyhraje ...

Michail Tal, několikrát zmíněný v analýze se nikdy s pozicí nepáral ... A s morra gambitem se párat prostě nelze ...

Z této dvojice partií bychom si měli uvědomit asi následující:

1) V morra gambitu docela záleží na pořadí tahů. Je to ostré zahájení, zde prostě některé varianty MUSÍTE znát PŘESNĚ! Neškodí také znát různé motivy obětí figur atd.

2) Černý musí být připraven na to, že bude "chvilku" trpět pod tlakem, někdy i "delší chvilku". Není neobvyklé, že i velmi silní hráči podlehnou mnohem slabším, pokud "spadnou" do varianty.

3) Bílý MUSÍ být připraven obětovat materiál "jako na běžícím páse" 🙂

Pojďme dál do historie. V roce 2006 jsem se o zúčastnil otevřeného MČR v Havlíčkově Brodě a následně pak na podzim Openu v Pieštanech. Podařilo se mi tam sehrát dvě partie - dvojčata, shodou okolností byly obě dvě uvedeny v čsl. šachu. Z první partie pouze kombinace (viz horní diagram), druhá byla uvedena celá. Obě partie jsem "slavně" vyhrál, ale jak uvidíte, mohlo to vše dopadnout úplně jinak ... V obou partiích se hrála "normální" varianta morra gambitu.

Partie č.3 - Milan Borkovec - Petr Fojtů, MČR Havlíčkův brod 2006

V partii vznikla tzv. "normální" varianta ...

Partie č.3 - Milan Borkovec - Peter Csiba, Open Piešťany 2006

Peter Csiba reagoval trochu jinak ...

Čtyři partie, čtyři výhry bílých figur. To není neobvyklé v daném zahájení. Jistě jste si všimli, že ve dvou partiích (Kotleška-Martinkovič, Borkovec-Fojtů) nestáli bíli nic moc. Přesto nebyli černí "što" se ubránit. Na naší amtérské úrovni není jednoduché úpět pod tlakem pět, deset či více tahů. A pokud se ještě černý "chytí do varianty", pak to většinou dopadne masakrem jako v partii Kotleška-Šetrle.

V žádném případě zde nechci morra gambit adorovat. Je to zahájení jako každé jiné, v dnešní počítačové době možná polokorektní, nahlíženo čistě z hlediska tohoto chladného enginového kalkulu. Osobně také morra gambit použiju jednou, dvakrát za sezónu, někdy ani to ne. Prostě já osobně ho používám zcela z psychologickcýh důvodů, když se domnívám v přípravě na konkrétního soupeře, že by mu to nemuselo "sedět" a podobně. Však zkušení šachisté vědí, o čem mluvím.

Doufám tedy, že jsme Vás dnes s Romanem minimálně dobře pobavili a koho morra gambit zaujal ... směle do toho! Zde více než jindy platí táborské ... "Nepřátel se nelekejte, na množství nehleďte!"

Pěkný slunečný víkend přeje
Roman Kotleška a Milan Borkovec

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec

3 thoughts on “TMK 3.díl – Morra, morra, morra!

  1. Také se s radostí připojuji s uznalým poděkováním Milanovi za skvěle napsaný Morra-článek. Ještě připojím pár dalších osobních postřehů k mému oblíbenému zahájení. Morra gambit jsem hrál za poslední více než dva roky ( co jsem začal opět hrát po 30letech šachy ) ve vážných partiích mnohokráte ,protože mi jednoduše vyhovuje obětovat jednoho pěšce ( a později i případně nějakou figuru) za aktivní hru od počátku partie. Řada mých soupeřů mi Morra gambit odmítla,tj. na 3.c3 hrála hlavně 3…d3 nebo 3…Jf6 . Např. v roce 2020 v Praze jsem porazil mladého silného Rudolfa Juna (2094) nebo loni v 2.Lize Karla Štufku (1817),oba hráli 3..d3.
    A také jsem Morra gambit dvakrát použil na Svatováclavském turnaji proti našemu Davidovi Hákovi, jednou prohrál v roce 2020 ( ale ne vinou zahájení) a pak loni výjimečně „slavně“ vyhrál v živé útočné partii s oboustrannými chybami.
    Partii uvádím stručně bez poznámek pro nadšence :
    Roman Kotleška (1770) – David Hák ( 2111) , 27.9.2021 – Tábor : 1.e4 c5 2.Jf3 e6 3.d4 cxd4 4.c3 dxc3 5.Jxc3 Se7 6.Sc4 d6 7.0-0 a6 8.De2 b5 9.Sb3 Jf6 10.Vd1 b4 11.Ja4 Sb7 12.Jc5 Dc8 13.Jxe6 fxe6 14.Jg5 d5 15. exd5 Sxd5 16.Sxd5 exd5 17.Je6 h6 18.Jxg7+ Kf7 19.Ve1 Sd6 20.Sf4 Sxf4 21.De7+ Kg6 22.Je6 Sg5 23.Dg7+ Kh5 24.Df7+ Kh4 25.g3+ Kh3 26.Jxg5+ hxg5 27.Dxf6 Vh5 28.Df3 a černý se vzdal. 1-0
    Také vím,že z dalších táborských hráčů hrává bílými Morra gambit Petr Budil .
    Každopádně s Morra gambitem se v partii nenudíte,ať jste bílý nebo černý .

    Roman Kotleška

  2. Romanovi přezdívám Pan Gambit. Jak jsem se mnohokrát přesvědčil v našich tréninkových partiích, tak nejdéle ve třetím tahu se vám snaží vnutit pěšce, aby na vás vyrukoval s figurami a dostal vás pod tlak. A to jak bílými, tak černými. Potom 20 – 30 tahů se úporně bráníte, než dostanete pozici, kde se volněji dýchá. Tu knihu, kterou uvádí Milan, lze stáhnout zdarma na tomto odkazu: http://library.lol/main/36998A066951F5FDAF3FD9B3223BF002
    Zdraví
    Pepa Mindl

  3. Skvělý článek, ostatně jako vždy z Milanova pera! Pěkné partie, pěkné rozbory doplněné zajímavou teorií a osobní zážitky vše hezky okoření 🙂

Comments are closed.