Jihočeský šachový poklad nalezen … pilotní díl nového seriálu

Pátek odpoledne, zhruba dva až tři týdny před vánoci. Zvoní mi telefon … Eliška Richtrová.

MB: „Ahoj Eliško, copak je?“.
ER: „No čau, jsem u jednoho pána ve Velešíně a mám tady velmi zajímavé materiály! Ty píšeš občas články z historie, tak jsem si říkala, že by Tě to mohlo zajímat.“
MB: „To určitě a o co přesně jde?“
ER: “ Pán je šachový nadšenec a dělal si výstřižky ze všech možných šachových hlídek a je tu také spousta partií Jihočeských hráčů! To bys mohl využít, no ne?“
MB: „Stoprocentně! A pán je ochoten materiály zapůjčit?“
ER: „Ano, mám je tu před sebou, souhlasí i s tím, že bych Ti je zapůjčila“.

To mi ihned očka zasvítila!

MB: „Tedy Eliško, sem s nimi!“ 🙂

Následně, ihned v pondělí, jsem si materiály u Elišky vyzvedl. Také jsme pohovořili o „tajemném strážci pokladu“. Je to prý jakýsi pan Chalupa žijící ve Velešíně. Nikdy šachy závodně nehrál, ale jako šachový nadšenec si po jistou dobu tvořil „databázi“ partií, které si vystřihoval z různých novin a řadil je dle jednotlivých zahájení.

Tímto chci váženému panu Chalupovi poděkovat, protože to, co jsem tam našel, je opravdu šachový poklad … především Jihočeský.

Jde o dva pěkně tlusté šanony, kde jsou partie řazeny přehledně dle šachových zahájení …

Jak vidíte, v jedné složce jsou partie na téma slovanské, sicilské, španělské a grunfeldovy indické obrany …

Když jsem listoval a listoval, nevycházel jsem z údivu. Jde o partie ze šachových hlídek z let cca 1970 – 1985. Přičemž pan Chalupa zřejmě kupoval Rudé právo, Československý sport, Jihočeskou pravdu, zdá se mi, že i Zemědělské noviny, možná i nějaké další. Samozřejmě odebíral Československý šach.

Partie z celostátních deníků jsou samozřejmě velmi zajímavé, ale v současnosti je lze jistě dohledat v různých databázích. To nijak nesnižuje historickou hodnotu výstřižků s dobovými komentáři.

Naprostým pokladem je však mnoho partií z Jihočeských luhů a hájů!!! S „narážkami“ na turnaje, ligové zápasy, korespondenční zápasy z tehdejší doby, ve kterých vystupovali Jihočeši.

Příklad ofocené stránky z „kroniky“ pana Chalupy …

Mno a nápad je na světě! Rozhodl jsem se v příštím roce psát seriál o Jihočeských šachistech, šachistkách, vše bude založeno na poskytnutých materiálech. Celou koncepci právě vymýšlím.

Momentálně jsem nafotil celkem 127 partií jihočeských hráčů a hráček, tyto fotografie příslušně upravil, nyní začínám přepisovat všechny partie i s dobovými analýzami a poznámkami do pgn souboru. Následně se pokusím vše „projet“ enginem. Ještě promyslím, jak vhodně a jestli vůbec tyto počítačové korekce do partií vkládat. Ještě uvidím, vše promyslím.

Abych navnadil co nejvíce čtenářů (soudím, že povětšinu Jihočechů), tak nahodím malou udičku.

3.srpna 1983 probíhalo 6.kolo KP mužů JČ kraje a jedna z partií byla následující …

JUDr. Jiří Doležal – Jiří Glaser …

Sami můžete porovnat dobové poznámky JUDr. Jiřího Doležala s komentářem v přehrávacím modulu. Jednoduchým srovnáním dojdete k tomu, že jsem přidal celou partii Doležal - Jansa, na kterou se pan doktor odkazuje a pak ještě jednu vedlejší variantu s braním na f5. Tak nějak bych si představoval symbiózu historie s modernou.

Dnes jde tedy o malou návnadu, jednotlivé díly budou samozřejmě podrobnější, pokusím se představit blíže jihočeské šachisty, o kterých bude vždy v článku řeč, pokusím se dohledat (pokud to bude možné) výsledky příslušných turnajů a tak dále, a tak dále. Bude to práce pro Sherlocka Holemese ... :-)))

Krásné prožití svátků vánočních přeje
momentální držitel pokladu
Milan Borkovec

P.S. Zítra na Táborské věži ... zdar!

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Jihočeský šachový poklad nalezen … pilotní díl nového seriálu

  1. Krásný mezisváteční den,
    těším se na každý zdejší článek – partiové ukázky jsou „lidské“ (zejména oceňuji, že si autor na nic nehraje – např. aktuální partie z „věže“), články aktuální atd… ale na tuto sérii jsem obzvlášť zvědavý!
    Ať se daří nejen s touto sérií a všem autorům, bývalým spoluhráčům a všem čtenářům přeji do nového roku hlavně zdravíčko (více nepotřebujeme) a když už jsme na šachovém webu, tak i spoustu povedených tahů a pěkných partií!

Comments are closed.