Táborská věž – vítězem Matyáš Zeman!

27.prosince 2022 proběhl již 65.ročník tradičního vánočního turnaje O Táborskou věž. V průběhu zahájení jsem připomněl, že naposled jsme se viděli 27.prosince 2019! Dvakrát proběhl turnaj online formou, letos tedy opět „face to face“. Vzhledem k potížím s hrací místností se podařilo domluvit vše podstatné se Střední průmyslovou školou v Táboře, za což jsme moc a moc vděční a tímto ještě jednou děkujeme. Dalším, tentokrát finančním sponzorem akce bylo samotné město Tábor, též mnohokrát děkujeme.

65. ročník přilákal na start 58 hráček a hráčů v kategorii dospělých, v mládežnickcých kategoriích hrálo dohromady 40 šachistek a šachistů. Tedy skoro plná stovka, což je po neblahých covidových zkušenostech úspěch.

Kategorie dospělých

http://chess-results.com/tnr700168.aspx?lan=5&art=1&rd=7

Kategorie dospělých měla na pořadu 7 kol švýcarským systémem. Hrací tempo … 2 x 25 minut bez přídavků. Zde jako hráč i pozorovatel musím vyslovit názor, že toto tempo už je překonané a pro příští rok budu navrhovat změnu. Nešlo jen o „zdlouhavost“, ale také o některé, šachově neblahé jevy, které s „inkrementy“ dávno vymizely. Mám na mysli různé pokusy shazovat méně rychlé soupeře atd., atd.

Pojďme k výsledkům.

Způsobem start-cíl zvítězil člen Moravské Slávie Brno (jinak samozřejmě Jihočech) Matyáš Zeman! GRATULUJEME !!! Jak se říká, že štěstí přeje připraveným, tak u Matyáše to včera docela platilo. Sám mi s úsměvem říkal, že z prvních čtyř kol měl mít tak cca jeden bod :-). Měl čtyři … ale historie se neptá, následně už s přehledem kontroloval čelo a zvítězil s náskokem celého bodu!

Stříbro bral mladý David Hák (Šachklub Tábor), který musel sklonit svého krále pouze s vítězem, nasbíral 5,5 bodu a obsadil tak s nejlepším pomocným hodnocením druhé místo. Též velká gratulace!

Třetí místo a bronz vybojoval Daniel Pražák (ŠK Teplice), jinak též „českobudějičák“. Též 5,5 bodu.

Bohužel čtvrté místo a „brambora“ zbyla na Václava Kotála (ČZ Strakonice), který nabral též 5,5 bodu, ale měl nejhorší pomocné hodnocení.

Poslední fiannční odměnu za páté místo získal člen Klubu šachistů Říčany 1925, pan Stanislav Stárek, byl nejlepší z pětibodových.

Výslednou listinu si můžete prohlédnout výše …

Mládežnické kategorie

Dorost

http://chess-results.com/tnr713088.aspx?lan=5

Zde se omezím na čistý výčet vítězů. Vhledem k tomu, že jsem byl sám účastníkem turnaje dospělých, z mládežnickcých kategorií jsme pranic neviděl. A jelikož se tyto vyhlašovaly dříve, výsledky vidím teprve nyní. Dorost dopadl následovně:

1 5 Petrášek Jiří CZE 1368 TJ Jawa Brodce 5,5 0 26,5
2 4 Veselý Jan CZE 1432 TJ Spartak Vlašim 5,5 0 26
3 1 Měřínský Václav CZE 1682 ŠACHklub Tábor z.s. 5 0 29,5

GRATULUJEME vítězi, kterým se stal … JIří Petrášek (TJ Jawa Brodce).

Za zmínku stojí pěkný výkona Adama Šlechty (elo 1087), který zůstal těsně „pod bednou“, nasbíral 5 bodů, přičemž ani jednou neprohrál!!!

Mládež

http://chess-results.com/tnr713087.aspx?lan=5&art=1

1 3 Haupt Richard CZE 0 QCC České Budějovice 6,5 0 25,5
2 4 Janoušek Josef CZE 0 5,5 1 26
3 9 Malý Jan CZE 0 5,5 0 26,5

GRATULUJEME vítězi, kterým se stal Richard Haupt (QCC České Budějovice).

Jelikož jsem na závěr vyhlašoval vítěze turnaje dospělých, nemám zatím k dispozici fotografie vítězů atd. Doufám, a tímto prosím příslušné fotografy, že mi fotografie zašlou. Poté budou do článku doplněny.

Na závěr, jak jinak, šachová ukázka. Tradičně … moje. Nic jiného jsem také pořádně neviděl. Jedna z rozhodujících partií turnaje (pro budoucí úspěch či neúspěch) byl následující duel Milan Borkovec – David Hák, 4.kolo. Tedy rozhodující  z pohledu mé „turnajové cesty“, samozřejmě :-)))

Milan Borkovec – David Hák, 4.kolo

Zasloužená prohra.

Zatím vše, krásný mezivánoční čas
Milan Borkovec

Author: Milan Borkovec

1 thought on “Táborská věž – vítězem Matyáš Zeman!

  1. Koukal jsem po očku na průběžné výsledky, velká gratulace zejména našim „skoro vlastním“ Matyáši Zemanovi a Davidu Hákovi k vynikajícímu výsledku. 👏👏👏

Comments are closed.