Letošní Smíchovský soudek ulit z bronzu!

Sobota 28.května, den jako stvořený pro návštěvu Smíchovského pivovaru, není-liž pravda? Tradiční turnaj čtyřčlenných družstev v bleskové hře se konal v sále Smíchovského pivovaru, též s tradiční ochutnávkou místního skvělého piva. Letos se na startu objevilo 25 týmů, z toho 5 týmů z Německa, v dalších týmech se objevil dokonce Fin, několik slovenských hráčů a též jsem zaregistroval několik jmen arménských, ukrajinských (zřejmě). Letošní účast byla slabší než předchozí ročníky, evidentně zapůsobila absence finančních cen. Letos se rozdávaly ceny „pouze“ věcné. Nám to nijak nevadilo, turnaj jsme si náramně užili.

Putovní Smíchovský soudek se jmény vítězů …

Soudek čelně …

Co se týká šachové síly, zaregistroval jsem 10 titulovaných hráčů, nejvyšším titulem se mohli pyšnit předseda našeho šachového svazu GM Martin Petr a plzeňský GM Petr Neuman. Ti oba hráli v týmu ŠK Líně, favorit celého klání byl tak nad slunce jasnější. Zde všichni hráči turnaje … https://chess-results.com/tnr626417.aspx?lan=5&art=15&turdet=YES.

Náš tým Sokol Tábor ve složení Milan Borkovec, Honza Trepka, Petr Loskot a Luděk Meszáros byl nasazen jako č.4. Jako turnajový cíl jsme si vytkli minimálně páté místo … čili „býti v cenách“ :-))).

Vystavené ceny jsme si mohli v průběhu turnaje pečlivě prohlédnout :-)))

Ředitelem turnaje byl pan Luboš Drahotský a hlavním rozhodčím pan Alexej Šimeček. Turnaj proběhl v klidu a pohodě, řekl bych v „povznesené náladě“, což bylo jistě také způsobeno „dvěma pivy zdarma“ atd. :-).

„Zátiší“ se soudkem a panem rozhodčím Alexandrem Šimečkem …

Tým ŠK Líně potvrdil roli favorita zcela jednoznačně. Zvítězil s náskokem 6,5 bodu! (body se počítaly olympijsky). O další místa byl sveden urputný boj. Na druhé místo si dělalo zálusk více týmů, záleželo dost na tom, kolik bodů jednotlivé týmy vyválčí s hlavním favoritem. Trošku to připomínalo zcela vyrovnaný závod F1, kde nakonec zvítězí vůz, který nejrychleji přezuje gumy :-))). V tomto ohledu jsme nedopadli slavně, protože náš zápas dopadl „suchym sčotom“, čili 0-4. Překvapivě jsme se revanšovali ihned v následujícím kole se silným týmem Sokol Vyšehrad, kde se nám též povedl „suchyj sčot“ (4-0) v naší režii. Nutno dodat, že soupeři byli ve výborné náladě a zápas odehráli tak trošku „bohémsky“ :-).

Po tomto kole (9.kolo) jsme se už pohybovali „poblíž bedny“ a začali jsme pošilhávat po stříbrné medaili. Ovšem v této euforii došlo k „přešlapu“. V 10.kole nás přibrzdil Smíchov A1 1/2 – 2 1/2, když se partie vymkla mně :-(.

Ani skvělý finiš 10/12 (jednou 4-0, dvakrát 3-1) už na druhé místo nestačil. Naopak, trochu jsme se strachovali o bronz. Spartak Vlašim bojoval v posledním kole s příjemným soupeřem, týmem žen NUSS Damen a očekávali jsme též „suchyj sčot“. Na první desce se však vzepjala k výbornému výkonu lídryně týmu a přes veškerou snahu Vlašimského borce partie dopadla remízou.

Zde pro zajímavost pořadí před posledním kolem. Stříbro už leželo v oblasti snů, kdežto bronz jsme ještě museli obhájit …

Poslední kolo. Mládí vpřed! :-)))

Konečné pořadí: https://chess-results.com/tnr626417.aspx?lan=5&art=0

Tedy … BRONZ pro Sokol Tábor 🙂

Náš tým vyfocený čestným hostem Markem Brčákem, který nás přišel v závěru na dvě až tři kola podpořit a ochutnat trošku toho sponzorského smíchovského moku …

Na závěr ode mne tradiční ukázka z bojů. Pro mne asi nejzajímavější duel byl s arménským Tigranem Petrosyanem, ve kterém jsme se „poprali“ ve skotském gambitu. Že jde o tak silného protivníka, jsem zjistil asi tři kola poté :-))). Partii jsem „jemně“ opoznámkoval, prosím čtenáře o shovívavost, jde o bleskový šach.

Pěkný týden
Milan Borkovec

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec